• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Starpvaldību konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2003., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.10.2003., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Starpvaldību konferenci

Sestdien, 4.oktobrī, Ministru prezidents Einars Repše Romā piedalīsies Starpvaldību konferences atklāšanā. Starpvaldību konferences uzdevums būs vienoties par izmaiņām Eiropas Savienības (ES) pamatlīgumos, par sarunu pamatu ņemot Eiropas konventa izstrādāto ES konstitucionālā līguma projektu. Pirmoreiz Starpvaldību konferencē kā līdzvērtīgi partneri līdzās pašreizējām ES dalībvalstīm piedalīsies arī desmit nākamās dalībvalstis, tai skaitā Latvija, kuras pievienosies ES 2004.gada 1.maijā.

ES Konstitucionālā līguma mērķis ir nodrošināt ES efektīvu darbību, vienlaikus saglabājot dalībvalstu suverenitāti un vienlīdzību. Tas paredz vienkāršot ES uzbūvi, padarīt to saprotamāku pilsoņiem un palielināt demokrātiju Eiropas Savienībā.

Latvijas nacionālo pozīciju Starpvaldību konferencei valdība apstiprināja 30.septembrī. Saskaņā ar to Latvijas būtiskās intereses ir panākt, lai katrai dalībvalstij būtu viens balsstiesīgs par noteiktu jomu atbildīgs komisārs Eiropas Komisijā; nodrošināt dalībvalstīm tiesības uz vienādiem nosacījumiem piedalīties lēmumu pieņemšanā par ES kopējo aizsardzības politiku un tās īstenošanā; saglabāt Nicas līgumā noteikto dalībvalstu pārstāvniecību Eiropas Parlamentā, kas nebūtu mazāka par pieciem deputātiem no valsts, kā arī neatbalstīt Likumdošanas padomes izveidi.

Latvija uzskata par nepieciešamu precizēt ES Padomes prezidenta funkcijas, Ministru padomes dalībvalstu prezidentūru rotāciju, skaidri noteikt ES ārlietu ministra mandātu un statusu, kā arī paredzēt paritāti starp valstu un iedzīvotāju skaitu dubultā vairākuma balsojumā Ministru padomē.

Starpvaldību konferences atklāšana paredzēta sestdien, 4.oktobrī, Romā, Kongresu pilī. Pēc pirmās darba sesijas beigām aptuveni pulksten 13 paredzētas nacionālo delegāciju, tai skaitā Latvijas, preses konferences.

Starpvaldību konferencē Latviju pārstāvēs Ministru prezidents Einars Repše un ārlietu ministre Sandra Kalniete.

Valsts kancelejas  Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!