• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Kanādas pieredzi valsts vēlēšanu rīkošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2003., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cik līdzīgas un dažādas ir mūsu valstis

Vēl šajā numurā

01.10.2003., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Kanādas pieredzi valsts vēlēšanu rīkošanā

KANADA.JPG (63988 bytes)
Foto: A.F.I.

Vakar, 30.septembrī, Saeimas Prezidija un frakciju pārstāvji tikās ar Kanādas galvenā vēlēšanu biroja vadītāju Žanu Pjēru Kingsliju (attēlā).

Tikšanās laikā Ž.P. Kingslijs pastāstīja par Kanādas galvenā vēlēšanu biroja struktūru un darbību vēlēšanu rīkošanā, kā arī partiju finanšu un vēlēšanu kampaņu izdevumu uzraudzībā. Viņš uzsvēra, ka, būtiski pilnveidojot biroja darbību, ir radīts vienots vēlētāju reģistrs un datorizēta vēlēšanu administrēšana, kā arī būtiski pastiprināta partiju finanšu regulēšana.

Uz Saeimas sekretāra biedra Aleksandra Bartaševiča jautājumu par iespējām nepilsoņiem piedalīties vēlēšanās Ž.P. Kingslijs atbildēja, ka valsts provincēs svarīgākais nosacījums vēlētājiem ir pilsonība, taču pašvaldību vēlēšanās tiesības balsot ir pašvaldību iedzīvotājiem un tiem, kuriem attiecīgajā pašvaldībā ir īpašumi. Viņš arī uzsvēra, ka Kanādā nopietnu diskusiju šajā jautājumā nav.

Ž.P. Kingslijs augstu novērtēja Latvijas sasniegumus vēlēšanu sistēmas izveidošanā un pilnveidošanā trīspadsmit gadu laikā pēc valsts neatkarības atgūšanas, atzīmējot, ka Kanādā pašreizējā pieredze izveidojusies vairāk nekā simt gados.

Arī Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas deputāti tikās ar Kanādas galvenā vēlēšanu biroja vadītāju Žanu Pjēru Kingsliju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi par Kanādas likumdošanu un pieredzi partiju finansēšanā, priekšvēlēšanu kampaņu organizēšanā un aģitācijā.

Kanādas galvenā vēlēšanu biroja vadītājs Ž.P. Kingslijs iepazīstināja Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas deputātus ar Kanādas partiju finansēšanas kārtību un jaunākajām izmaiņām tajā. Viesis uzsvēra, ka pēdējās izmaiņas Kanādas likumdošanā, kas attiecas uz partiju finansēšanas regulēšanu, ir veiktas šā gada augustā. Minētie grozījumi attiecas uz finanšu ziedojumiem politiskajām partijām, nosakot, ka privātpersona gada laikā vai uz noteiktu kampaņu var ziedot līdz pieciem tūkstošiem Kanādas dolāru, bet uzņēmums vai korporācija – tikai līdz vienam tūkstotim. Šīs izmaiņas likumdošanā paredz arī to, ka partiju finanšu atskaites ziņojumi galvenajam vēlēšanu birojam būs jāiesniedz reizi trijos mēnešos, kā arī valsts naudas atmaksas kārtību partijām par katru iegūto vēlētāju balsi.

Komisijas deputāti un Ž.P. Kingslijs sprieda arī par Kanādas pieredzi partiju priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņās plašsaziņas līdzekļos, tai skaitā radio un televīzijas brīvā ētera sadali.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!