• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ekonomiskās situācijas vērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2003., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79977

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieku

Vēl šajā numurā

16.10.2003., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ekonomiskās situācijas vērtējumu

“Pasaulē ir tikai dažas valstis, kur iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums gadā ir 7 procenti. Latvija ir viena no tām,” tiekoties ar Latvijas ekonomikas ministru Juri Lujānu, atzinis Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu direktorāta ģenerāldirektors Klauss Reglings.

K. Reglings Latviju apmeklē pirmoreiz. Vizītes laikā EK Ekonomikas un finansu direktorāta ģenerāldirektors un EK Ekonomikas un finanšu direktorāta starptautisko lietu direktors Aleksandrs Italjaners iepazīstas ar ekonomisko un finanšu situāciju jaunajās ES dalībvalstīs. “Rīga ir atraktīva, un kā Eiropas Savienības dalībvalsts galvaspilsētai sagaidāms straujš tūrisma pieplūdums tuvākajā laikā,” teica K. Reglings sarunā ar J. Lujānu par ES struktūrfondu līdzekļu izmantošanu infrastruktūras attīstībā.

Tikšanās laikā pārrunāta biznesa vide Latvijā, darba tirgus un Kārdifas ziņojums, par kura sagatavošanu atbildīga Ekonomikas ministrija (EM). Ziņojums ir sagatavots atbilstoši EK rekomendācijām, un tas ir instruments, kā EK novēro ES dalībvalstu ekonomisko situāciju. Latvija šādu ziņojumu sagatavojusi pirmoreiz, to plānots izskatīt Ministru kabinetā 21.oktobrī un līdz oktobra beigām iesniegt ES.

Ziņojumā padziļināti analizētas strukturālās reformas produktu (preču un pakalpojumu) un kapitāla tirgos, iezīmējot problēmas un šķēršļus, kā arī raksturojot uzsāktās un paredzētās reformas to novēršanai. J. Lujāns, pārrunājot ziņojumu, uzsvēra pēdējā gada laikā strauji pieaugošos ekonomiskos rādītājus: IKP (2002.g. – 6,1%, 2003.g. 1.pusg. – 7,5%) eksporta pieaugumu, ražošanas apjomu un ārvalstu investīciju apjoma kāpumu.

Raksturojot uzņēmējdarbības vidi, J. Lujāns kā pozitīvu norādīja faktu, ka 2003. gada pirmajā pusgadā Latvijā uzņēmumu skaits audzis par 2000. Tas ļauj prognozēt, ka kopumā 2003. gadā valstī jaunu uzņēmumu skaits būs kļuvis par 3 000 lielāks nekā 2002. gadā (40 000). Šāda tendence vērojama pirmo reizi pēdējo gadu laikā.

Runājot par darba tirgu Latvijā, J. Lujāns sarunā ar EK Eonomikas un finanšu direktorāta ģenerāldirektoru uzsvēra, ka pēdējā laikā vērojamā ekonomikas attīstība pozitīvi ietekmē nodarbinātības un bezdarba rādītājus. Nodarbinātības līmenis pēdējos gados pieaudzis par 1–2 procenta punktiem un ir pārsniedzis 60%. Vērojama pakāpeniska bezdarba līmeņa samazināšanās tendence. Tomēr nodarbinātības jomā Latvija vēl ievērojami atpaliek no ES vidējiem rādītājiem, nodarbinātības līmenis Latvijā ir zemāks par 4 procenta punktiem. Tādēļ par galveno nodarbinātības politikas uzdevumu būtu uzskatāma nodarbinātības līmeņa paaugstināšana, perspektīvā sasniedzot ES rādītājus. K. Reglings atzinīgi vērtēja EM mērķi un prognozi ES 2000. gada labklājības līmeni sasniegt 10–15 gadu laikā.

Iveta Balode, ekonomikas ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!