• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Eiropas nauda kalpo Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2003., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nu starptautiskajā arēnā mainījies Latvijas statuss

Vēl šajā numurā

30.09.2003., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Eiropas nauda kalpo Latvijai

Lai būtu veselīgi un izglītoti cilvēki

Par līdzekļiem veselības aprūpei

Līga Šerna, VM Budžeta un finanšu departamenta direktora vietniece, — “Latvijas Vēstnesim”

No Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda (ERAF) trīs gadu periodā no 2004.līdz 2006.gadam Latvijas veselības aprūpes, izglītības un sociālās aprūpes infrastruktūras attīstībai ir paredzēti 15 procenti no kopējā finansējuma.

Prioritātes “Līdzsvarotas attīstības veicināšana” ietvaros Veselības ministrijas kompetencē ir pasākuma “Veselības aprūpe un izglītības infrastruktūras attīstība” trīs aktivitātes.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības infrastruktūras un aprīkojuma attīstība

Tā ir pirmā aktivitāte, kas ir Veselības minsitrijas kompetencē. Par ES Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem esam paredzējuši aprīkot neatliekamās medicīniskās palīdzības centrus visā Latvijā, kā arī no jauna aprīkot un nodot ekspluatācijā neatliekamās palīdzības automašīnas, lai palielinātu neatliekamās medicīniskās palīdzības sistēmas efektivitāti, tajā skaitā arī uzņemšanas nodaļu izveidošanu slimnīcās un esošo uzņemšanas nodaļu pilnveidošanu. Paredzēts arī izveidot Reģionālos neatliekamās palīdzības dispečeru un vadības centrus, kā arī palielināt neatliekamās palīdzības brigāžu skaitu, lai nodrošinātu labāku pakalpojumu pārklājumu valsts teritorijā un īsāku gaidīšanas laiku pēc izsaukuma. Šos centrus aprīkosim ar visu tiem nepieciešamo darbības nodrošināšanai.

Precīzu neatliekamās palīdzības automašīnu skaitu vēl nosaukt nevaram, to iepirkšanas procedūra arī nav vēl apstiprināta.

Primārās veselības aprūpes sistēmas infrastruktūras un aprīkojuma attīstība

Otrā aktivitāte. Viens no galvenajiem pasākumiem, ko veiksim tās ietvaros, — izveidosim un atjaunosim primārās veselības aprūpes prakšu vietas un centrus pēc Eiropas Savienības pieredzes, lai ļautu ārstiem lauku rajonos un ģeogrāfiski attālās teritorijās nodrošināt augstākas kvalitātes pakalpojumus. Primārās veselības aprūpes centru izveide radīs struktūras, kurās būs iespējams nodrošināt veselīga dzīvesveida veicināšanu, slimību novēršanu, medicīnisko aprūpi un rehabilitāciju.

Valsts asinsdonoru drošības un informācijas sistēmas izveidošana

Trešā aktivitāte. Vadoties no Eiropas Savienības direktīvām, šīs aktivitātes ietvaros ir plānots izveidot vienotu asinsdonoru informācijas bāzi, lai vienotā informācijas tīklā tiktu saslēgtas Valsts asins dienesta struktūrvienības ar slimnīcām. Papildus ir paredzēta arī asins uzglabāšanas sistēmas uzlabošana. Diemžēl šobrīd datu pārraide par donoru veselības stāvokli notiek pa telefonu, sakaru kvalitāte bieži ir slikta, un tādēļ rodas kļūmes.

Kādi projekti tiks realizēti un kā tas notiks

Projekti nosaukto aktivitāšu ietvaros būs vērsti uz vienādas pieejas nodrošināšanu veselības aprūpes pakalpojumiem visā valsts teritorijā, priekšroku dodot tām teritorijām, kur pakalpojumi šobrīd nav apmierinoši.

Projektus varēs iesniegt valsts un pašvaldību iestādes. To realizāciju veiks minētās iestādes, bet uzraudzību — Veselības ministrija un Finanšu ministrija.

Nākamā gada budžetā Veselības ministrijai ir ieplānoti līdzekļi trim jaunām štata vietām, — šie darbinieki koordinēs projektu pieteikumu izstrādāšanu un ieviešanu. Projektu izstrādāšanas un realizēšanas uzraudzību veiks Veselības ministrija, šajā procesā būs iesaistīta arī Latvijas Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūra, jo tai ir ļoti liela pieredze tieši projektu izvērtēšanā. Mēs darīsim visu, lai šos Eiropas Savienības līdzekļus apgūtu. Pašlaik gaidām no Finanšu ministrijas informāciju, cik no valsts budžetā iedalītajiem 50 miljoniem latu, kas paredzēti ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda atbalstīto pasākumu līdzfinansējumam, tiks atvēlēti Veselības ministrijas plānotajām aktivitātēm.

Diemžēl šobrīd nevaram sniegt informāciju par ERAF līdzekļu sadalījumu, jo nav zināma to kopējā pieejamā summa mūsu ministrijas kompetencē esošajām aktivitātēm. Vienīgi ir skaidrs, ka Latvijas līdzfinansējums nedrīkstēs būt mazāks par 25 procentiem no kopējās summas.

Dace Pumpure — “Latvijas Vēstnesim”

Turpmāk — vēl

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!