• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par liepājnieku dzintara dižkrellēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2003., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par militāro reformu Baltijas stilā

Vēl šajā numurā

16.09.2003., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par liepājnieku dzintara dižkrellēm

Liepājā Amatu dienās noslēdzās Latvijā garāko dzintara kreļļu vēršanas akcija un kreļļu garums sasniedzis 123 metrus. Pēdējo dzintara gabaliņu garajām krellēm sestdien ziedoja Liepājas mēra Ulda Seska dēls Mārtiņš.

Konkrēts savērto dzintara gabaliņu skaits nav zināms, taču kreļļu svars ir iespaidīgs. Viens metrs kreļļu sver ne mazāk kā puskilogramu, savukārt viss vērums kopumā varētu svērt vairāk nekā 60 kilogramus. Tomēr Ginesa rekordu grāmata ir atteikusies iekļaut šīs krelles savos rekordu sarakstos, norādot, ka Liepājas dzintara krelles ir unikāla vērtība, taču Ginesa rekordu grāmatā tiekot iekļauti cilvēkiem saprotamāki un ikdienišķāki rekordi, piemēram, garākie mati, garākie nagi un citas lietas, kas saistītas ar cilvēka ķermeni, kā arī kulinārijas izstrādājumi.

Latvijā garākās dzintara krelles glabāsies Liepājas Amatnieku biedrībā un tās katru darba dienu varēs apskatīt jebkurš interesents. Krelles varētu kļūt par vienu no ievērojamākiem apskates objektiem Liepājā. Drīzumā iecerēts izveidot arī fotoizstādi, kurās būs skatāms kreļļu tapšanas process.

Liepājā dzintaru kreļļu vēršana aizsākās Līvas ciema tirgus laikā maija beigās.

Dzintaru vākšanas akcija tika rīkota, lai veidotu simbolisku - Latvijā lielāko dzintaru pulksteni. Mazākos dzintara gabaliņus izmantos pulksteņa veidošanai, savukārt lielākie savērti krellēs.

Pēc BNS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!