• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Eiropā ciešāka sadarbība zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2003., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai pasaules atzinums noder Latvijai

Vēl šajā numurā

09.10.2003., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Eiropā ciešāka sadarbība zinātnē

Par Apvienoto pētījumu centru Latvijā

Eiropas Komisijas Apvienotais pētījumu centrs (Joint Research Centre — JRC) kopā ar Pētniecības un tehnoloģijas attīstības programmas vietējo koordinācijas punktu 7. oktobrī Latvijā rīkoja Apvienotā pētījumu centra informācijas dienu, lai informētu un apspriestu ar Latvijas zinātniekiem ciešākas sadarbības iespējas, Latvijai pievienojoties Eiropas Savienībai.

Informācijas dienas pasākumu Latvijas Universitātē apmeklēja ap 100 interesentu. Notika Apvienotā pētījumu centra prezentācija, parādot veiksmīgi noslēgtos projektus un tos, kas joprojām tiek īstenoti sadarbībā ar Latviju. Tika uzsvērta arī Apvienotā pētījumu centra loma un devums Eiropas zinātnes attīstībā.

Informācijas dienā tika atzīmēts, ka Apvienotais pētījumu centrs jau intensīvi sadarbojas ar Latvijas zinātniekiem: 2002. un 2003. gadā centra rīkotajos darba semināros un augstākā līmeņa mācībās piedalījušies vairāk nekā 100 eksperti no Latvijas. Šajā pasākumā nodibināti kontakti starp Apvienotā pētījumu centra pētniekiem un Latvijas zinātniekiem, kas būs noderīgi turpmāk, izstrādājot jaunus sadarbības projektus.

Apvienotajā pētījumu centrā darbojas septiņi institūti, kas izvietoti piecās dažādās ES dalībvalstīs, tā kopējais darbinieku skaits pārsniedz 2200. Centra uzdevums ir nodrošināt zinātnisko un tehnisko palīdzību ES nozaru politikas īstenošanai. Tā ekspertīze nosedz plašu jautājumu loku trijos darbības pamatvirzienos: pārtika, ķīmiskie produkti un veselība; apkārtējā vide un ilgtspēja; atomdrošība un aizsarglīdzekļi. Šie trīs darbības pamatvirzieni tiek pastiprināti ar trim horizontālajām kompetencēm: rekomendācijas un mērījumi; sabiedriskā drošība un cīņa ar noziedzību; tehnoloģiskā plānošana.

Apvienotais pētījumu centrs ir devis nozīmīgu ieguldījumu ES paplašināšanās veicināšanā. Uz ES paplašināšanos vērsto centra aktivitāšu mērķis ir palīdzēt jaunajām valstīm veiksmīgi iesaistīties Eiropas zinātnes projektos, kā arī veicināt šo valstu zinātniskās un tehniskās pieredzes uzkrāšanu, kas ir nepieciešama, lai īstenotu un tālāk attīstītu Eiropas Savienības juridisko bāzi. Apvienotais pētījumu centrs ir sniedzis palīdzību šīm valstīm Eiropas Savienības tiesību kopuma “aqcuis” normu pārņemšanā. Šie pasākumi ietver arī tādus projektus, kuros 2003. gadā tiek rīkoti 72 augstākā līmeņa kursi zinātniekiem no kandidātvalstīm. Līdzīgi pasākumi plānoti arī 2004. gadam.

Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā  Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!