• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noteikumiem piena kvotu sadalē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2003., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID pārbaudēm un sabiedrības informēšanu

Vēl šajā numurā

30.09.2003., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par noteikumiem piena kvotu sadalē

Zemkopības ministrija (ZM) kopā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) piena grupu izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas paredz īstenot Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstošu piena kvotu sadales, piešķiršanas, informācijas vākšanas un administrēšanas kārtību.

Izstrādātā projekta mērķis ir sakārtot piena ražošanas nozari un pēc iespējas skaidrāk iezīmēt piena ražošanas nākotni Latvijā jau ES sastāvā. Līdz ar kvotu ieviešanu tiks ierobežota piena ražošana, tiks izlīdzināta piena iepirkuma cena, vienlaikus to paaugstinot un nepieļaujot preču pārprodukciju.

Saskaņā ar ES vienošanās sarunām noteikts, ka piena ražošanas kvota tiks sadalīta piegādes kvotā, tiešās tirdzniecības kvotā, kā arī pastāvēs piena kvotas nacionālā rezerve. Piegādes kvotu veido piena daudzums, ko pārdod pircējam, tiešās tirdzniecības kvotu – piena vai piena ekvivalenta – daudzums, ko ražotājs pārdod tiešajā tirdzniecībā patērētājam. Savukārt piena kvotas nacionālo rezervi piešķirs ražotājiem, kuri palielinājuši savu ganāmpulku par desmit vai vairāk slaucamām govīm vai investējuši piena sektora attīstībā vismaz 10 000 latu references vai kvotas gada laikā.

Piena kvotas lielumu katram ražotājam aprēķinās, vadoties no Piena ražotāju reģistrā uzkrātās informācijas par ražotāja realizēto piena daudzumu laikā no 2002.gada 1.oktobra līdz 2003.gada 30. septembrim jeb references gadā. Piena ražotāju reģistru uztur un kārto Valsts ciltsdarba informācijas datu apstrādes centrs (VCIDAC).

Ražotājam, kurš pārdod pienu vai piena produktus tiešajā tirdzniecībā, līdz šā gada 1.novembrim VCIDAC jāiesniedz pārskats par pārdoto pienu un piena produktu apjomu. Savukārt VCIDAC nosūtīs ražotājam izziņu par piešķirtās piena kvotas veidu, daudzumu un tauku procentu. Ražotājam ir iespēja pieprasīt piena kvotas precizēšanu, ja viņu neapmierina piešķirtais kvotas apjoms.

Savukārt zemkopības ministra izveidota komisija, kurā būs pārstāvji no piena ražotāju un piena pārstrādātāju organizācijām, Lauksaimieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP), VCIDAC un Lauku atbalsta dienesta, izvērtēs piena pircēju atbilstību noteiktām prasībām, kā arī lems par kvotas palielināšanu no nacionālās rezerves.

No ES Latvijai piešķirtā kopējā piena ražošanas kvota 2004. un 2005.gadam ir 695,3 tūkstoši tonnu. No šā daudzuma 468,9 tūkstoši tonnu ir piegādes kvotas un 226,4 tūkstoši tonnu – tiešās tirdzniecības kvota.

Piena pārdošanas kvotas tiks ieviestas, sākot ar 2004.gada 1.maiju. Kvotu administrēšanas kontroli veiks Ciltsdarba valsts inspekcija.

Noteikumu projekts vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Zemkopības ministrijas Preses  un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!