• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas muitas kinologu (suņkopju) medaļām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2003., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzību

Vēl šajā numurā

18.09.2003., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas muitas kinologu (suņkopju) medaļām

Pēc ļoti veiksmīgi aizvadītām sacensībām svētdien, 14. septembrī, mājās atgriezās Latvijas muitas kinologu komanda, kas no 8.līdz 12.septembrim piedalījās 3. Eiropas čempionātā muitas narkotiku meklēšanas suņiem.

Uz čempionātu Polijā devās komandas vadītāja, Galvenās muitas pārvaldes Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļas (MNPND) Narkotiku apkarošanas nodaļas priekšnieka vietniece Anita Ezis, VID Vidzemes reģionālās iestādes muitas kontroles punkta “Valka — 2” vecākā muitas eksperte Ingūna Grase ar dobermani Tesu un VID Rīgas muitas reģionālās iestādes MNPND muitas eksperte Irēna Zariņa ar vācu aitu suni Feju.

Kinologi kopā ar pašu apmācītajiem narkotiku meklēšanas suņiem sacentās piecās disciplīnās. Vērtējot vienu no disciplīnām, kurā suņiem bija jāizpilda septiņi paklausības uzdevumi, sacensību tiesneši pārliecinājās par cilvēka un dzīvnieka māku saprast vienam otru, bet pārējās četras disciplīnās tika vērtēta prasme atrast narkotikas dažādās vietās: telpās, personu bagāžā, smagajos transportlīdzekļos un vieglajās automašīnās.

Narkotiku meklēšanas disciplīnās Latvijas komanda startēja īpaši veiksmīgi. Lieliski rezultāti individuālajos startos nodrošināja komandai vietu uz goda pjedestāla, kur tai tika pasniegtas sudraba medaļas. Komandu vērtējumā pirmo vietu ieguva Čehijas komanda, trešo — pagājušā gada uzvarētāji — kinologi no Norvēģijas muitas dienesta.

Eiropas čempiones titulu individuālajā vērtējumā ieguva un divas zelta medaļas no sacensībām pārveda Ingūna Grase, kura kopā ar dienesta suni Tesu uzrādīja vislabākos rezultātus gan narkotiku meklēšanas disciplīnās, gan visās piecās disciplīnās kopā.

Irēna Zariņa ar dienesta suni Feju kopvērtējumā divdesmit četru dalībnieku konkurencē uzrādīja vienpadsmito labāko rezultātu.

Latvijas muitas kinologu komanda piedalījusies arī abos iepriekšējos Eiropas čempionātos muitas narkotiku meklēšanas suņiem. 2001.gadā tas tika rīkots Čehijā, bet pērn — Slovākijā. Pirmajā gadā neizdevās iekļūt labāko sešniekā, bet pagājušajā gadā komanda bija viena soļa attālumā no medaļām, kopvērtējumā iegūstot ceturto vietu. Šogad gūtie panākumi sniedz gan gandarījumu, gan motivāciju turpmākai prasmju pilnveidošanai.

Šogad čempionātā piedalījās komandas no divpadsmit valstīm: Austrijas, Čehijas, Francijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Ungārijas un Vācijas.

Citas valstis komandu sacensībām veidoja, izraugoties divus pašus labākos no vairākiem desmitiem vai pat simtiem kinologu un dienesta suņu, bet no Latvijas uz čempionātu devās tieši puse muitas dienesta kinologu — divi. Plašāka kinoloģiskā dienesta izveidei līdzekļi tiek prasīti jau kopš 2000.gada, diemžēl līdz šim nav izdevies tos rast, lai gan speciālisti uzsver, ka dienesta suņi ir visvērtīgākie palīgi narkotiku atklāšanā. Ne velti muitnieki atzīst, ka narkotiku ievešanas mēģinājumu atklāšana ir galvenokārt dienesta suņu nopelns. Pieci gadījumi, kad narkotikas mēģināts noslēpt no muitas kontroles lidostā “Rīga”, atklāti, pateicoties kinoloģei I. Zariņai ar narkotiku meklēšanā apmācīto suni Feju.

Sacensību dalībnieces ir gandarītas par Eiropas čempionātā gūtajiem panākumiem, ar kuriem vainagojies neatlaidīgais darbs, ikdienā apmācot dienesta suņus un piedaloties intensīvajos treniņos. Viņas priecājas par jauniegūto pieredzi, tomēr prieku nedaudz aizēno apziņa, ka nav kam šīs zināšanas un uzkrāto pieredzi nodot tālāk.

Tomēr komandas vadītāja A. Ezis pauž cerību, ka nākamajā gadā finansējums muitas kinoloģiskā dienesta izveidei tiks piešķirts, jo praktiskajā darbā guvusi pārliecību, ka narkotiku meklēšanā suns ir galvenais.

Marika Līdaka, VID Galvenās muitas  pārvaldes sabiedrisko   attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!