• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopīgu aicinājumu balsot "par". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2003., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78984

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunija ir teikusi pārliecinošu "jā" ES

Vēl šajā numurā

16.09.2003., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopīgu aicinājumu balsot “par”

Par nevalstisko organizāciju atbalstu Latvijas dalībai ES

Tuvojoties referendumam par Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), arvien biežāk dzirdams ne vien politiķu un valsts amatpersonu, bet arī sabiedrisko organizāciju paustais aicinājums iedzīvotājiem referendumā atbalstīt valsts dalību ES. Pēdējās nedēļās šādus paziņojumus un aicinājumus paudušas vairākas pazīstamas sabiedriskās organizācijas. Lai apkopotu sabiedriskā un nevalstiskā sektora attieksmi un galvenos argumentus par gaidāmo referendumu, vakar, 15. septembrī, uz kopīgu preses konferenci bija pulcējušies kopumā desmit dažādu sabiedrisko organizāciju, asociāciju, savienību u.c. pārstāvji.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) prezidents Egils Baldzēns žurnālistus informēja, ka pēdējā LBAS kongresā ar vienprātīgu balsojumu izteikts atbalsts Latvijas dalībai ES. E. Baldzēns kā galvenos argumentus šādai LBAS biedru nostājai minēja to, ka, izvērtējot visus plusus un mīnusus, ir redzams, ka Latvijai atrašanās ES ir labākais iespējamais attīstības ceļš. Pievienojoties ES, tiks stiprināta Latvijas neatkarība un tā tiks padarīta neatgriezeniska, uzsvēra E. Baldzēns. Viņš norādīja, ka LBAS biedri izprot, ka pēc pievienošanās ES Latvijai būs arī zināmas grūtības, bet, visiem apzinīgi strādājot, ilgtermiņā Latvijas valsts un sabiedrība noteikti būs ieguvēji.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Ieva Jaunzeme arī pauda atbalstu Latvijas dalībai ES, atzīstot, ka tā ir vienīgā pareizā izvēle sekmīgai attīstībai. Latvijas pievienošanās ES radīs iespējas dibināt jaunus uzņēmumus un radīt jaunas darbavietas, kā arī palīdzēs uzlabot darba tiesisko attiecību kultūru Latvijā. Tajā pašā laikā iedzīvotājiem ir jāsaprot, ka ES nav “slaucama govs”, no kuras var tikai prasīt. Ja referendumā tiks pateikts “nē” Latvijas dalībai ES, tad, vēlāk saprotot, ka labāk būtu pievienoties, šāda iespēja varētu būt visai sarežģīta, uzskata I. Jaunzeme.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pārstāvis Tālavs Jundzis nenoliedza, ka zinātnieku aprindās nav vienprātības par Latvijas pievienošanos ES, tomēr vairākums zinātnieku, analizējot visus plusus un mīnus, kas saistīti ar Latvijas dalību ES, un atceroties Latvijas valsts vēsturisko attīstību, pieņēmuši kopīgu LZA aicinājumu 20. septembra referendumā balsot “par”.

Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas, kurā apvienojušies vairāk nekā 400 profesoru un asociēto profesoru, prezidents Juris Krūmiņš atzina, ka, respektējot katra profesora individuālo viedokli, profesoru vidū tomēr valda liela vienprātība par nepieciešamību Latvijai pievienoties ES. J. Krūmiņš pauda pārliecību, ka Latvijas pievienošanās ES ļaus efektīvāk attīstīt izglītības un pētniecības potenciālu un līdz ar to arī palielināt mūsu valstī ražoto preču un sniegto pakalpojumu konkurētspēju vienotā Eiropā un pasaulē.

Arī Latvijas Tautsaimniecības padomes prezidents Viktors Kulbergs aicināja visus Latvijas iedzīvotājus referendumā atbalstīt Latvijas dalību ES, kas ir vienīgais iespējamais variants Latvijas straujai un ilgtspējīgai ekonomiskajai attīstībai. V. Kulbergs vērsa uzmanību uz faktu, ka Latvijā uzņēmējdarbības aktivitāte ir vairākas reizes zemāka nekā vidēji ES, bet pievienošanās ES palīdzētu šo problēmu sekmīgāk risināt. Līdz ar dalību ES Latvijas uzņēmēji nonāks vienlīdzīgas konkurences apstākļos ar visiem ES uzņēmējiem, beigsies nevienlīdzīgā situācija, kas rodas situācijā, kad ES atbalsta dalībvalstu uzņēmējus tirdzniecībai ar trešajām valstīm, teica V. Kulbergs.

Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja vietniece Aija Kušķe atzina, ka arī federācijā ietilpstošās organizācijas un apvienības aicina referendumā iedzīvotājus balsot par pievienošanos ES. Pensionāri ir secinājuši, ka līdz ar pievienošanos ES Latvijā stiprināsies gan ekonomiskā, gan sociālā, gan politiskā drošība. Pensionāru federācija aicina balsot “par”, domājot par bērniem un mazbērniem, kuriem valsts pievienošanās ES dotu lielākas iespējas un labklājību. Tajā pašā laikā pensionāri cer, ka, valstij sekmīgi attīstoties, jau tuvākajos gados varētu palielināties arī sociālais budžets un līdz ar to arī pensijas.

Latvijas valsts aizsardzības fonda “Lāčplēsis” pārstāvis ģenerālis Vitolds Zahars uzsvēra, ka Latvijai ir ļoti nozīmīgi iekļauties Eiropas valstu saimē, citādi Latvijai draud izolācija un līdz ar to arī ekonomiskā atpalicība.

Proeiropiskās nevalstiskās organizācijas “Eiropas kustība Latvijā” pārstāvis Māris Sprindžuks aicināja atbalstīt Latvijas pievienošanos ES, jo ES ir “iespēju savienība”, kas sniegs lielas iespējas dažādām sociālajām grupām, it īpaši laukos un attālākajos Latvijas reģionos dzīvojošajiem, kam līdz šim valdība nav spējusi sniegt pietiekamu atbalstu. Latvija stāsies ES, lai veidotu to tādu, kādu mēs to vēlamies redzēt, jo ir skaidrs, ka pēc paplašināšanās ES vairs nebūs tāda kā vakar vai šodien, teica M. Sprindžuks.

Jauniešu sabiedriskās organizācijas “Klubs “Māja”” prezidents Rinalds Konovaļenko informēja, ka saskaņā ar nesen veikto aptauju arī jaunieši, kas jaunāki par 18 gadiem, pārliecinoši atbalsta Latvijas pievienošanos ES. Jaunieši aktīvi diskutē arī ar saviem vecākiem, radiem un draugiem un to aicina darīt arī pārējos jauniešus, lai pārliecinātu savus tuviniekus atbalstīt Latvijas pievienošanos ES. R. Konovaļenko pastāstīja, ka atlikušajās dienās līdz referendumam kluba jaunieši piedalīsies akcijās, kuru mērķis ir sabiedrībā kliedēt dažādus mītus un nepatiesības par ES.

Savukārt Amerikas Tirdzniecības palātas izpilddirektore Krista Tauriņš atzina, ka “balsojums par pievienošanos pārliecinātu Amerikas uzņēmumus, kuri pašreiz strādā Latvijā vai apsver iespēju uzsākt šeit biznesu, ka Latvija ir uzticīga reformu procesam, kurš sākās pēc neatkarības atgūšanas pirms 12 gadiem. Turpinot iesākto ceļu uz Eiropas Savienību, Latvija parādīs potenciālajiem biznesa partneriem, ka tā ir stabila un progresīva valsts, kura ievēro savas saistības un veido mūsdienīgu uzņēmējdarbības vidi”.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redakotrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!