• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par neapliekamo minimumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2003., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80098

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paplašinātu partnerību Ziemeļeiropā

Vēl šajā numurā

21.10.2003., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par neapliekamo minimumu

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs tirdzniecības nozarē strādājošo vārdā pirmdien, 20.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei, kā arī frakciju un komisiju vadītājiem nosūtīja vēstuli ar lūgumu 2004.gada budžeta izskatīšanas laikā paredzēt ar nodokļiem neapliekamā darba algas minimuma palielināšanu vienlaikus ar minimālās algas palielināšanu.

Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata, ka, nepalielinot neapliekamo minimumu, tiek pasliktināts lielākās iedzīvotāju daļas dzīves līmenis un samazināta mazo uzņēmumu konkurētspēja. Palielinot neapliekamo minimumu, paātrinātos darba algas izmaksu legalizācija (samazinātos “aplokšņu” algas), mazinātos iedzīvotāju pirktspējas kritums paaugstinātu elektroenerģijas tarifu un ar to saistītā cenu kāpuma gadījumā, kā arī rastos iespēja maziem uzņēmumiem izturēt sīvo konkurenci ar lielajiem uzņēmumiem.

 

Kāpēc LTA ir pārliecināta par šāda risinājuma pareizību?

Pirmkārt, nevar runāt par nodokļu ienākumu samazināšanos, jo kopš pēdējā neapliekamā minimuma palielināšanas pašvaldību ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ir pieauguši 2,4 reizes (no 133,2 miljoniem latu 1995.gadā uz 319,5 miljoniem 2002.gadā). Vienlaikus tai pašā laika periodā neapliekamais minimums ir samazināts no 25 līdz 21 latam.

Otrkārt, palielinot neapliekamo minimumu, samazinātos “aplokšņu algas”, jo mazajiem uzņēmējiem būtu atvieglota nodokļu nomaksa, saglabājot savu aktivitāti uzņēmējdarbībā. Pašlaik tikai minimālo algu vai mazāk saņem 85% tirdzniecībā strādājošo. Papildu garantija nodokļu nesamazinājumam neapliekamā minimuma palielināšanas gadījumā ir VID profilaktiskais un represīvais darbs ar “aplokšņu algu” nemaksātājiem, kura rezultativitāte 2003.gada maijā – augustā sociālā nodokļa jomā bija 207 tūkstoši latu ieņēmumu pieaugums jeb 8% no kopieņēmumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis šogad plānots 338 miljoni latu (pieaugums 6%), bet nākamgad (ja netiek mainīts neapliekamais minimums) – 392,8 miljoni (pieauguma palielinājums līdz 16%). Tātad, palielinot neapliekamo minimumu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi nesamazinātos, bet, sliktākajā gadījumā, saglabātu iepriekšējo pieauguma tempu.

Treškārt, neapliekamā minimuma palielināšana līdz 40 latiem ļautu iedzīvotājiem reāli saņemt par 11,53 latiem mēnesī vairāk (pret pašreiz plānotajiem 6,83 latiem). Tas ļautu kaut daļēji kompensēt gan energoresursu, gan ar to saistīto patēriņa preču cenu kāpumu. Elektrības tarifu pieaugums ir 15–30 %, degvielas akcīzes kāpums par 16–59% plus izmaksas degvielas rezervju izveidošanai. Ar to saistīts patēriņa cenu kāpums, kas šā gada jūnijā – septembrī pret iepriekšējo gadu katru mēnesi ir 3–4 reizes lielāks nekā 2002.gadā.

Ceturtkārt, nepasliktināsies mazo uzņēmumu konkurētspēja. Palielinot minimālo algu, papildu izmaksas radīsies galvenokārt mazajiem uzņēmumiem, jo tie lielākoties ir mazo algu maksātāji, pretstatā lielajiem uzņēmumiem, kuros algas pārsniedz minimālās. Pašreiz nodokļu īpatsvars mazo uzņēmumu apgrozījumā ir aptuveni par 30% lielāks nekā lielajos, savukārt pašu mazo uzņēmumu skaits ir 3–4 reizes mazāks nekā vidēji Eiropā.

Piektkārt, valdība nav radījusi citus dzīves sadārdzināšanās un ražošanas izmaksu kāpuma kompensācijas mehānismus mazāk turīgiem iedzīvotājiem un mazajiem uzņēmumiem. Piemēram, nav izveidotas nodokļu atlaides nodarbinātajiem laukos, nav izveidota nodeva mazajiem uzņēmumiem, atbrīvojot tos no pārmērīgas grāmatvedības un nodokļu atskaišu kārtošanas.

“Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Tirdzniecības nozares darba devēju organizācija un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība,” teikts vēstulē Saeimai, “aicina jūs izprast vienkāršo strādājošo un mazo uzņēmēju ikdienas grūtības un pieņemt lēmumu par neapliekamā darba algas minimuma palielināšanu ar 2004.gada 1.janvāri.”

LTA ir pārliecināta, ka tās viedokli atbalstīs arī citu nozaru uzņēmēji un sabiedriskās organizācijas, pierādot savu patieso ieinteresētību Latvijas iedzīvotāju vairākuma dzīves līmeņa paaugstināšanā.

LTA preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!