• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gaidāmo invaliditātes noteikšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2003., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

17.10.2003., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gaidāmo invaliditātes noteikšanas kārtību

Labklājības ministrija sagatavojusi iesniegšanai valdībā grozījumus 1996.gada 16.jūlija Ministru kabineta noteikumos Nr. 263 “Invaliditātes ekspertīzes kārtība Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā”. Grozījumi no nākamā gada 1.janvāra paredz izmaiņas invaliditātes noteikšanas kārtībā.

Svarīgākie jaunumi ir divi. Pirmais — plānots, ka no 2004.gada 1.janvāra Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (turpmāk — komisija) noteiks invaliditāti visām iedzīvotāju grupām, tostarp arī bērniem līdz 16 gadu vecumam. Pēc pašlaik spēkā esošās kārtības invaliditāti bērniem nosaka ģimenes ārsts. Otrs jaunums — atkārtota invaliditātes noteikšana konkrētos gadījumos būs iespējama bez paša invalīda klātbūtnes. Labklājības ministrija ir izstrādājusi sarakstu, kurā iekļauti defekti un diagnozes, kuru gadījumā komisija invaliditāti var noteikt, izvērtējot iesniegtos dokumentus. Nepieciešamos dokumentus līdz ar invalīda iesniegumu izskatīt atkārtotu invaliditātes piešķiršanu bez viņa klātbūtnes komisijai varēs nogādāt trešā persona, kurai invalīds tos uzticējis. Dokumentus iespējams nosūtīt komisijai arī pa pastu. Gadījumos, kad bērni vai pieaugušie, kam nepieciešams noteikt invaliditāti, līdz komisijai objektīvu apstākļu pēc aizkļūt nevar, ārsti eksperti dosies mājas vizītēs.

Labklājības ministrijas sagatavotie priekšlikumi invaliditātes noteikšanas kārtības grozīšanai vērsti galvenokārt uz to, lai pēc iespējas atvieglotu atkārtotas invaliditātes noteikšanas procedūru un atbrīvotu invalīdus no laikietilpīgās un arī pazemojošās gaidīšanas rindās pie ārstu komisijas durvīm — vakar, 16.oktobrī, preses konferencē uzsvēra labklājības ministre Dagnija Staķe. Vienlīdz grozījumi vērsti uz invaliditātes noteikšanas objektivitātes palielināšanu, mēģinot maksimāli samazināt nepamatotas invaliditātes noteikšanas gadījumus.

Labklājības ministrijas veiktā invalīdu skaita un struktūras analīze liecina, ka bieži vien tieši bērniem invaliditāte tiek noteikta nepamatoti. To netieši apliecina fakts, ka, katru gadu pieaugot bērnu invalīdu skaitam līdz 16 gadu vecumam, pieaug arī to bērnu skaits, kam, sasniedzot 16 gadu vecumu, invaliditāte vairs netiek noteikta. Šo faktu Labklājības ministrija skaidro ar to, ka bērna invalīda statusu ārstējošais ārsts nosaka, ņemot vērā slimības diagnozi. Savukārt ārstu komisija, veicot invaliditātes ekspertīzi, izvērtē daudzus un dažādus apstākļus, tostarp ne vien klīniskos, bet arī psiholoģiskos un sociālos faktorus, uz kuru pamata nosaka invaliditāti — saslimšanas vai traumas rezultātā radušos funkcionāli svarīgu traucējumu pakāpi.

Lai ārstu komisijas no nākamā gada varētu efektīvi uzsākt invaliditātes noteikšanu arī bērniem, pediatru, bērnu ķirurgu, neirologu un citu speciālistu skaita palielināšanai komisijās Labklājības ministrija paredzējusi atvēlēt 56 000 latu.

Par gaidāmajiem grozījumiem invaliditātes noteikšanas kārtībā Labklājības ministrija informējusi invalīdu nevalstiskās organizācijas, kas ietilpst Invalīdu lietu nacionālajā padomē. Pret bērnu invaliditātes noteikšanas kārtību šīm organizācijām nav bijis iebildumu, teikts Labklājības ministrijas sagatavotajā informācijā. Savukārt Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Maija Bušmane preses konferencē norādīja, ka sākotnēji invalīdu organizācijas raizējušās par gaidāmo atkārtotas invaliditātes piešķiršanas kārtības maiņu. Saprotot, ka procedūra kļūs vienkāršāka, pieaugusi arī invalīdu organizāciju dalības efektivitāte grozījumu sagatavošanā.

Pēc Labklājības ministrijas aprēķiniem, 2003.gada 1.janvārī Latvijā bija 117 174 invalīdi, tostarp 11 061 bērns invalīds. Pirmreizēja vai atkārtota invaliditāte pērn noteikta 49 879 cilvēkiem. Pēdējos piecos gados vidēji par 597 bērniem gadā pieaudzis bērnu invalīdu skaits. Šā gada sešos mēnešos Latvijā invaliditāte noteikta jau 695 bērniem.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!