• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar ĶTR. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2003., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.465

Grozījums Ministru prezidenta 2003.gada 8.oktobra rīkojumā Nr.453 "Par R.Zīles komandējumu"

Vēl šajā numurā

15.10.2003., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar ĶTR

No 13. līdz 16. oktobrim Pekinā notiek Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka Pētera Vaivara vadītās delegācijas konsultācijas ar Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministriju. Konsultācijas no Ķīnas Tautas Republikas puses vadīja ārlietu ministra vietnieks Šeņs Gofans. P.Vaivars 14. oktobrī tikās arī ar ĶTR ārlietu ministra vietnieku Li Hueju. Tikšanās laikā pārrunāts Latvijas un Ķīnas politiskais dialogs un ekonomiskās sadarbības jautājumi.

Politisko konsultāciju laikā abas puses atzina, ka attiecības starp Latviju un Ķīnu ir stabilas un konstruktīvas. Kopumā tās attīstās dinamiski un sekmīgi. Šeņs Gofans apsveica Latviju sakarā ar pozitīvajiem rezultātiem referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Š.Gofans pasvītroja, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā paver jaunas iespējas Latvijas un Ķīnas sadarbībā, jo ES un Ķīna intensīvi veido stratēģiskās partnerības attiecības. Savukārt Latvijas puse atzinīgi novērtēja Ķīnas atbalstu Latvijas ārpolitiskajai prioritātei — integrācijai ES.

P.Vaivars norādīja, ka Latvija atbalstīja Ķīnas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā un konsekventi seko vienas Ķīnas politikai. Latvijas puse atzīmēja arī to dialogu, kas Latvijai kā topošajai ES valstij ir sācies ar ĶTR cilvēktiesību, kultūrnacionālās autonomijas un reliģisko brīvību jautājumos. Uz savstarpējas cieņas pamatiem veidotais dialogs ir izveidojies par organisku abu valstu attiecību sastāvdaļu.

Abas puses bija vienisprātis, ka politiskais un diplomātiskais dialogs starp Latviju un Ķīnu attīstās sekmīgi un intensīvi. Īpaši nozīmīga bija ĶTR prezidenta Dzjana Dzemiņa vizīte Latvijā 2002. gada vasarā. Savukārt Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ir uzaicināta apmeklēt Ķīnu oficiālā vizītē.

P.Vaivars un Š.Gofans apsprieda Latvijas un Ķīnas divpusējo līgumtiesiskās bāzes paplašināšanu. Īpaša uzmanība tika pievērsta svarīgiem līgumiem ekonomikas un tiesiskajā jomā. P.Vaivars pasvītroja, ka Āzijas un Eiropas transkontinentālā tilta projekta kontekstā Latvija ir ieinteresēta tuvākajā laikā parakstīt divus līgumus jūras un līgumu dzelzceļa transporta jomās. Tiesu jomā atzīmēta nepieciešamība sagatavot un parakstīt Izdošanas līgumu un Līgumu par savstarpējo palīdzību krimināllietās. Abas puses augstu novērtēja Latvijas un Ķīnas parlamentāro dialogu, sadarbību starp abu valstu centrālajām bankām, Valsts kontroles un sporta dzīves vadītājiem, draudzības biedrībām, Rīgas un Sudžou, kā arī Harbinu un Daugavpili. P.Vaivars un Š.Gofans atzina, ka tuvākajā laikā būtu vēlams noturēt kārtējo starpvaldību komisijas sēdi par ekonomiskās sadarbības jautājumiem.

Administratīvo konsultāciju laikā abas puses apmainījās ar pieredzi ministriju un diplomātisko misiju darba finansiālā nodrošinājuma jautājumos. Konsulārajās konsultācijās Latvijas un Ķīnas delegācijas iepazīstināja viena otru ar savu valstu imigrācijas politiku un vienojās par tālākās sadarbības virzieniem. Latvijas puse īpašu uzmanību pievērsa imigrācijas likumdošanai sakarā ar paredzēto Latvijas iestāšanos ES.

Šodien, 15. oktobrī, P.Vaivars tiksies ar Pekinas Diplomātiskā servisa biroja vadību. Delegācija vizītes gaitā apmeklēs arī Šanhajas un Guiliņas pilsētas, kur tiksies ar šo pilsētu vadību, lai apspriestu ekonomiskās un kultūras sadarbības iespējas. Sakarā ar konsultācijām Latvijas vēstnieks Ķīnā Einars Semanis vēstniecībā 14. oktobrī rīkoja pieņemšanu, kurā piedalījās ĶTR Ārlietu ministrijas vadība un diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Ārlietu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!