• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai stiprinātu mieru un demokrātiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2003., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79743

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Ministru prezidentam - Vācijas gada balva

Vēl šajā numurā

09.10.2003., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai stiprinātu mieru un demokrātiju

Ārlietu ministre Sandra Kalniete uzturas darba vizītē Irākā

IRAKA9.JPG (62752 bytes)
Kirkūkā: zemessardzes komandieris Juris Kivkucāns (pirmais no kreisās), ārlietu ministre Sandra Kalniete un starptautiskās miera nodrošināšanas operācijas Irākā Latvijas kontingenta karavīri
Ārlietu ministrijas foto

Trešdien, 8.oktobrī, Sandra Kalniete apmeklēja Kirkūkas militāro bāzi, lai tiktos ar tur dienējošajiem Latvijas karavīriem, kas ASV kontingenta sastāvā piedalās miera uzturēšanas misijā Irākā. Ministre pateicās karavīriem par dalību misijā un atzīmēja mūsu miera uzturētāju nozīmīgo lomu miera un kārtības stiprināšanā reģionā.

Tiekoties ar Sandru Kalnieti, karavīri pauda savus iespaidus par piedzīvoto Irākā. Savukārt ārlietu ministre informēja, ka ir saņēmusi pateicības no Irākas amatpersonām par Latvijas atbalstu Sadama Huseina režīma gāšanā un atzinīgus novērtējumus par Latvijas karavīru augsto profesionālo sagatavotību. Ministre karavīriem pasniedza nelielas dāvanas no Dzimtenes — Latvijas rupjmaizi, kā arī laikrakstus un žurnālus.

Vizītēs laikā iepazīstoties ar situāciju Irākā, ārlietu ministre atzina, ka Latvijas Saeima ir izdarījusi pareizo izvēli, apstiprinot Latvijas miera uzturētāju nosūtīšanu uz Irāku, un ka redzētais ir apstiprinājums pozitīvām pārmaiņām valstī pēc Sadama Huseina gāšanas. Par to Irākas pārstāvji vairākkārt pateicās Latvijai un tās tautai.

Otrdien, 7. oktobrī, ārlietu ministre Bagdādē tikās ar Irākas finanšu un banku ministru Kaimilu al Kinanī, kā arī ar celtniecības un mājokļu ministru Bajanu Bakīru Sulagu. S. Kalniete novēlēja panākumus abu ministru uzsāktajā darbā.

Tikšanās laikā ar finanšu un banku ministru apspriests Latvijas potenciālais ieguldījums Irākas banku un finanšu sektora pārveidošanā.

Otrdien, 7. oktobrī, ārlietu ministre Bagdādē tikās ar Irākas finanšu un banku ministru Kaimilu al Kinanī, kā arī ar celtniecības un mājokļu ministru Bajanu Bakīru Sulagu. S. Kalniete novēlēja panākumus abu ministru uzsāktajā darbā.

IRAKA1.JPG (77992 bytes)
IRAKA3.JPG (70577 bytes)
IRAKA7.JPG (65825 bytes)
Ārlietu ministre Sandra Kalniete kopā ar: ASV administrācijas Irākā vadītāju Polu Brēmeru (augšējā attēlā); Irākas finanšu un banku ministru Kamilu al Kilani (vidējā attēlā); Latvijas kontingenta Irākā karavīriem
ĀM foto

Tikšanās laikā ar finanšu un banku ministru apspriests Latvijas potenciālais ieguldījums Irākas banku un finanšu sektora pārveidošanā. Latvijas piedāvājums dalīties mūsu monetārās politikas veidošanas pieredzē, uzņemot Irākas speciālistus Latvijā un nododot zināšanas un praktiskās iemaņas, tika uzņemts ar dziļu interesi un vēlēšanos sadarboties šajā jomā.

Irākas puse tika iepazīstināta ar Latviju, papildus piedāvājot tiem informatīvos materiālus gan angļu, gan arābu valodā par mūsu valsts pieredzi pārejā no totalitāra uz demokrātisku režīmu, kā arī par valsts ekonomisko attīstību. Tāpat ministriem tika nodota informācija par tiem Latvijas uzņēmējiem, kas ir ieinteresēti sadarboties ar Irākas uzņēmējiem.

Irākas amatpersonas pateicās Latvijai par atbalstu Irākas atbrīvošanā no Sadama Huseina režīma.

Vēlāk Sandra Kalniete apmeklēja arī Bagdādes Vēstures muzeju. Apmeklējuma laikā ārlietu ministre piedāvāja Latvijas palīdzību arheoloģijas objektu fotometrijas jomā.

Pirmdien, 6. oktobrī, vizītes Irākā laikā Latvijas ārlietu ministre Sandra Kalniete Bagdādē tikās ar ASV administrācijas Irākā vadītāju vēstnieku Polu Brēmeru un Irākas Ārlietu ministrijas vecākajām amatpersonām.

Tikšanās laikā pārrunāta pašreizējā situācija Irākā, valsts atjaunošanas process, kā arī starptautiskās sabiedrības atbalsts šai valstij. S.Kalniete norādīja, ka Latvija ir gatava sniegt palīdzību Irākas atjaunošanā, daloties savā pieredzē pārejā no totalitārā režīma uz demokrātisku valsts iekārtu. Ministre arī informēja par Latvijas uzņēmumu gatavību un ieinteresētību piedalīties Irākas atjaunošanā. P.Brēmers par ļoti svarīgu atzina Latvijas pieredzes nodošanu totalitārisma seku novēršanā un harmoniskas multikulturālas sabiedrības veidošanā.

Sarunas laikā Latvijas ārlietu ministre norādīja uz apgādes problēmām, ar kurām nācies saskarties Latvijas militārajam kontingentam Irākā, un vērsa uzmanību uz nepieciešamību risināt šo jautājumu.

Noslēdzot tikšanos Ārlietu ministrijā, S.Kalniete iesniedza Irākas ārlietu ministram adresētu vēstuli ar uzaicinājumu apmeklēt Latviju un iepazīties ar iespējamo Latvijas palīdzību atjaunošanas procesā.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Par rotāciju Latvijas kontingenta Irākā vadībā

Šodien, 9.oktobrī, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pienākumu izpildītājs brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš rotācijai uz starptautisko miera nodrošināšanas operāciju Irākā (OIF) pavadīs trīs NBS karavīrus. Majors Sandris Brālēns nomainīs Latvijas kontingenta komandieri majoru Aivaru Cauni, virsleitnants Vilmārs Vecvagaris pildīs Latvijas kontingenta komandiera vietnieka pienākumus, un virsseržants Jānis Dimants ir nozīmēts par Latvijas kontingenta vadības grupas administratīvo speciālistu.

Starptautiskajā miera nodrošināšanas operācijā Irākā piedalās 142 Latvijas kontingenta karavīri. 29 apgādes un nodrošinājuma vada karavīri un seši nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālisti pilda savus pienākumus Amerikas Savienoto Valstu kontingenta sastāvā Kirkūkas bāzē Ziemeļirākā, divi karavīri — Starptautiskās koalīcijas Apvienoto bruņoto spēku štābā Bagdādē, trīs karavīri — Polijas vadīto daudznacionālo stabilizācijas spēku divīzijas, brigādes un bataljona štābos, divi Militārās policijas karavīri — daudznacionālās Militārās policijas rotā un 97 kājnieku rotas karavīri — Polijas vadīto daudznacionālo stabilizācijas spēku brigādes 1. bataljonā Dienvidirākā.

NBS Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!