• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas piekšsēdētāja: Kļūstot par Starpparlamentu savienības auditori. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2003., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par privatizācijas ierosinājumu iesniegšanas beigu termiņiem

Vēl šajā numurā

22.10.2003., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas piekšsēdētāja:

Kļūstot par Starpparlamentu savienības auditori

Pēdējā Starpparlamentu savienības (SPS) asamblejā 2003.gada oktobrī Ženēvā Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tika ievēlēta par SPS iekšējo auditori.

SPS ir divi iekšējie auditori – I.Ūdre un Ukrainas parlamenta deputāts Igors Ostašs. SPS statūtos noteikts, ka finanšu pārskats par iepriekšējo gadu iesniedzams līdz nākamā gada janvārim ārējam auditoram Hervartam Zorgacam no Vācijas. Viņa ziņojums tiks nosūtīts iekšējiem auditoriem līdz 2004.gada 15.martam.

Starpparlamentu savienība (SPS) ir pasaules parlamentu organizācija. Tā dibināta 1889. gadā, tādējādi ir vecākā daudzpusējā politiskā organizācija, kuras sastāvā šobrīd ir 145 nacionālie parlamenti un 5 reģionālās parlamentu asamblejas asociēto statusā.

SPS galvenā mītne “Parlamentu māja” atrodas Ženēvā, tai ir biroja ēka arī Ņujorkā kā pastāvīgajam novērotājam ANO.

SPS sadarbojas arī ar PTO un UNESCO, organizējot kopīgas konferences, īstenojot palīdzības projektus, galvenokārt attīstības valstīs, jaunajās un atjaunotajās demokrātijās. Pēc SPS ierosinājuma UNESCO tiek veidots nacionālo parlamentu pārstāvju tīkls labākai darbības koordinēšanai (no Saeimas – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš).

Par organizācijas nozīmīgumu liecina fakts, ka 105 no 145 SPS dalībvalstīm par nacionālo grupu vadītājiem ievēlēti parlamentu vai vienas no palātām priekšsēdētāji. Katrā konferencē vai asamblejā piedalās ap 20 — 30 spīkeru.

Labākai darba organizācijai SPS dalībvalstis viedokļus un balsojumus saskaņo, darbojoties ģeopolitiskajās grupās. Tās pavisam ir sešas – “Twelve+”, Āfrikas, Āzijas un Klusā okeāna, Latīņamerikas, Arābu, Eirāzijas. Latvija ir “Twelve+” grupas locekle, ko veido 43 valstis (pārsvarā Eiropas valstis un Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande).

SPS deputāti darbojas trijās pastāvīgajās komitejās: Miera un starptautiskās drošības komitejā; Ilgtspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komitejā un Demokrātijas un cilvēktiesību komitejā.

Pēdējā SPS konferencē Čīlē 2003.gada aprīlī Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre tika ievēlēta par Ilgtspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komitejas biroja locekli (aizvietotāju). Katras komitejas darbu vada birojs sešu cilvēku, priekšsēdētāja un piecu vice-priekšsēdētāju jeb locekļu sastāvā, kuriem ir seši aizvietotāji.

 

Tiekoties ar Francijas vēstnieku

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre vakar, 21. oktobrī, tikās ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Mišelu Fušē.

Tikšanās ievadā M.Fušē vēlreiz nodeva Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei Francijas Nacionālās sapulces priekšsēdētāja Žana Luī Debrē ielūgumu apmeklēt Francijas Nacionālās sapulces rīkotu tikšanos ar ES jauno dalībvalstu parlamentu priekšsēdētājiem šā gada decembra sākumā. Parlamentu priekšsēdētāji īpašā sesijā diskutēs par nacionālo parlamentu lomu paplašinātajā ES. Plānots, ka Saeimas priekšsēdētāja kopā ar pārējo nākamo ES dalībvalstu parlamentu vadītājiem tiksies ar abu Francijas parlamenta palātu pārstāvjiem un premjerministru, kā arī piedalīsies Francijas parlamenta sēdē, kurā plānots diskutēt par jautājumiem, kas skar Eiropas nākotni pēc tās paplašināšanās.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar ASV un Zviedrijas vēstniekiem

Vakar, 21.oktobrī, ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons un Zviedrijas vēstnieks Latvijā Jērans Hokansons tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri un uzaicināja visus Saeimas deputātus uz izglītojoši informatīva projekta “Lilya 4-ever. Nē cilvēku tirdzniecībai” atklāšanu un projekta ietvaros demonstrētās zviedru režisora Lukasa Mudisona filmas “Lilya 4-ever” pirmo seansu 14.novembrī.

Projektu “Lilya 4-ever. Nē cilvēku tirdzniecībai” kopīgi rīko ASV un Zviedrijas vēstniecības, kā arī Starptautiskās migrācijas organizācijas Rīgas birojs. Projekta mērķis ir saprotamā veidā informēt jauniešus par Latvijā un pasaulē aktuālu un sāpīgu problēmu – cilvēku tirdzniecību prostitūcijas nolūkos, kas spilgti atainota skarbajā un uz reāliem dzīvesstāstiem balstītajā mākslas filmā “Lilya 4-ever”. Lai liktu jauniešiem apzināties problēmas nopietnību un tādējādi pēc iespējas pasargātu viņus no iesaistīšanās šajā noziedzīgajā biznesā, Latvijā tiks organizēti filmas “Lilya 4-ever” bezmaksas kinoseansi un citi izglītojoši pasākumi vidusskolēniem. Notiks arī eseju konkurss, kura mērķis ir veicināt diskusijas par cilvēku tirdzniecības problēmu skolēnu vidū un iesaistīt viņus tās risināšanā. Organizatori cer uz skolēnu un skolotāju atsaucību un aktīvu iesaistīšanos šajā svarīgajā projektā.

ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!