• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas pieredzi referendumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2003., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.09.2003., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas pieredzi referendumā

Vakar, 16.septembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Igaunijas Republikas parlamenta Rīgikogu priekšsēdētāju Eni Ergmā, kas ieradusies Latvijā darba vizītē. Sarunā piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas vadītāja Inese Vaidere.

Tikšanās laikā abu parlamentu vadītājas pārrunāja jautājumus, kas skar 20.septembrī gaidāmo tautas nobalsošanu par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un pagājušajā nedēļā Igaunijā notikušo referendumu par Igaunijas pievienošanos ES.

Igaunijas parlamenta spīkere izteica gandarījumu par iespēju viesoties Ventspilī un piedalīties diskusijā ar Ventspils augstskolas pārstāvjiem par ES jautājumiem. Viņa arī norādīja, ka ļoti labi referenduma rezultāti bijuši studentu pilsētā Tartu — gan piedalījušos, gan pozitīvi nobalsojušo skaita ziņā; līdz šim valsts parlamenta un pašvaldību vēlēšanās šajā pilsētā rezultāti bijuši krietni zemāki. “Man liekas, ka studenti saprata — jautājums par valsts dalību ES ir pārāks, tas ir prioritārs salīdzinājumā ar tām prasībām, ko studenti izvirza valdībai par sava stāvokļa uzlabošanu,” teica E.Ergmā. Viņa arī pastāstīja, ka otrdienas rīta intervijās Latvijas laikrakstu pārstāvjiem ticis uzsvērts, ka jautājums par izvēli referendumā faktiski ir par to, vai Latvija vēlas atrasties starp trim robežām. Mūsu vēsture vairākkārt pierādījusi, ka vieglāk pakļaut atsevišķas valstis, grūtāk — tās, kas turas kopā.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre norādīja, ka ļoti svarīgs aspekts cilvēku izvēlē ir saistīts ar katru personīgi — vai un cik lielā mērā jaunā situācija attieksies uz ikvienu Latvijas iedzīvotāju, piemēram, jautājums, kas skar iespējamo degvielas cenu kāpumu. Ir svarīgi saprast, ka šie līdzekļi neaiziet uz Briseli, bet paliek Latvijā, tādējādi tās ir investīcijas mūsu pašu infrastruktūrā — jaunu ceļu radīšanā un esošo ceļu remontā, sacīja I.Ūdre.

Abu parlamentu vadītājas bija vienisprātis, ka Eiropas Savienība ir ieinteresēta līdzvērtīgos partneros, tāpēc gluži nepamatots ir eiroskeptiķu viedoklis, ka ES mērķis ir Latvijas izputināšana. I.Ūdre arī minēja tikšanos ar Latvijas uzņēmējiem, kuri informēja, ka jau tagad strādā, ievērojot ES noteiktos standartus, un daudz laika veltī tam, lai saviem darbiniekiem skaidrotu, kādas perspektīvas ir uzņēmumam, ja Latvija kļūst par ES dalībvalsti, un kas varētu notikt tad, ja mūsu valsts paliktu ārpus šīs organizācijas.

Puses pārrunāja arī sadarbības iespējas Baltijas asamblejas ietvaros un arī ciešāku kontaktu veidošanu ar Ziemeļvalstīm. Igaunijas parlamenta vadītāja E.Ergmā novēlēja Latvijai veiksmīgi noslēgt ES topošajās dalībvalstīs notikušo referendumu virkni un izdarīt labi pārdomātu izvēli.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!