• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai rastu atbildes un turpinātu sarunu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2003., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija ir izvēlējusies un ir savā vietā - Eiropā un Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

23.09.2003., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai rastu atbildes un turpinātu sarunu

Par NATO delegācijas viesošanos Latvijā

NATO09.JPG (20353 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
Diskusijas laikā
(no kreisās): NATO Parlamentārās asamblejas Demokrātiskās pārvaldes apakškomitejas priekšsēdētājs Nikijs Betendorfs, Latvijas Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons un NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Guntis Bērziņš

No 20. līdz 23. septembrim vizītē Latvijā ieradušies NATO Parlamentārās asamblejas Demokrātiskās pārvaldes apakškomitejas deputāti, lai uzklausītu un piedalītos diskusijās par minoritāšu tiesībām.

Vizītes iemesls ir Krievijas domnieku iesniegtais ziņojums NATO Parlamentārajai asamblejai par krievu minoritātes problēmām un izglītības reformu, kā arī valodas apmācību Latvijā un Igaunijā. Delegāciju, kurā ir Apvienotās Karalistes, Beļģijas, Vācijas, Nīderlandes, Grieķijas, Itālijas, Turcijas, Francijas, Krievijas (kā asociētās valsts) u.c. valstu parlamentārieši, vada NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Demokrātiskās pārvaldes apakškomitejas priekšsēdētājs Nikijs Betendorfs no Luksemburgas.

Delegācija Latvijā ieradās no Igaunijas sestdien, 20. septembrī. Iesākot sēdi, vakar, 22. septembrī, PA priekšsēdētājs Nikijs Betendorfs apsveica Latvijas tautu ar referendumā par ES izdarīto izvēli un paziņoja, ka delegācija ar Igaunijā redzēto ir ļoti apmierināta, jo nav šajā valstī saskatījusi nekādus pārkāpumus minoritāšu tiesību jomā.

Saeimas Sarkanajā zālē delegātus uzrunāja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons un NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs Guntis Bērziņš. Ar plašu ziņojumu, kurā bija bagātīgs faktu materiāls skaitļos, uzstājās Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane.

Dienas otrajā pusē ziņojumu sniedza izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, delegāti tikās ar Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu. Delegācija ieradās vizītē Rīgas 13. vidusskolā, kur tikās ar skolas vadību, pedagogu un audzēkņu pārstāvjiem.

Dienu noslēdza tikšanās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un žurnālistiem. Preses konferencē Nikijs Betendorfs uzsvēra, ka delegācijas uzdevums nav konstatēt, vai Latvijā ir

NATO04.JPG (16318 bytes) NATO01.JPG (24226 bytes)
NATO08.JPG (18318 bytes) NATO03.JPG (24364 bytes)
NATO02.JPG (23302 bytes) Vakar, 22.septembrī: Latvijas parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Guntis Bērziņš; delegācijas loceklis Aleksandrs Kiršteins, Naturalizācijas pārvaldes vadītāja Eiženija Aldermane; izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis; NATO dalībvalstu delegāti; Krievijas Federācijas delegāti
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

cilvēktiesību pārkāpumi attiecībā uz minoritātēm, bet diskutēt par pilsonības jautājumu nepilsoņiem, izglītības reformas gaitu un minoritāšu problēmām valodas jautājumā. Krievijas pārstāvji izteica vēlmi tikties ar 13. vidusskolas skolotājiem, kuru darba stāžs ir ļoti liels, uzzināt viņu domas par izglītības reformu. Tā kā skolā bija sporta diena, delegāti tikās ar vidējās paaudzes skolotājiem un skolēnu padomes pārstāvjiem. Krievijas delegātiem Nikijs Betendorfs ieteica apmeklēt skolu vēlreiz, tiekoties plašākā lokā ar audzēkņiem un skolotājiem.

Delegāti izteica gandarījumu par 13. vidusskolā redzēto, uzsverot, ka skolotāji un skolēni cītīgi strādā – vecākajās klasēs līdz 35 stundām nedēļā. Viņš uzsvēra, ka Luksemburgā ir 42% nepilsoņu. Luksemburgiešu valoda ir valsts oficiālā valoda, bet luksemburgieši jau no mazotnes mācās arī vācu, franču, angļu un citas Eiropas valodas. Viņš aicināja arī Latvijā intensīvāk apgūt Eiropas valodas, kuru nozīme pieaugs līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā. “Luksemburgā integrācija notiek luksemburgiešu valodā, Latvijā tā ir latviešu valoda. Jums jāmācās arī krievu valoda un Eiropas valodas, jo ekonomiski būsiet saistīti ar vienu un otru pusi,” piebilda N.Betendorfs.

Delegāti atbildēja arī uz citiem preses pārstāvju jautājumiem.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons uzsvēra, ka minoritāšu jautājums Latvijā vienmēr būs ļoti nozīmīgs, un pauda cerību, ka NATO pārstāvju vizīte būs apliecinājums tam, ka ar minoritāšu tiesībām saistītie jautājumi tiek risināti atbilstoši starptautiskajām tiesību normām.

Andris Kļaviņš  – “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!