• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mēs mācētu izmantot jaunās tiesības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2003., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mēs gribam kopīgi strādāt un veidot savu nākotni"

Vēl šajā numurā

16.09.2003., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mēs mācētu izmantot jaunās tiesības

Vakar, 15.septembrī, tika atvērta grāmata “Eiropas Savienības tiesību īstenošana Latvijā”

VAKS.JPG (16458 bytes)Vakar, 15. septembrī, svinīgi tika atvērta grāmata “Eiropas Savienības tiesību īstenošana Latvijā”, ko veidojis autoru kolektīvs, finansiāli atbalstījis Sorosa fonds — Latvija, bet izdevusi BO VSIA “Latvijas Vēstnesis”.

Grāmatas autori ir deviņi Latvijā jau atzīti Eiropas tiesību lietpratēji — Ivo Alehno, Arnis Buka, Aldis Čevers, Solvita Harbaceviča, Kristīne Jarinovska-Buka, Zita Ozola, Alla Pozdņakova, Laine Škoba un Ineta Tāre.

Grāmatu veido divpadsmit nodaļas, katra no tām veltīta kādam Eiropas Savienības (ES) tiesību vai ar to darbību saistītam aspektam: ES tiesību ieviešana Latvijā; Indivīda iespējas izmantot ES tiesības; Informācijas atklātības principa īstenošana Latvijā un ES; Brīvas preču kustības prasības un to ieviešana Latvijā I; Brīvas preču kustības prasības un to ieviešana Latvijā II; ES tiesību piemērošana Latvijā jūras transporta jomā; ES konkurences tiesību (līguma 81. un 82. panta) piemērošana Latvijā; Valsts atbalsta tiesiskais regulējums Latvijā un ES; ES telekomunikāciju tiesības un to ieviešana Latvijā; ES darba tiesības un to īstenošana Latvijā; ES dzimumu līdztiesības tiesības un īstenošana Latvijā; Vides tiesību principu ieviešana Latvijas tiesību sistēmā un ES vides tiesības. Izdevumu papildina grāmatā izmantoto avotu (literatūras, normatīvo aktu un tiesu prakses) saraksts, kā arī juridisko terminu rādītājs.

GRAMATA.JPG (25632 bytes)
Grāmatas atvēršanas svētkos: tieslietu ministrs Aivars Aksenoks un viens no grāmatas autoriem, zinātniskais redaktors Ivo Alehno
Foto: A.F.I.

Kā atklāšanas svētkos uzsvēra grāmatas redaktors Ivo Alehno, šis izdevums skaidro, kā Latvijā darbosies Eiropas Savienības tiesības, ja valsts iestāsies šajā organizācijā, kā arī to, cik tālu Latvija šobrīd tikusi ar ES un nacionālo tiesību saskaņošanu. Savukārt viens no aktīvākajiem izdevuma tapšanas iniciatoriem Arnis Buka raksturoja grāmatas tapšanas saistību ar situācijas attīstību Latvijā — ideja par šāda izdevuma veidošanu radusies jau pirms četriem gadiem, un tā bijusi iecere rakstīt vispārizglītojošu grāmatu par Eiropas Savienību. Laikam ritot, vajadzība pēc vispārējas informācijas mazinājusies, un tapis šis projekts — atsevišķu Eiropas tiesību jomu dziļāka analīze.

Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks uzsvēra grāmatas iznākšanas trāpīgo laiku — īsi pirms svarīgā balsojuma par Latvijas dalību ES un paredzamās valsts pievienošanās šai organizācijai — gadījumā, ja tā notiks, ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem — gan valsts pārvaldes darbiniekiem, gan uzņēmējiem, gan citiem — būs nepieciešama plaša informācija par ES tiesībām tādēļ, lai tās varētu lietot un izmantot.

Savukārt Solvita Harbaceviča un Kristīne Jarinovska-Buka vēlēja grāmatas lasītājiem nonākt pie svarīgākā — izmantojot grāmatā apkopoto informāciju, izprast arī pašu Eiropas tiesību piemērošanas metodoloģiju.

Dina Gailīte, “LV” tieslietu nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!