• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gāzes piegādes avotiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2003., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konkrēto ugunsdzēsēju darbu laukos

Vēl šajā numurā

17.10.2003., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gāzes piegādes avotiem

Valsts sekretāru 16. oktobra sanāksmē izsludināts un starpministriju saskaņošanai nosūtīts Ekonomikas ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”.

Nepieciešamību izstrādāt likuma grozījumus noteica tas, ka Enerģētikas likums pašreizējā redakcijā neparedz nosacījumus dabasgāzes tirgus liberalizācijai vai trešās puses pieejai dabasgāzes pārvades, sadales un uzglabāšanas infrastruktūrai.

Likumprojekts paredz noteikt dabasgāzes tirgus atvēršanas tiesisko reglamentāciju un ir izstrādāts atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2003. gada 26. jūnija direktīvai 2003/55/EC par vienotiem noteikumiem dabasgāzes iekšējam tirgum. Direktīvas mērķis ir nodrošināt gāzes piegādes drošību, elastību un konkurenci gāzes tirgū visu patērētāju interesēs, kuriem nepieciešams piegādāt gāzi par konkurētspējīgām cenām, kad būs nodibināts un pilnībā atvērts iekšējais gāzes tirgus. Iekšējais gāzes tirgus aptvers visu Eiropas Savienības teritoriju bez iekšējām robežām, dodot iespēju brīvai preču, tai skaitā gāzes, kustībai. Viens no galvenajiem Direktīvas nosacījumiem ir tas, ka patērētājam ir tiesības brīvi izvēlēties savu piegādātāju. Šo iespējams panākt, pakāpeniski atverot tirgu, arvien palielinot lietotāju skaitu, kuriem būs tiesības izvēlēties savu piegādātāju.

Likumprojektā paredzētā prasība sistēmas operatoram nodrošināt vienlīdzīgu un atklātu pieeju attiecīgajām sistēmām būs pamats konkurētspējīga elektroenerģijas un gāzes tirgus veidošanai. Tādējādi kvalificētajiem lietotājiem tiks nodrošināta iespēja izvēlēties izdevīgākos piegādes avotus un samazināt enerģijas izmaksas, kas noteikti uzlabos to konkurētspēju ārējos un iekšējā tirgū. Sevišķi svarīgi tas būs energoietilpīgām nozarēm.

Šādas pieejas nodrošināšana gāzes krātuvēm kvalificētajiem lietotājiem radīs iespēju izmantot gāzes uzglabāšanas jaudas, lai nodrošinātu gāzes cenu stabilitāti.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!