• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cūkgaļas tirgus sakārtošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2003., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības finansiālajiem rezultātiem

Vēl šajā numurā

18.09.2003., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cūkgaļas tirgus sakārtošanu

Otrdien, 16. septembrī, cūkaudzētāju un gaļas pārstrādātāju sanāksmē, kuru vadīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, panākta svarīga vienošanās, parakstot dokumentu par turpmākiem cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem.

Kā zināms, 4. jūlijā stājās spēkā Saeimas akceptētie vietējās cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumi, kas paredzēja ierobežot lētākās importētās cūkgaļas ievešanu Latvijā, lai atbalstītu vietējos cūku ražotājus. Taču pēc Igaunijas un Lietuvas, kā arī vietējo gaļas pārstrādātāju prasībām ir izstrādāti priekšlikumi aizsardzības pasākumu liberalizācijai.

Lai nonāktu pie kompromisa risinājuma, Zemkopības ministrija rīkoja kopēju gaļas ražotāju un pārstrādātāju sanāksmi. “Šādos gadījumos nevar viennozīmīgi nostāties vienā vai otrā pozīcijā,” teica Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, “jo ministrijai kā nozares pārraudzītājai jāmēģina pieņemt lēmumu, kas ievēro gan ražotāju, gan pārstrādātāju, gan gaļas produktu pircēju intereses. Tieši tādēļ mēģinājām sēdināt pie viena galda visas šajā lietā ieinteresētās puses.” Sanāksmes rezultāts ir kopīgi parakstīts dokuments, kas nosaka jaunas muitas tarifu kvotas dzīvu cūku, svaigas un saldētas cūkgaļas importam, daļēji liberalizējot jau iepriekš ieviestos vietējās cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumus.

“Panāktā vienošanās, protams, ir kompromisa risinājums, tādēļ varu teikt paldies gan ražotāju, gan pārstrādātāju pārstāvjiem, kas smagās diskusijās tomēr spēja panākt solīti viens otram pretī. Tas liecina, ka spējam domāt stratēģiski. It īpaši tādēļ, ka visas gaļas ražošanas un pārstrādes nozare tāpat nevar eksistēt ne bez ražotājiem, ne pārstrādātājiem,” ir pārliecināta ministrijas valsts sekretāre.

Panāktā vienošanās paredz, pirmkārt, jaunu muitas tarifu kvotu noteikšanu, otrkārt, sadalot muitas tarifu kvotas, ņemt vērā uzņēmuma pieredzi importa un eksporta darījumos pēdējā gada laikā, un, treškārt, Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijai, Latvijas Gaļas pārstrādātāju asociācijai un Latvijas Cūku audzētāju asociācijai (LCAA) noslēgt savstarpēju vienošanos par garantētu dzīvo cūku iepirkuma cenu par 0,7 latiem uz dzīvsvara kilogramu no LCAA biedriem.

“Mēs esam gandarīti par parakstīto vienošanos, jo tādējādi šis kompromiss atrisina jau ieilgušo strīdu starp pārstrādātājiem un ražotājiem,” ir gandarīta Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma, “tagad atliek realizēt parakstītā protokola punktus, lai sāktu normālu sadarbību starp ražotāju un pārstrādātāju uzņēmumiem.”

Zemkopības ministrijas Preses  un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!