• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dzimumu līdztiesības apakškomisijas izveidošanu Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2003., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79910

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Top deputātu uzvedības priekšraksti

Vēl šajā numurā

15.10.2003., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dzimumu līdztiesības apakškomisijas izveidošanu Saeimā

Vakar, 9.oktobrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izveidotā Dzimumu līdztiesības apakškomisija savā pirmajā sēdē apstiprināja šādu apakškomisijas sastāvu: Sergejs Fjodorovs (LSP), Roberts Jurķis (JL), Ingrīda Labucka (LPP), Vitālijs Orlovs (TSP), Ināra Ostrovska (JL), Leopolds Ozoliņš (ZZS), Mihails Pietkevičs (TP), Inese Šlesere (LPP), Elita Šņepste (TP), Pēteris Tabūns (TB/LNNK), Andris Tolmačovs (PCTVL) un Arvīds Ulme (ZZS).

Par apakškomisijas priekšsēdētāju tika ievēlēta I.Ostrovska (JL), par sekretāru — M.Pietkevičs (TP). Deputāti vienojās arī par apakškomisijā izskatāmo jautājumu spektru:

1. dzimumu diskriminācija;

2. integrēta pieeja dzimumu līdztiesībai;

3. vardarbība ģimenē;

4. cilvēku tirdzniecība – rehabilitācija;

5. līdztiesības nodrošināšana ES projektos un pasākumos;

6. Latvijas Krimināllikums — cilvēku tirdzniecība;

7. dzimumu līdztiesības aspektu integrēšana skolu mācību materiālos;

8. līdztiesības normu izpildes nodrošināšana likumdošanā un valsts pārvaldē;

9. sabiedriskās domas veidošana par dzimumu līdztiesību.

Nākamajā apakškomisijas sēdē 15.oktobrī, pieaicinot tiesībsargājošo institūciju pārstāvjus, plānots iepazīties ar situāciju Latvijā cilvēku tirdzniecības apkarošanā.

Pirmais starptautiskais dokuments, kurā noteiktas cilvēka tiesības uz brīvību, ir 1948.gadā pieņemtā Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija. 1979.gadā pieņemta ANO Konvencija par jebkuras sieviešu diskriminācijas izskaušanu, kuru līdz 2003.gada 6.martam parakstījusi 171 valsts. Tā paredz ne tikai garantijas līdztiesības nodrošināšanai uz vienlīdzīgu aizsardzību likumu priekšā, bet tajā arī noteikti pasākumi, kas veicami, lai panāktu vīriešu un sieviešu līdztiesību visos politiskās, ekonomiskās, sociālās un kultūras dzīves aspektos neatkarīgi no cilvēka ģimenes stāvokļa. Konvencijas dalībvalstīm ir pienākums ar tiesiskiem, politiskiem un programmatiskiem pasākumiem izskaust sieviešu diskrimināciju visās dzīves jomās. Valstīm jāveic arī visi attiecīgie pasākumi, lai nepieļautu nevienas personas, organizācijas vai uzņēmuma diskriminējošu attieksmi pret sievietēm.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!