• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai katrs ir kā centrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2003., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79364

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Aiviekstes lēnais tecējums virza manu gauso mūžu.
Un Daugava pulsē manos deniņos"

Vēl šajā numurā

26.09.2003., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai katrs ir kā centrs

Par mūsu pagastu attīstības indeksiem

Oļģerts Krastiņš, vadošais pētnieks, Valentīna Locāne, pētniece, Latvijas Statistikas institūts, — “Latvijas Vēstnesim”

Katrs pagasts, tāpat kā katra valsts, ir vienreizējs un savdabīgs. Ar savu upi, ezeru, pilskalnu vai dzērvenāju. Un vispirms ar cilvēkiem, kas tur dzīvo. Vai tos vispār var un vajag salīdzināt un kaut kā novērtēt?

Vispārcilvēciskā nozīmē nevar un nevajag. Katram ir sava unikāla vieta un vērtība. Taču kādā šaurā skatījumā jeb aspektā vērtējums ir iespējams un lietderīgs.

Ja jau ANO Attīstības programmas pārskatos rēķina valstu attīstības indeksus, arī Latvijai piešķirot kādu vietu aiz piecdesmitās, kādēļ lai mēs līdzīgus indeksus nerēķinātu savas valsts pagastiem un pilsētām? Protams, pēc savas, vietējiem apstākļiem piemērotas, metodikas. Un ar atrunu, ka tie atspoguļo vienīgi teritoriju saimniecisko attīstību.

Vai varētu pagastus sarindot arī pēc dabas ainavu skaistuma un tur dzīvojošo cilvēku labestības, par to var klusuma brīdī padomāt, bet izskaitļot pagaidām nevar. Un diezin vai tas kādreiz būs vajadzīgs.

No Ņujorkas debesskrāpjiem raugoties, visa Latvija ir tāla province, ja tādu vispār var pamanīt. No Rīgas ministriju kabinetiem skatoties, piemēram, Jaunpils ir “nomale”. Bet Jaunpils pagasta padomes priekšsēdētāja Ligita Gintere savā ļoti pārdomātajā intervijā avīzei saka: “Mēs, jaunpilieši, nevienu brīdi nejūtamies kā nomale... mēs esam centrs pats par sevi.”

Sarindojot Latvijas pagastus kā gājputnus kāsī, esam pārliecināti, ka visa šī garā rinda vienmērīgi lido uz priekšu, tikai brīžiem stiprākie izvirzās priekšgalā, kur vēja pretestība lielāka, vājākos palaižot aizvējā.

 

Pagastu attīstības indeksu priekšvēsture

Latvijas Statistikas institūts teritoriju attīstības indeksu aprēķināšanas pirmo metodiku izstrādāja 1996. un 1997.gadā, pirms plašākas lietošanas to apspriežot ar Ekonomikas ministrijas, pašvaldību un citu ieinteresēto organizāciju pārstāvjiem. To izmantoja, lai noteiktu pretendentus īpaši atbalstāmo teritoriju statusa iegūšanai. (“Īpaši atbalstāmo reģionu noteikšana” — “Statistiskās informācijas pilnveidošana atbilstoši starptautiskiem standartiem: Zinātniskā darba pārskats 1996. — R.: LSI, 1997., 7.—10.lpp.). Metodika bija samērā vienkārša, paredzot visas teritorijas sakārtot (ranžēt) pēc katra saimniecisko attīstību raksturojošā rādītāja un pēc tam izsverot vidējo rangu.

Metodika tika būtiski uzlabota 1999.gadā, gan pilnveidojot vērā ņemamo rādītāju loku, gan būtiski mainot kopindeksu aprēķināšanu. Turpmāk kopindeksus aprēķināja, veicot sākotnējo pamatrādītāju standartizāciju. Tas ļāva metriski samērot dažādās mērvienībās izteiktus rādītājus (cilvēki, lati u.c.) un aprēķināt svērto vidējo indeksu. Kā to praktiski izdarīt, to visplašāk aprakstījām rakstā “Ja sacensībās uz starta stātos teritorijas” (O.Krastiņš, E.Vanags, V.Locāne — “LV”, 2002.g. 10. un 11. oktobrī, Nr.146(2721), 147 (2722)). Raksts vairāk gan bija orientēts uz rajonu ekonomiskās attīstības vērtēšanu.

Īss metodikas izklāsts un analīzes rezultāti par visiem Latvijas pagastiem laikā no 1999. līdz 2001.gadam ir ietverti izdevumā “Reģionu attīstība Latvijā”, ko izdevusi valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Reģionu attīstība”, R.: 2003.(galvenie mūs šobrīd interesējošie materiāli ir 14., 15., 36., 37., 72.-76.lpp.).

 

Vērtēšanas pamatrādītāji

Teorētiski pagastu un arī citu teritoriju ekonomisko attīstību varētu vērtēt daudzpusīgi, izmantojot dažādus rādītājus. Taču praktiski nākas aprobežoties ar to samērā nelielo rādītāju loku, kuri par visiem pagastiem ir zināmi Centrālajā statistikas pārvaldē vai kādā citā centrālā valsts iestādē. Izmantot vēl citus rādītājus, kurus ieteiks un droši vien aprēķina un izmanto aktīvākie pašvaldību darbinieki savās teritorijās, nav iespējams, ņemot vērā izmaksas speciāli organizētai to savākšanai. Vēl jo vairāk tādēļ, ka pasīvākās pašvaldības tos nerēķinās un neiesūtīs.

Pagaidām metodikas izstrādātāji ierobežojas ar tā sauktajiem objektīvajiem rādītājiem, kuri atspoguļo faktisko stāvokli, bet ne vērtējumus un viedokļus. Interesantu domu izsaka jau minētās grāmatas “Reģionu attīstība Latvijā” autori: “... reģionālās attīstības procesu izpētei svarīgi būtu papildināt konkrētu teritoriju statistiskos rādītājus ar datiem, kas parāda vietējo pašvaldību, valsts institūciju, uzņēmēju un citu procesa dalībnieku teritorijas attīstības novērtējumu.” (70.lpp.).

Ja šādām aptaujām un to rezultātu izstrādei atrastos līdzekļi, priekšlikumu noteikti varētu atbalstīt. Taču, pēc mūsu domām, kā pētījuma starpposms būtu jāaprēķina patstāvīgs subjektīvo novērtējumu indekss, kuram varētu dot pagaidu nosaukumu “optimisma indekss”, “cerību indekss” vai tamlīdzīgi. Iestrādāt to kopējā teritoriju, tajā skaitā pagastu, attīstības indeksā varētu tikai pēc tam, kad būtu pamatots aptaujājamo personu loks, konstatēta to pietiekama atsaucība un minimāla ieinteresētība pētījuma rezultātos.

Ir konstatēts ka dažādās tā sauktajās konjunktūras aptaujās, kur atbildētājus pētījuma rezultāti neinteresē, dominē neitrālās atbildes “ne labi, ne slikti”, kas var nozīmēt arī “lieciet mani mierā!”. Savukārt uzņēmējs, kurš reklamē savu preci vai pakalpojumus, diezin vai atklāti pateiks, ka ir tuvu bankrotam. Pašvaldības vadītājs, kurš vēlas panākt īpaši atbalstāmās teritorijas statusu, var tendenciozi pasliktināt savu vērtējumu, cerot tā pazemināt vispārējo attīstības indeksu.

Un tā pagastu attīstības indeksi pēc 2002.gada datiem ir aprēķināti, izmantojot šādus sešus pamatrādītājus.

1. Bezdarba līmenis, procentos no darbspējīgo iedzīvotāju skaita. Dati ņemti no Nodarbinātības valsts dienesta. 2003.gada 1.janvārī vidēji visos Latvijas pagastos bezdarba līmenis bija x=7,4%, ar standartnovirzi s=4,9%. Pēdējie skaitļi, kā turpmāk būs parādīts piemērā, tiek izmantoti konkrētu pagastu datu standartizācijai.

2. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis pārskata gadā uz vienu iedzīvotāju. Tas ir labākais no pagastu skatījumā pieejamajiem rādītājiem, kas raksturo iedzīvotāju ienākumus un līdz ar to viņu labklājību. Datus par iedzīvotāju ienākuma nodokli iegūst no Valsts kases. 2002.gadā vidējais ienākuma nodoklis visos Latvijas pagastos bija Ls 54,6 ar standartnovirzi Ls 31,5.

3. Demogrāfiskās slodzes līmenis ir bērnu un pensijas vecuma iedzīvotāju attiecība pret darbspējīgo iedzīvotāju skaitu. Datu avots — Centrālā statistikas pārvalde. 2003.gada sākumā demogrāfiskā slodze vidēji visos Latvijas pagastos bija 660 ar standartnovirzi 89.

4. Iedzīvotāju skaits uz vienu teritorijas kvadrātkilometru jeb apdzīvotības blīvums. Datu avots — Centrālā statistikas pārvalde. 2003.gada 1.janvārī Latvijas pagastos vidēji uz vienu kvadrātkilometru dzīvoja 12 iedzīvotāji ar standartnovirzi 10,6.

5. Lauku pagastos joprojām liela nozīme ir lauksaimniecībai. Tādēļ pagastu attīstības iespējas nosaka zemes kvalitāte, un to mērī ar zemes vidējo kadastrālo vērtību latos par hektāru. Datu avots: Valsts zemes dienests. 2002.gadā Latvijas pagastos vidējā zemes kadastrālā vērtība bija 139,9 Ls/ha ar standartnovirzi 76,9.

6. Iedzīvotāju skaita izmaiņas procentos. Tās veido dzimušo un mirušo skaita starpība un migrācijas saldo. Šis rādītājs zināmā mērā atspoguļo pagasta pievilcību un vēlmi apmesties tajā uz dzīvi vai — tieši otrādi — pagastu atstāt. Nelielos pagastos gadu no gada šīs rādītājs ir ļoti mainīgs, nestabils. Tādēļ analīzei izmantojām iedzīvotāju skaita izmaiņas ilgākā laika periodā (2003.gada 1.janvārī, salīdzinot ar 1998.gada 1.janvāri). Dati aprēķināti Latvijas Statistikas institūtā, izmantojot CSP sākotnējo informāciju. Šajā laikā Latvijas pagasti vidēji ir zaudējuši 1,8% savu iedzīvotāju ar standartnovirzi 6,3.

 

Attīstības indeksa aprēķināšanas piemēri

Piemēru demonstrēšanai izmantojām Jaunpils pagastu, ņemot vērā tās vadītājas lielo interesi par sava un kaimiņu pagastu turpmāko likteni. No Latvijas pretējās puses izvēlējamies Kokneses pagastu (1.tabula).

Tabulas pirmajā ailē saīsinātā redakcijā ir pierakstīti iepriekš aplūkoto attīstības indeksu veidojošo rādītāju nosaukumi, otrajā — to reālās vērtības pagastā katram rādītājam raksturīgajās mērvienībās.

Piemēram, Jaunpils pagastā 2003.gada sākumā oficiālais bezdarba līmenis bija 6,6% (iepriekšējo — 1999., 2000., 2001. — gadu sākumā attiecīgi 3,7; 4,5; 6,0). Tātad dinamikā stāvoklis nedaudz pasliktinājies.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis attiecīgi ir Ls 51,9 (37,5; 44,6; 46,3), kas liecina par nelielu labklājības uzlabošanos, gan pieņemot, ka cenu līmenis paliek nemainīgs, kas neatbilst īstenībai.

Demogrāfiskās slodzes rādītāji dinamikā ir šādi: 674 (808; 765; 726). Demogrāfiskā slodze pagastā samazinās.

Iedzīvotāju blīvums savukārt ir šāds: 2003.gada sākumā 16,7 (2000., 2001., 2002.gada sākumā attiecīgi 17,2; 16,4; 16,8). Tātad iedzīvotāju skaits nedaudz samazinās, ko tiešāk atspoguļo nākamais rādītājs.

Iedzīvotāju skaita izmaiņas 2003.—1998.gadā Jaunpils pagastā ir mīnus 5,8%. Pagastam par attaisnojumu atgādināsim, ka vidēji arī visos Latvijas pagastos tas ir negatīvs — mīnus 1,8%.

1.tabulas 3.un 4. ailē ir parādīta sākotnējo rādītāju pakāpeniska standartizācija. 3.ailē ir aprēķināta pagasta faktisko un visas Latvijas pagastos vidējo rādītāju starpība. Piemēram, par bezdarba līmeni x–x=6,6–7,4=–0,8. Bezdarba līmenis Jaunpils pagastā ir par 0,8 procentu punktiem mazāks nekā vidēji visos Latvijas pagastos. 4.ailē šīs starpības ir dalītas ar attiecīgo rādītāju standartnovirzēm, tā atbrīvojoties no konkrētu rādītāju mērvienībām un padarot tos salīdzināmus. Piemēram, bezdarbam

FOIMULA.GIF (360 bytes)

Jaunpils pagastā bezdarba līmenis ir par 0,154 standartnovirzēm mazāks nekā vidēji visos Latvijas pagastos.

Līdzīgus aprēķinus veic arī par pārējiem pieciem pagastu ekonomiskās attīstības pamatrādītājiem.

Tā kā standartizētie rādītāji vairs nav saistīti ar konkrētām mērvienībām, 1.tabulas 4.ailes datus varētu formāli saskaitīt, iegūstot nosacītu kopindeksu.

Taču vēl ir nepieciešamas divas atrunas un līdz ar to divas korektīvas.

Pēc vairāku ekspertu komisiju domām, visi līdz šim minētie rādītāji nav vienādi nozīmīgi kopējā pagasta vērtējumā. Par nozīmīgākajiem tikuši atzīti bezdarba līmenis un iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tādēļ, veidojot pagastu attīstības kopindeksu, katram rādītājam tiek piekārtots savs, atšķirīgs statistiskais svars.

Piemēram, eksperti ir uzskatījuši, ka bezdarba līmenim un iedzīvotāju ienākuma nodokļa lielumam ir divarpus reizes lielāka nozīme nekā iedzīvotāju blīvumam un zemes kadastrālajai vērtībai. Lai vienkāršotu aprēķinus, šādi ekspertu vērtējumi tiek pārrēķināti tā, lai visu sešu rādītāju svaru summa būtu viens (1.tabulas priekšpēdējā aile).

Tabulas pēdējā ailē notiek pagastu attīstības indeksa aprēķināšana pa komponentiem (rādītājiem) un kopā. Pa komponentiem to izdara, reizinot atsevišķo rādītāju standartnovirzes ar statistiskajiem svariem, piemēram, bezdarbam –0,154x0,25=0,039.

Pirms pēdējās ailes rādītāju saskaitīšanas vēl jāņem vērā otra atruna jeb īpatnība. Ja no sešiem rādītājiem četri ir tādi, kuru augstais līmenis raksturo labu stāvokli un otrādi, tad divu rādītāju raksturs ir pretējs. Augsts bezdarba un demogrāfiskās slodzes līmenis raksturo sliktu, grūtu stāvokli, bet zems — labu. Tādēļ 1.tabulas pēdējā ailē attiecīgās komponentu algebriskās zīmes ir mainītas uz pretējām.

Un tā, saskaitot 1.tabulas pēdējās ailes skaitļus, iegūstam, ka Jaunpils pagasta attīstības indekss 2002.gadā ir -0,028, bet Kokneses pagasta — 0,368.

Salīdzināšanas bāze ir nulle. Ja pagastu sadalījums pēc attīstības līmeņa būtu tuvu normālam sadalījumam (īstenībā, kā redzēsim, tā nav), tad visu pagastu vidējais attīstības indekss būtu nulle.

Kā rāda aprēķini, tiklab Jaunpils, kā Kokneses pagastu attīstības indekss pārsniedz vidējo. Tikai Jaunpilij tas ir ļoti tuvs vidējam līmenim, bet Kokneses pagastam — ievērojami lielāks.

Pie pagastu attīstības indeksu interpretācijas un lietošanas iespējām vēl atgriezīsimies raksta beigu daļā.

 

Galvenie rezultāti

Pētījuma galvenie rezultāti — pagastu attīstības indeksi 1999., 2000., 2001. un 2002.gadā — un ieņemamās vietas pēc 2002.un 1999. gada datiem ir sakopoti 2.tabulā (skat. 11.lpp.). Tabula ir ļoti plaša, tādēļ ka nolēmām tajā parādīt visu 2002.gadā bijušo 465 pagastu un novadu rezultātus. Domājam, ka visu pirmā līmeņa pašvaldību darbiniekiem būs interesanti sameklēt tabulā savu vietu un izpētīt, kā mainījies to attīstības indekss uz vispārējo izmaiņu fona.

Autori savā un vietējo pašvaldību darbinieku vārdā izsaka pateicību “Latvijas Vēstneša” redakcijai par rasto iespēju publicēt tik plašu statistikas materiālu laikraksta slejās.

Un tomēr ļoti plašā tabula satur daudz koncentrētāku informāciju, nekā tika demonstrēts piemēros iepriekšējā iedaļā.

Ja kādu pagasta vadītāju vai citu pašvaldību darbinieku interesē šāda paplašināta informācija par noteiktu pagastu, to var iegūt Latvijas Statistikas institūtā Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 30, pie Valentīnas Locānes, vai nu apskatot datora ekrānā, vai izdrukas veidā (tālr. 7289345, e-pasts: lsi@latnet.lv). Priekšlikumus par izmantotās metodikas pilnveidošanu un kritiskās piezīmes lūdzam sūtīt O.Krastiņam vai Latvijas Statistikas institūta direktoram E.Vanagam.

Jāatzīmē, ka par jau izveidotajiem novadiem informācija 2.tabulā ir parādīta tikai par tiem gadiem, kad novadi jau pastāvējuši. Tāpat nav parādīti iepriekšējo gadu dati par pagastiem, kuru darbība novadu izveidošanas rezultātā ir beigusies.

Lai valsts statistika būtu maksimāli objektīva, tai nav pieņemts izteikt kādus vērtējumus par valdības politiku, tās pieņemtajiem lēmumiem un lēmumu projektiem, tajā skaitā par ilgi diskutēto teritoriālo reformu. Raksta autori kā zinātnieki to varētu arī darīt, tomēr rīkosimies ļoti piesardzīgi. Nevērtēsim teritoriālo reformu projektus vispār, bet vienīgi no statistikas viedokļa.

Teritoriālā statistika būs jo pilnīgāka, jo vairāk būs teritoriālo vienību, par kurām būs pieejami dati. Ja to būs mazāk, teritorija kļūs nivelēti vienveidīgāka, kartogrammās iekrāsota zaļgani pelēkā krāsā. Diemžēl ir kļuvis par tradīciju, ka par mazāko uzskaites vienību pieņem mazāko administratīvi teritoriālo vienību. Milzīgajā Rīgā ar grūtībām var iegūt kādus datus par pilsētas rajoniem — priekšpilsētām, taču “lielajā” statistikā Rīga parādās kā viena vienība. Pilnīgi iespējams, ka laukos novads būs ne vien mazākā administratīvā, bet arī mazākā statistiskā vienība. Ja netiks veidots kāds novadu iedalījums sīkākās statistiskās vienības, jo mazāk būs novadu, jo nabadzīgāka teritoriālā statistika.

Tagad atradīsim lielajā 2.tabulā iepriekš aplūkotos Jaunpils un Kokneses pagastus.

Jaunpils pagastu atrodam saraksta 168.vietā, tātad otrās trešdaļas sākumā. Nav slikti, bet varēja būt arī labāk. 1999.gadā pagasts ieņēma 122.vietu. Samērā zems attīstības indekss pagastam ir bijis 2000.gadā, bet pēdējos divos gados atkal uzlabojies. 2002.gadā skaitliski tas ir pat lielāks nekā 1999.gadā, bet pāris desmit vietu ir zaudēts tādēļ, ka konkurentiem uzlabojumi bijuši lielāki.

Kokneses pagastu atrodam saraksta sākuma daļā 66.vietā pēc 2002.gada datiem. 1999.gadā tas bija 63. vietā. Abos šajos gados attīstības indeksi ir augstāki nekā perioda vidū 2000. un 2001.gadā. Stāvoklis ir jāvērtē kā labs, kaut arī svārstības no gada uz gadu ir lielākas nekā pieaugums periodā.

 

Kopsavilkums

2.tabulas detalizācija ir vajadzīga zemākā līmeņa pašvaldību darbiniekiem un tiem, kas nodarbojas ar teritoriālās reformas projektiem konkrētos reģionos. Citiem lasītājiem tā var būt grūti pārskatāma. Tādēļ atsevišķā tabulā parādīsim pagastu grupējumu pēc raksturīgām attīstības indeksa lieluma grupām ).

Pagastu attīstības indekss arī ir standartizēts rādītājs. Ja pagasti pēc attīstības veidotu normālu sadalījumu, tad šāda rādītāja vidējai vērtībai vajadzētu būt 0, bet standartnovirzei — 1.

No profesionālās interpretācijas viedokļa varbūt būtu lietderīgi vidējā līmenī strādājošai teritorijai piekārtot attīstības indeksu 1, nevis 0. Formāli tas nozīmētu visiem indeksiem pieskaitīt konstanti 1, kas neko nemainītu pēc būtības, bet būtu atkāpšanās no statistikas teorijas un īpaši no matemātiskās statistikas tradīcijām. Pagaidām to nedarām un iebildumus neesam saņēmuši.

Tālāk, ja pagasti pēc savas attīstības veidotu normālu sadalījumu, intervālā no -1 līdz +1 vajadzētu atrasties aptuveni 68% pagastu, daloties līdzīgās daļās pozitīvo un negatīvo vērtējumu apgabalā. Savukārt intervālā no -2 līdz +2 būtu sagaidāms ap 95% pagastu, bet, ja indekss pārsniedz +3 vai nesasniedz -3, stāvoklis jāvērtē kā ekstremāls.

Aplūkojot 2. un 3. tabulas datus, redzams, ka pagastu sadalījums pēc attīstības indeksa ievērojami atšķiras no normālā sadalījuma.

Vispirms jāatzīmē divi pagasti, kuri vispārējā kopā neiederas: Ozolnieku pagasts Jelgavas rajonā ar attīstības indeksu 2002.gadā 5,42 un Stopiņu pagasts Rīgas rajonā ar 3,75. Statistikas datu apstrādē šādas vienības nereti izslēdz no kopējā masīva apstrādes kā neraksturīgas (artefakti), to atrunājot komentāru daļā. Mēs to pagaidām neesam darījuši, bet tas var būt viens no iemesliem, kādēļ pagastu ar negatīviem attīstības indeksiem ir vairāk nekā ar pozitīviem.

Pagastu ar ekstremāli negatīviem vērtējumiem nav.

Visvairāk pagastu koncentrējas attīstības indeksu apgabalā no -1 līdz +1 — 86% no pagastu kopskaita sagaidāmo 68% vietā. Tas nozīmē, ka krass noslāņošanās process ir skāris ap 15% pagastu, bet vairumā gadījumu tas ir mērens. Tā kā minētajā intervālā koncentrējas pagastu vairākums, to 2.tabulā esam sadalījuši četros šaurākos intervālos.

3.tabulas pēdējā ailē esam uzrādījuši savu ekspertīzes vērtējumu kvalitatīvā izteiksmē dažāda lieluma attīstības indeksiem. Protams, šie izteikumi ir tuvināti un var tikt precizēti.

 

Nākotnes perspektīvas

Pētījums jau izgājis — un tam ir jāiziet — ārpus zinātniskās pētniecības ietvariem. Lielu iniciatīvu šajā jomā ir parādījusi VSIA “Reģionu attīstība”. Pēc tās speciālistu domām, “šobrīd šie rādītāji tiek izmantoti valsts mēroga programmas darbības nodrošināšanai, bet nākotnē tos varētu lietot attīstības plānošanas mērķiem, kā arī starptautisko programmu un projektu monitoringa procesā. Teritoriju attīstības indeksu var lietot reģionālās attīstības atbalsta intensitātes noteikšanai” (“Reģionu attīstība Latvijā”, 15.lpp.). “Nākotnē ir svarīgi vienas vai vairāku valsts institūciju ietvaros izveidot un uzturēt reģionālās attīstības datu bāzi ...”(turpat, 70.lpp.).

Domājam, ka šie mērķi ir izpildāmi. Tāpat ceram, ka administratīvi teritoriālās reformas gaitā, meklējot lētākās un efektīvākās teritoriju administratīvās pārvaldes formas, netiks primitīvi vienkāršotas statistiskās analīzes iespējas, saglabājot detalizētu skatījumu uz visām tām vienībām, kuras, kā teica Ligita Gintere, jūtas kā “...centrs pats par sevi”.

 

1.tabula

Jaunpils un Kokneses pagastu attīstības indeksa aprēķināšanas metode un starprezultāti pēc 2002.gada datiem

Rādītāji

Reālā vērtība

x

Novirze no visu pagastu vidējā

x – x

Standartnovirze no vidējā

x – x

t=—————

s

Rādītāja statistiskais svars

Attīstības indeksa komponents

Jaunpils pagasts

Bezdarba līmenis 1.01.2003., %

6,6

-0,8

-0,154

0,25

0,039

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis uz 1 iedzīvotāju 2002.gadā, Ls

51,9

-2,7

-0,086

0,25

-0,022

Demogrāfiskās slodzes līmenis 1.01.2003.

674

14,3

0,160

0,15

-0,024

Iedzīvotāju blīvums, cilv. uz 1 km2

16,7

4,7

0,442

0,1

0,044

Zemes vidējā kadastrālā vērtība, Ls

164

24,2

0,315

0,1

0,031

Iedzīvotāju skaita izmaiņas, procentos (2003-1998)

-5,8

-4,0

-0,641

0,15

-0,096

Kopā (attīstības indekss)

x

x

x

1

-0,028

Kokneses pagasts

Bezdarba līmenis 1.01.2003., %

6,6

-0,8

-0,162

0,25

0,040

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis uz 1 iedzīvotāju 2002.gadā, Ls

88,5

33,9

1,075

0,25

0,269

Demogrāfiskās slodzes līmenis 1.01.2003.

666

6,8

0,077

0,15

-0,011

Iedzīvotāju blīvums, cilv. uz 1 km2

25,5

13,5

1,275

0,1

0,127

Zemes vidējā kadastrālā vērtība, Ls

165

25,2

0,328

0,1

0,033

Iedzīvotāju skaita izmaiņas, procentos (2003-1998)

-5,5

-3,8

-0,598

0,15

-0,090

Kopā (attīstības indekss)

x

x

x

1

0,368

 

 

2.tabula

Pagastu attīstības indekss un vieta (rangs)

Pagasts

Rajons

Attīstības indekss

Vieta

   

1999

2000

2001

2002

1999

2002

Ozolnieku

Jelgavas

4,53

5,37

5,29

5,42

1

1

Stopiņu

Rīgas

3,73

3,75

3,78

3,75

2

2

Ķekavas

Rīgas

1,91

2,16

2,26

2,30

5

3

Ādažu

Rīgas

2,33

2,26

2,01

2,10

4

4

Carnikavas

Rīgas

1,80

2,27

2,16

2,07

6

5

Garkalnes

Rīgas

1,48

2,07

2,05

2,07

8

6

Mārupes

Rīgas

2,54

2,05

2,11

2,04

3

7

Inčukalna

Rīgas

0,85

0,81

1,18

1,69

18

8

Babītes

Rīgas

1,55

1,61

1,63

1,61

7

9

Valmieras

Valmieras

0,84

1,16

1,22

1,26

19

10

Priekuļu

Cēsu

1,14

1,32

1,11

1,22

11

11

Saldus

Saldus

1,04

1,15

1,09

1,20

12

12

Olaines

Rīgas

0,86

0,85

0,98

1,05

17

13

Lapmežciema

Tukuma

0,87

0,69

1,02

1,05

16

14

Salas

Rīgas

0,92

0,65

0,80

1,01

14

15

Gailīšu

Bauskas

0,57

0,75

0,83

0,91

39

16

Ropažu

Rīgas

0,83

0,83

0,92

0,90

21

17

Īslīces

Bauskas

0,74

0,91

0,80

0,90

25

18

Cenu

Jelgavas

0,36

0,78

0,78

0,90

68

19

Siguldas

Rīgas

0,91

0,74

0,81

0,87

15

20

Laidzes

Talsu

0,72

0,79

0,93

0,87

28

21

Glūdas

Jelgavas

0,16

0,57

0,68

0,85

119

22

Krimuldas

Rīgas

0,69

0,75

0,78

0,80

30

23

Svētes

Jelgavas

0,37

0,72

0,82

0,79

65

24

Iecavas

Bauskas

0,77

0,72

0,79

0,78

23

25

Skrīveru

Aizkraukles

0,67

0,72

0,67

0,78

31

26

Vārves

Ventspils

0,60

0,84

0,69

0,77

38

27

Kupravas

Balvu

1,31

0,80

0,59

0,77

9

28

Virbu

Talsu

0,65

0,69

0,49

0,75

33

29

Platones

Jelgavas

0,39

0,42

0,46

0,74

60

30

Daugmales

Rīgas

0,84

0,75

0,80

0,71

20

31

Mālpils

Rīgas

0,81

0,80

0,85

0,70

22

32

Tumes

Tukuma

0,52

0,53

0,57

0,69

44

33

Jumpravas

Ogres

0,55

0,69

0,68

0,67

41

34

Tārgales

Ventspils

0,63

0,79

0,65

0,65

36

35

Sējas

Rīgas

0,62

0,61

0,66

0,64

37

36

Jaunsvirlaukas

Jelgavas

0,36

0,48

0,61

0,61

69

37

Engures

Tukuma

0,77

0,72

0,58

0,59

24

38

Naujenes

Daugavpils

0,63

0,62

0,54

0,59

35

39

Codes

Bauskas

0,43

0,54

0,61

0,59

58

40

Kolkas

Talsu

0,46

0,94

0,51

0,53

51

41

Bērzes

Dobeles

0,43

0,55

0,55

0,53

57

42

Launkalnes

Valkas

0,52

0,44

0,44

0,52

43

43

Vecumnieku

Bauskas

0,46

0,51

0,47

0,50

52

44

Liepas

Cēsu

0,73

0,59

0,60

0,50

27

45

Elejas

Jelgavas

0,30

0,37

0,39

0,49

78

46

Auru

Dobeles

1,17

0,46

0,51

0,47

10

47

Rundāles

Bauskas

0,45

0,53

0,53

0,46

54

48

Sērenes

Aizkraukles

0,15

0,16

0,26

0,46

124

49

Lazdonas

Madonas

0,24

0,47

0,48

0,45

95

50

Kalkūnes

Daugavpils

0,39

0,46

0,53

0,44

62

51

Līvbērzes

Jelgavas

-0,09

0,32

0,42

0,44

212

52

Pelču

Kuldīgas

0,47

0,39

0,35

0,44

50

53

Valgundes

Jelgavas

0,15

0,33

0,40

0,44

125

54

Vircavas

Jelgavas

0,06

0,35

0,33

0,43

162

55

Mērsraga

Talsu

0,23

0,58

0,51

0,42

101

56

Amatas novads

Cēsu

x

0,40

0,37

0,42

x

57

Kauguru

Valmieras

0,16

0,38

0,38

0,42

120

58

Kalsnavas

Madonas

0,73

0,51

0,45

0,41

26

59

Kurmāles

Kuldīgas

0,66

0,66

0,60

0,40

32

60

Smārdes

Tukuma

0,34

0,38

0,31

0,40

71

61

Novadnieku

Saldus

0,48

0,41

0,42

0,39

49

62

Suntažu

Ogres

0,55

0,60

0,49

0,38

40

63

Slampes

Tukuma

0,44

0,33

0,46

0,38

56

64

Kocēnu

Valmieras

0,23

0,34

0,32

0,37

97

65

Kokneses

Aizkraukles

0,38

0,33

0,32

0,37

63

66

Salas

Jēkabpils

0,30

0,17

-0,27

0,37

81

67

Ķeipenes

Ogres

0,31

0,45

0,39

0,35

75

68

Allažu

Rīgas

0,37

0,33

0,39

0,35

64

69

Ceraukstes

Bauskas

0,45

0,51

0,36

0,35

55

70

Ziru

Ventspils

0,21

0,17

0,42

0,35

107

71

Sidrabenes

Jelgavas

0,06

0,14

0,20

0,34

159

72

Zaļenieku

Jelgavas

0,03

0,36

0,35

0,34

172

73

Rumbas

Kuldīgas

0,51

0,36

0,33

0,32

45

74

Grobiņas

Liepājas

0,32

0,41

0,37

0,31

73

75

Krimūnu

Dobeles

0,14

0,13

0,05

0,31

127

76

Limbažu

Limbažu

0,30

0,31

0,34

0,30

77

77

Vaidavas

Valmieras

0,14

0,31

0,25

0,30

128

78

Naudītes

Dobeles

0,49

0,26

0,46

0,30

47

79

Līgatnes

Cēsu

0,27

0,30

0,40

0,29

89

80

Vilces

Jelgavas

-0,25

0,09

0,19

0,29

277

81

Rojas

Talsu

0,53

0,35

0,31

0,27

42

82

Mežotnes

Bauskas

0,23

0,27

0,17

0,27

99

83

Nīgrandes

Saldus

0,07

0,05

0,25

0,26

158

84

Zirņu

Saldus

0,03

0,13

0,14

0,26

173

85

Lēdmanes

Ogres

0,28

0,29

0,24

0,25

86

86

Brenguļu

Valmieras

-0,14

0,17

0,35

0,25

234

87

Ugāles

Ventspils

0,26

0,13

0,23

0,24

92

88

Vērēmu

Rēzeknes

0,31

0,09

0,16

0,24

76

89

Brantu

Valkas

0,36

0,27

0,10

0,23

67

90

Tērvetes novads

Dobeles

     

0,23

 

91

Popes

Ventspils

0,27

0,29

0,18

0,23

91

92

Bebru

Aizkraukles

-0,03

0,02

0,24

0,22

186

93

Ērgļu

Madonas

0,49

0,24

0,20

0,22

48

94

Irlavas

Tukuma

0,23

0,08

0,16

0,22

102

95

Penkules

Dobeles

0,08

0,09

-0,01

0,20

152

96

Lutriņu

Saldus

0,49

0,25

0,26

0,20

46

97

Zlēku

Ventspils

0,30

0,34

0,31

0,19

79

98

Lībagu

Talsu

0,15

0,22

0,12

0,19

123

99

Sesavas

Jelgavas

0,19

0,23

0,24

0,19

112

100

Lauberes

Ogres

0,18

0,17

0,17

0,19

113

101

Jeru

Valmieras

-0,05

0,10

0,11

0,18

188

102

Puzes

Ventspils

0,30

0,06

0,16

0,18

82

103

Bērzaunes

Madonas

0,22

0,25

0,14

0,18

104

104

Ezeres

Saldus

0,18

0,20

0,10

0,17

114

105

Raunas

Cēsu

0,28

0,25

0,25

0,17

85

106

Skultes

Limbažu

0,24

0,20

0,20

0,17

94

107

Taurenes

Cēsu

0,45

0,36

0,19

0,17

53

108

Ābeļu

Jēkabpils

-0,11

-0,03

0,18

0,15

220

109

Pūres

Tukuma

0,09

-0,02

0,12

0,15

142

110

Viesturu

Bauskas

0,09

0,04

0,09

0,14

146

111

Rencēnu

Valmieras

-0,11

-0,08

0,14

0,14

219

112

Taurupes

Ogres

-0,20

-0,12

0,28

0,14

256

113

Lielplatones

Jelgavas

-0,07

0,20

0,26

0,13

197

114

Lodes

Valmieras

-0,75

-0,23

-0,12

0,13

398

115

Ģibuļu

Talsu

0,34

0,49

0,14

0,13

70

116

Brīvzemnieku

Limbažu

0,19

0,62

0,30

0,12

111

117

Madlienas

Ogres

0,31

0,38

0,14

0,11

74

118

Vidrižu

Limbažu

-0,01

0,00

0,12

0,10

178

119

Vandzenes

Talsu

0,17

0,23

0,08

0,10

118

120

Ozolaines

Rēzeknes

-0,22

0,09

-0,09

0,10

262

121

Naukšēnu

Valmieras

-0,20

-0,11

0,11

0,10

255

122

Lestenes

Tukuma

0,08

-0,03

0,13

0,10

155

123

Medzes

Liepājas

0,22

0,14

0,04

0,10

106

124

Birzgales

Ogres

0,30

0,13

0,16

0,10

80

125

Lēdurgas

Limbažu

-0,08

-0,01

0,03

0,10

207

126

Staburaga

Aizkraukles

-0,08

-0,10

0,00

0,10

206

127

Brunavas

Bauskas

-0,11

-0,02

-0,01

0,09

221

128

Zilākalna

Valmieras

-0,62

0,30

0,13

0,09

375

129

Vecsaules

Bauskas

-0,01

0,01

0,03

0,09

179

130

Straupes

Cēsu

0,14

0,07

0,03

0,09

126

131

Degoles

Tukuma

0,00

-0,11

-0,12

0,08

176

132

Stradu

Gulbenes

0,16

0,17

0,16

0,08

121

133

Īves

Talsu

0,22

-0,18

-0,12

0,08

103

134

Gaujienas

Alūksnes

-0,09

-0,06

0,03

0,08

208

135

Šēderes

Daugavpils

0,71

0,88

0,48

0,07

29

136

Mazozolu

Ogres

0,13

0,12

0,04

0,07

131

137

Dundagas

Talsu

0,09

0,14

0,10

0,07

148

138

Sēmes

Tukuma

0,25

-0,14

-0,10

0,07

93

139

Matīšu

Valmieras

-0,22

-0,07

0,03

0,06

265

140

Meņģeles

Ogres

-0,11

-0,06

0,09

0,05

222

141

Viesatu

Tukuma

-0,13

0,05

0,01

0,04

233

142

Katvaru

Limbažu

0,14

0,06

0,08

0,04

129

143

Nīcas

Liepājas

0,23

0,10

0,00

0,03

100

144

Jaunbērzes

Dobeles

0,05

-0,08

-0,20

0,03

163

145

Skaistkalnes

Bauskas

0,05

-0,04

-0,03

0,03

165

146

Jūrkalnes

Ventspils

0,07

0,21

-0,02

0,03

156

147

Užavas

Ventspils

-0,11

0,01

0,28

0,02

223

148

Liepupes

Limbažu

0,13

0,12

0,10

0,02

130

149

Krapes

Ogres

0,24

0,22

0,23

0,02

96

150

Padures

Kuldīgas

0,11

0,02

0,07

0,02

135

151

Bēnes

Dobeles

0,00

0,10

0,06

0,01

177

152

Raiskuma

Cēsu

0,06

-0,05

0,05

0,01

160

153

Blomes

Valkas

-0,15

-0,22

-0,24

0,01

237

154

Klintaines

Aizkraukles

-0,20

-0,13

0,09

0,01

252

155

Snēpeles

Kuldīgas

0,03

0,07

0,06

0,00

174

156

Gaiķu

Saldus

0,03

0,02

-0,07

0,00

171

157

Džūkstes

Tukuma

0,12

-0,01

0,05

-0,01

134

158

Aglonas

Preiļu

-0,17

-0,11

0,17

-0,02

244

159

Vilpulkas

Valmieras

0,08

0,14

0,15

-0,02

154

160

Rankas

Gulbenes

0,20

0,02

0,01

-0,02

110

161

Daudzeses

Aizkraukles

-0,26

-0,19

-0,25

-0,02

283

162

Laucesas

Daugavpils

0,04

0,08

0,09

-0,02

166

163

Griškānu

Rēzeknes

0,09

0,10

0,27

-0,02

145

164

Pāles

Limbažu

-0,48

-0,15

-0,10

-0,02

342

165

Smiltenes

Valkas

0,37

0,28

-0,01

-0,02

66

166

Nītaures

Cēsu

0,64

0,11

-0,05

-0,03

34

167

Jaunpils

Tukuma

0,16

-0,03

0,03

-0,03

122

168

Mazzalves

Aizkraukles

0,02

-0,32

0,01

-0,03

175

169

Stelpes

Bauskas

0,09

0,12

0,04

-0,03

149

170

Vārmes

Kuldīgas

0,21

0,09

0,10

-0,04

108

171

Balgales

Talsu

0,06

0,00

-0,08

-0,04

161

172

Vecpiebalgas

Cēsu

0,18

0,01

0,01

-0,05

115

173

Laucienes

Talsu

-0,27

-0,14

-0,17

-0,05

285

174

Valdgales

Talsu

-0,08

-0,13

-0,16

-0,05

202

175

Svitenes

Bauskas

0,11

-0,05

0,04

-0,06

137

176

Vaives

Cēsu

0,09

-0,08

0,04

-0,07

151

177

Mārsnēnu

Cēsu

-0,33

-0,22

-0,06

-0,07

301

178

Alsviķu

Alūksnes

0,12

-0,08

0,01

-0,07

133

179

Īvandes

Kuldīgas

0,23

-0,05

0,11

-0,08

98

180

Bērzaines

Valmieras

-0,24

-0,03

-0,09

-0,08

272

181

Vānes

Tukuma

-0,14

-0,25

-0,29

-0,08

235

182

Šķēdes

Saldus

0,03

0,04

-0,20

-0,09

170

183

Jaunlutriņu

Saldus

-0,07

0,08

-0,12

-0,09

198

184

Zvārdes

Saldus

0,07

-0,01

-0,03

-0,09

157

185

Trikātas

Valkas

0,11

0,03

0,03

-0,09

138

186

Jaunauces

Saldus

0,03

-0,20

-0,31

-0,10

169

187

Zebrenes

Dobeles

-0,10

-0,01

-0,19

-0,10

215

188

Ozolmuižas

Rēzeknes

-0,33

-0,17

-0,20

-0,10

302

189

Jaunpiebalgas

Cēsu

0,27

0,10

-0,04

-0,11

90

190

Vadakstes

Saldus

-0,33

-0,30

-0,08

-0,11

300

191

Mores

Cēsu

0,13

-0,20

0,02

-0,11

132

192

Lubes

Talsu

-0,06

-0,05

-0,03

-0,11

192

193

Jaungulbenes

Gulbenes

0,34

0,56

-0,09

-0,12

72

194

Valkas

Valkas

-0,12

-0,06

-0,06

-0,12

228

195

Žīguru

Balvu

0,09

0,01

-0,28

-0,13

144

196

Valles

Aizkraukles

-0,15

-0,23

-0,18

-0,13

236

197

Lielauces

Dobeles

-0,18

-0,12

-0,14

-0,13

245

198

Višķu

Daugavpils

0,28

0,14

-0,06

-0,13

87

199

Variņu

Valkas

0,09

-0,04

-0,13

-0,13

143

200

Vītiņu

Dobeles

-0,27

-0,05

-0,19

-0,13

284

201

Gaviezes

Liepājas

0,17

0,00

-0,19

-0,13

117

202

Lizuma

Gulbenes

-0,08

-0,17

-0,12

-0,14

204

203

Burtnieku

Valmieras

-0,21

-0,05

0,07

-0,14

257

204

Kursīšu

Saldus

-0,31

-0,16

-0,12

-0,14

294

205

Annenieku

Dobeles

-0,23

0,04

-0,10

-0,14

266

206

Viļķenes

Limbažu

-0,30

-0,10

-0,04

-0,15

293

207

Veselavas

Cēsu

0,30

0,18

-0,05

-0,15

83

208

Sarkaņu

Madonas

0,20

0,04

-0,04

-0,15

109

209

Mežāres

Jēkabpils

-0,21

-0,30

-0,17

-0,15

260

210

Ances

Ventspils

0,08

0,04

-0,34

-0,15

153

211

Rubas

Saldus

-0,09

-0,17

-0,16

-0,15

209

212

Kalvenes

Liepājas

-0,08

-0,11

-0,35

-0,16

205

213

Dzērbenes

Cēsu

0,11

-0,08

-0,20

-0,16

136

214

Dāviņu

Bauskas

-0,32

-0,08

-0,09

-0,16

295

215

Jērcēnu

Valkas

-0,24

-0,15

-0,16

-0,17

275

216

Seces

Aizkraukles

-0,35

-0,46

-0,25

-0,17

306

217

Dobeles

Dobeles

-0,61

-0,32

-0,16

-0,17

372

218

Umurgas

Limbažu

-0,18

-0,16

-0,18

-0,17

246

219

Kalna

Jēkabpils

-0,23

-0,24

-0,27

-0,18

268

220

Gramzdas

Liepājas

-0,01

-0,04

-0,11

-0,18

180

221

Skaņkalnes

Valmieras

-0,51

-0,22

-0,26

-0,18

351

222

Vecpils

Liepājas

-0,07

-0,01

-0,13

-0,19

200

223

Aiviekstes

Aizkraukles

-0,17

0,09

-0,08

-0,19

242

224

Bārbeles

Bauskas

-0,12

-0,07

0,11

-0,19

226

225

Jaunsātu

Tukuma

-0,19

-0,20

-0,13

-0,20

249

226

Jaunlaicenes

Alūksnes

-0,21

-0,32

-0,20

-0,20

258

227

Virešu

Alūksnes

-0,20

-0,20

-0,30

-0,20

250

228

Ķūļciema

Talsu

-0,04

-0,12

-0,26

-0,20

187

229

Litenes

Gulbenes

-0,10

-0,23

-0,28

-0,20

218

230

Sēļu

Valmieras

-0,54

-0,25

-0,28

-0,21

355

231

Bērzgales

Rēzeknes

-0,12

-0,07

-0,36

-0,21

225

232

Krustpils

Jēkabpils

-0,20

-0,32

-0,10

-0,22

253

233

Inešu

Cēsu

-0,16

-0,28

-0,24

-0,23

240

234

Lažas

Liepājas

-0,22

-0,42

-0,25

-0,23

263

235

Zaņas

Saldus

-0,01

-0,20

-0,10

-0,23

181

236

Vecates

Valmieras

-1,01

-0,36

-0,22

-0,23

435

237

Neretas

Aizkraukles

-0,40

-0,39

-0,40

-0,23

319

238

Vērgales

Liepājas

-0,12

-0,29

-0,36

-0,25

227

239

Rendas

Kuldīgas

-0,03

-0,22

-0,22

-0,25

184

240

Praulienas

Madonas

0,03

-0,21

-0,15

-0,25

167

241

Alsungas

Kuldīgas

-0,05

-0,31

-0,33

-0,26

189

242

Ēveles

Valkas

0,05

-0,21

-0,16

-0,26

164

243

Iršu

Aizkraukles

-0,46

-0,60

-0,36

-0,26

336

244

Jaunannas

Alūksnes

-0,07

-0,14

-0,16

-0,26

196

245

Ziemera

Alūksnes

-0,17

-0,23

-0,24

-0,27

243

246

Kurmenes

Aizkraukles

-0,37

-0,52

-0,28

-0,27

309

247

Ēdoles

Kuldīgas

0,18

-0,16

-0,16

-0,27

116

248

Stalbes

Cēsu

-0,02

-0,12

-0,19

-0,28

182

249

Zeltiņu

Alūksnes

-0,42

-0,40

-0,36

-0,28

325

250

Usmas

Ventspils

-0,07

0,02

0,01

-0,28

199

251

Ķoņu

Valmieras

-0,63

-0,41

-0,21

-0,28

379

252

Nīkrāces

Kuldīgas

-0,13

-0,02

-0,25

-0,29

231

253

Variešu

Jēkabpils

-0,43

-0,26

-0,51

-0,29

330

254

Saukas

Jēkabpils

-0,69

-0,27

-0,12

-0,29

388

255

Pampāļu

Saldus

0,22

-0,04

-0,19

-0,29

105

256

Dunalkas

Liepājas

-0,07

-0,01

-0,19

-0,29

194

257

Zentenes

Tukuma

-0,39

-0,35

-0,37

-0,30

317

258

Turlavas

Kuldīgas

-0,23

-0,13

-0,39

-0,30

267

259

Otaņķu

Liepājas

-0,24

-0,25

-0,33

-0,30

269

260

Palsmanes

Valkas

-0,09

-0,40

-0,39

-0,30

210

261

Kabiles

Kuldīgas

-0,38

-0,46

-0,39

-0,30

312

262

Dikļu

Valmieras

-0,28

-0,24

-0,16

-0,30

286

263

Daukstu

Gulbenes

-0,17

-0,37

-0,32

-0,31

241

264

Kārķu

Valkas

-0,05

-0,18

-0,34

-0,31

190

265

Aizputes

Liepājas

-0,20

-0,18

-0,33

-0,31

251

266

Ezernieku

Krāslavas

-0,54

-0,55

-0,32

-0,32

357

267

Mārcienas

Madonas

-0,09

-0,31

-0,52

-0,32

213

268

Aronas

Madonas

-0,18

-0,25

-0,29

-0,32

247

269

Bikstu

Dobeles

-0,30

0,04

-0,29

-0,32

292

270

Druvienas

Gulbenes

-0,24

-0,57

-0,57

-0,33

273

271

Strazdes

Talsu

-0,24

-0,11

-0,16

-0,33

274

272

Tabores

Daugavpils

-0,12

-0,19

-0,27

-0,34

224

273

Īles

Dobeles

-0,45

-0,44

-0,64

-0,34

335

274

Tirzas

Gulbenes

-0,25

-0,38

-0,40

-0,34

280

275

Mārkalnes

Alūksnes

-0,29

-0,33

-0,30

-0,35

289

276

Jaunalūksnes

Alūksnes

-0,24

-0,16

-0,20

-0,35

271

277

Ilzenes

Alūksnes

-0,10

-0,11

-0,31

-0,35

217

278

Nīcgales

Daugavpils

-0,16

-0,22

-0,38

-0,36

238

279

Drustu

Cēsu

-0,09

-0,28

-0,31

-0,36

211

280

Trapenes

Alūksnes

-0,06

-0,14

-0,20

-0,36

193

281

Vijciema

Valkas

-0,26

-0,13

-0,29

-0,36

282

282

Dzelzavas

Madonas

-0,13

-0,16

-0,13

-0,37

229

283

Bunkas

Liepājas

-0,10

-0,20

-0,25

-0,37

216

284

Plāņu

Valkas

-0,30

-0,07

-0,38

-0,37

291

285

Zosēnu

Cēsu

-0,22

-0,13

-0,21

-0,37

264

286

Laidu

Kuldīgas

-0,19

-0,16

-0,31

-0,38

248

287

Maltas

Rēzeknes

-0,35

-0,21

-0,40

-0,38

305

288

Ramatas

Valmieras

-0,80

-0,61

-0,48

-0,39

405

289

Kūku

Jēkabpils

-0,25

-0,42

-0,36

-0,39

279

290

Bērzkalnes

Balvu

-0,62

-0,46

-0,55

-0,39

376

291

Lejasciema

Gulbenes

-0,16

-0,49

-0,44

-0,40

239

292

Bilskas

Valkas

-0,07

-0,29

-0,40

-0,40

195

293

Rudbāržu

Kuldīgas

0,03

-0,20

-0,22

-0,40

168

294

Barkavas

Madonas

-0,32

-0,54

-0,35

-0,40

299

295

Zalves

Aizkraukles

-0,29

-0,52

-0,50

-0,41

287

296

Konstantinovas

Krāslavas

-0,50

-0,55

-0,50

-0,41

348

297

Maļinovas

Daugavpils

-0,44

-0,37

-0,22

-0,41

332

298

Demenes

Daugavpils

-0,64

-0,68

-0,67

-0,42

381

299

Raņķu

Kuldīgas

-0,26

-0,09

-0,21

-0,42

281

300

Cīravas

Liepājas

-0,10

-0,29

-0,37

-0,43

214

301

Lendžu

Rēzeknes

-0,61

-0,40

-0,44

-0,43

370

302

Zaubes

Cēsu

-0,50

-0,61

-0,54

-0,44

345

303

Riebiņu

Preiļu

-0,43

-0,26

-0,32

-0,44

328

304

Vietalvas

Aizkraukles

-0,20

-0,39

-0,42

-0,45

254

305

Zasas

Jēkabpils

-0,32

-0,43

-0,73

-0,45

297

306

Rudzātu

Preiļu

-0,72

-0,38

-0,46

-0,45

396

307

Virgas

Liepājas

-0,76

-0,88

-0,62

-0,45

400

308

Stāmerienas

Gulbenes

-0,21

-0,35

-0,49

-0,46

261

309

Audriņu

Rēzeknes

-0,59

-0,51

-0,45

-0,46

367

310

Kubuļu

Balvu

-0,69

-0,57

-0,56

-0,46

389

311

Sēlpils

Jēkabpils

-0,37

-0,40

-0,48

-0,46

308

312

Ērģemes

Valkas

-0,50

-0,40

-0,35

-0,47

346

313

Beļavas

Gulbenes

-0,35

-0,57

-0,36

-0,47

304

314

Annas

Alūksnes

-0,39

-0,54

-0,56

-0,48

316

315

Ciblas novads

Ludzas

x

-0,54

-0,38

-0,48

x

316

Kazdangas

Liepājas

-0,06

-0,32

-0,50

-0,49

191

317

Gudenieku

Kuldīgas

-0,50

-0,39

-0,32

-0,49

347

318

Dubnas

Daugavpils

-0,29

-0,35

-0,24

-0,49

290

319

Skujenes

Cēsu

-0,02

-0,24

-0,65

-0,50

183

320

Dagdas

Krāslavas

-0,42

-0,51

-0,59

-0,50

323

321

Sunākstes

Aizkraukles

-0,93

-0,88

-0,57

-0,50

421

322

Rites

Jēkabpils

-0,52

-0,39

-0,31

-0,50

353

323

Gārsenes

Jēkabpils

-0,03

-0,38

-0,33

-0,51

185

324

Ukru

Dobeles

-0,55

-0,35

-0,56

-0,51

358

325

Vestienas

Madonas

-0,08

-0,29

-0,50

-0,53

201

326

Kalupes

Daugavpils

-0,34

-0,51

-0,39

-0,54

303

327

Līksnas

Daugavpils

-0,38

-0,55

-0,51

-0,55

315

328

Sakas

Liepājas

-0,47

-0,34

-0,49

-0,56

337

329

Grundzāles

Valkas

-0,55

-0,40

-0,47

-0,56

359

330

Indrānu

Madonas

-0,57

-0,43

-0,51

-0,56

361

331

Viļānu

Rēzeknes

-0,81

-0,78

-0,83

-0,56

408

332

Isnaudas

Ludzas

-0,41

-0,52

-0,57

-0,57

321

333

Liezēres

Madonas

-0,49

-0,74

-0,78

-0,57

343

334

Malienas

Alūksnes

-0,45

-0,51

-0,51

-0,58

334

335

Bārtas

Liepājas

-0,13

-0,34

-0,28

-0,58

232

336

Ipiķu

Valmieras

-0,51

-0,33

-0,42

-0,59

352

337

Vīpes

Jēkabpils

-0,37

-0,21

-0,35

-0,60

310

338

Kalncempju

Alūksnes

-0,71

-0,63

-0,56

-0,60

392

339

Nagļu

Rēzeknes

-0,93

-0,75

-0,79

-0,60

423

340

Rušonu

Preiļu

-0,62

-0,54

-0,61

-0,60

374

341

Rucavas

Liepājas

-0,43

-0,44

-0,62

-0,60

327

342

Kaunatas

Rēzeknes

-0,58

-0,64

-0,65

-0,61

364

343

Medumu

Daugavpils

-0,32

-0,42

-0,59

-0,62

296

344

Pilskalnes

Aizkraukles

-0,85

-0,89

-0,68

-0,62

413

345

Sventes

Daugavpils

-0,38

-0,68

-0,45

-0,62

313

346

Līgo

Gulbenes

-0,50

-0,63

-0,33

-0,63

349

347

Mētrienas

Madonas

-0,44

-0,62

-0,77

-0,63

333

348

Atašienes

Jēkabpils

-0,63

-0,70

-0,66

-0,63

380

349

Šķilbēnu

Balvu

-0,81

-0,80

-0,76

-0,64

407

350

Čornajas

Rēzeknes

-0,65

-0,53

-0,55

-0,64

384

351

Balvu

Balvu

-0,29

-0,35

-0,58

-0,64

288

352

Ļaudonas

Madonas

-0,63

-0,67

-0,83

-0,64

378

353

Sausnējas

Madonas

-0,47

-0,48

-0,78

-0,66

338

354

Kalētu

Liepājas

-0,21

-0,40

-0,59

-0,66

259

355

Istras

Ludzas

-0,42

-0,61

-0,56

-0,67

322

356

Leimaņu

Jēkabpils

-0,65

-0,84

-0,77

-0,67

382

357

Jersikas

Preiļu

-1,42

-0,73

-0,77

-0,67

468

358

Ilzeskalna

Rēzeknes

-0,59

-0,76

-0,57

-0,68

365

359

Ūdrīšu

Krāslavas

-0,71

-0,82

-0,56

-0,68

393

360

Zvārtavas

Valkas

-0,69

-0,61

-0,59

-0,68

390

361

Rugāju

Balvu

-0,71

-0,69

-0,77

-0,69

394

362

Lazdulejas

Balvu

-1,04

-1,01

-0,85

-0,70

439

363

Galēnu

Preiļu

-0,78

-0,72

-0,68

-0,70

402

364

Braslavas

Limbažu

-0,24

-0,90

-0,73

-0,70

276

365

Veclaicenes

Alūksnes

-0,96

-0,42

-0,52

-0,70

428

366

Dricānu

Rēzeknes

-0,48

-0,78

-0,77

-0,71

341

367

Šķaunes

Krāslavas

-0,99

-0,73

-0,74

-0,71

433

368

Vīksnas

Balvu

-0,68

-0,66

-0,73

-0,71

387

369

Dunavas

Jēkabpils

-0,57

-0,53

-0,58

-0,71

360

370

Pilskalnes

Daugavpils

-0,65

-0,64

-0,72

-0,71

383

371

Cirmas

Ludzas

-0,54

-0,51

-0,54

-0,72

356

372

Mērdzenes

Ludzas

-0,62

-0,81

-0,91

-0,74

377

373

Rubenes

Jēkabpils

-0,70

-0,75

0,23

-0,74

391

374

Stoļerovas

Rēzeknes

-0,37

-0,71

-0,53

-0,75

311

375

Liepnas

Alūksnes

-0,49

-0,62

-0,82

-0,75

344

376

Mālupes

Alūksnes

-0,44

-0,60

-0,64

-0,75

331

377

Vecsalienas

Daugavpils

-0,40

-0,77

-0,48

-0,75

318

378

Bērziņu

Krāslavas

-1,27

-1,13

-0,84

-0,76

462

379

Dvietes

Daugavpils

-0,47

-0,54

-0,74

-0,76

340

380

Elkšņu

Jēkabpils

-0,97

-0,51

-0,60

-0,76

429

381

Dignājas

Jēkabpils

-0,54

-0,54

-0,78

-0,77

354

382

Vaiņodes

Liepājas

-1,05

-1,15

-0,65

-0,77

441

383

Dekšāres

Rēzeknes

-1,17

-1,06

-0,77

-0,77

452

384

Skrudalienas

Daugavpils

-0,47

-0,52

-0,52

-0,78

339

385

Sakstagala

Rēzeknes

-0,61

-0,47

-0,45

-0,78

373

386

Eglaines

Daugavpils

-0,32

-0,73

-0,66

-0,78

298

387

Lauderu

Ludzas

-0,72

-0,88

-0,86

-0,79

395

388

Kaives

Cēsu

-0,58

-0,59

-0,86

-0,79

363

389

Biķernieku

Daugavpils

-0,85

-0,68

-0,61

-0,79

414

390

Briģu

Ludzas

-0,88

-0,91

-0,94

-0,80

416

391

Lūznavas

Rēzeknes

-0,57

-0,42

-0,62

-0,80

362

392

Ošupes

Madonas

-0,82

-1,00

-0,91

-0,81

410

393

Zantes

Tukuma

-0,60

-0,70

-0,68

-0,81

368

394

Galgauskas

Gulbenes

-0,42

-0,68

-0,58

-0,81

324

395

Zvirgzdenes

Ludzas

-0,43

-0,80

-0,74

-0,81

326

396

Vārkavas

Preiļu

-0,79

-0,78

-0,74

-0,82

404

397

Vaboles

Daugavpils

-0,38

-0,64

-0,60

-0,82

314

398

Dunikas

Liepājas

-0,68

-0,79

-1,14

-0,82

386

399

Pušmucovas

Ludzas

-0,76

-1,07

-1,00

-0,83

399

400

Priekules

Liepājas

-0,36

-0,70

-0,75

-0,84

307

401

Jumurdas

Madonas

-0,25

-0,54

-0,89

-0,86

278

402

Pelēču

Preiļu

-1,01

-0,88

-0,82

-0,88

436

403

Nukšas

Ludzas

-0,61

-0,84

-0,77

-0,89

371

404

Saunas

Preiļu

-1,29

-1,14

-0,81

-0,89

464

405

Bebrenes

Daugavpils

-0,41

-0,59

-0,69

-0,90

320

406

Kastuļinas

Krāslavas

-0,97

-0,96

-0,88

-0,91

430

407

Kombuļu

Krāslavas

-1,17

-1,19

-1,07

-0,92

451

408

Pureņu

Ludzas

-0,89

-1,14

-0,95

-0,93

417

409

Salienas

Daugavpils

-1,08

-0,86

-0,92

-0,93

444

410

Vārkavas novads

Preiļu

     

-0,94

 

411

Skaistas

Krāslavas

-0,97

-1,03

-0,92

-0,96

431

412

Andzeļu

Krāslavas

-0,93

-0,79

-0,76

-0,97

425

413

Svariņu

Krāslavas

-1,30

-1,33

-1,32

-0,97

466

414

Rikavas

Rēzeknes

-0,91

-1,15

-0,99

-0,99

420

415

Kalniešu

Krāslavas

-1,02

-1,05

-1,19

-1,01

437

416

Kaplavas

Krāslavas

-1,06

-1,12

-1,11

-1,01

442

417

Embūtes

Liepājas

-0,73

-0,70

-1,08

-1,04

397

418

Gaigalavas

Rēzeknes

-1,11

-1,06

-0,99

-1,05

445

419

Asares

Jēkabpils

-0,88

-0,84

-1,07

-1,06

415

420

Aulejas

Krāslavas

-1,16

-1,11

-1,05

-1,06

450

421

Izvaltas

Krāslavas

-1,18

-1,29

-1,07

-1,07

454

422

Murmastienes

Madonas

-0,93

-0,96

-0,97

-1,08

422

423

Malnavas

Ludzas

-0,59

-0,85

-0,95

-1,09

366

424

Pušas

Rēzeknes

-0,95

-1,26

-1,13

-1,10

427

425

Silajāņu

Preiļu

-1,00

-0,94

-1,13

-1,11

434

426

Vectilžas

Balvu

-1,30

-1,25

-1,17

-1,13

465

427

Piedrujas

Krāslavas

-1,43

-1,36

-1,18

-1,13

469

428

Nautrēnu

Rēzeknes

-1,12

-1,22

-0,98

-1,14

447

429

Silmalas

Rēzeknes

-0,82

-1,01

-1,53

-1,14

411

430

Pededzes

Alūksnes

-1,04

-1,03

-0,94

-1,14

438

431

Mākoņkalna

Rēzeknes

-1,18

-1,24

-1,21

-1,15

455

432

Indras

Krāslavas

-1,46

-1,28

-1,23

-1,16

471

433

Blontu

Ludzas

-0,79

-1,10

-0,95

-1,17

403

434

Stabulnieku

Preiļu

-1,22

-1,21

-1,40

-1,19

459

435

Bērzpils

Balvu

-1,60

-1,55

-1,29

-1,19

477

436

Susāju

Balvu

-1,36

-1,28

-1,22

-1,20

467

437

Asūnes

Krāslavas

-1,21

-1,20

-1,10

-1,20

458

438

Medņevas

Balvu

-1,07

-0,80

-1,03

-1,21

443

439

Sīļukalna

Preiļu

-1,12

-1,00

-0,98

-1,21

446

440

Stružānu

Rēzeknes

-0,43

-0,51

-1,01

-1,23

329

441

Robežnieku

Krāslavas

-1,18

-1,35

-1,27

-1,23

453

442

Pasienes

Ludzas

-1,14

-1,12

-1,11

-1,23

449

443

Andrupenes

Krāslavas

-1,56

-1,53

-1,15

-1,24

476

444

Lazdukalna

Balvu

-1,28

-1,21

-1,12

-1,25

463

445

Sutru

Preiļu

-1,21

-1,16

-1,23

-1,27

456

446

Grāveru

Krāslavas

-0,90

-1,02

-0,65

-1,28

418

447

Pildas

Ludzas

-0,77

-0,96

-1,01

-1,29

401

448

Sokolu

Rēzeknes

-1,46

-1,48

-1,10

-1,29

470

449

Varakļānu

Madonas

-0,93

-1,40

-1,33

-1,31

424

450

Mežvidu

Ludzas

-0,93

-1,25

-1,32

-1,32

426

451

Rundēnu

Ludzas

-0,91

-1,05

-1,21

-1,35

419

452

Nirzas

Ludzas

-1,24

-1,55

-1,29

-1,35

460

453

Vecumu

Balvu

-1,54

-1,48

-1,53

-1,43

474

454

Salnavas

Ludzas

-0,84

-1,32

-1,40

-1,44

412

455

Feimaņu

Rēzeknes

-1,13

-1,07

-1,15

-1,47

448

456

Goliševas

Ludzas

-1,21

-1,60

-1,70

-1,49

457

457

Ķepovas

Krāslavas

-1,27

-1,56

-1,63

-1,50

461

458

Šķeltovas

Krāslavas

-1,74

-1,66

-1,59

-1,58

479

459

Kantinieku

Rēzeknes

-1,61

-1,49

-1,62

-1,61

478

460

Krišjāņu

Balvu

-1,52

-1,71

-1,72

-1,62

473

461

Ambeļu

Daugavpils

-1,52

-1,78

-1,53

-1,72

472

462

Tilžas

Balvu

-1,97

-1,90

-1,81

-1,75

480

463

Briežuciema

Balvu

-1,55

-1,39

-1,49

-1,78

475

464

Baltinavas

Balvu

-1,98

-2,02

-1,89

-2,00

481

465

 

3.tabula

Pagastu grupējumi pēc attīstības indeksa 2002.gadā

Pagastu attīstības

Pagastu

Tuvināts kvalitatīvais

indekss

skaits

īpatsvars %

novērtējums

Virs 5

1

0,2

ekstremāls

4,0 – 4,9

ekstremāls

3,0 – 3,9

1

0,2

ekstremāls

2,0 – 2,9

5

1,1

ļoti labs

1,0 – 1,9

8

1,7

labs

0,5 – 0,9

29

6,2

samērā labs

0,0 – 0,49

112

24,1

nedaudz pozitīvs

0,0 – -0,49

165

35,5

nedaudz negatīvs

-0,5 – -0,9

94

20,2

diezgan slikts

-1,0 – -1,9

50

10,8

slikts

Kopā

465

100

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!