• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2003., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

11.09.2003., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2003.gada 4.septembra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

 

P.Kalniņš (Zaļo un Zemnieku savienības frakcija): Neskatoties uz to, ka šodien Saeimā bija saspringta darba diena, mūsu frakcijas deputātu domas tomēr ir vairāk ar mūsu lauksaimniekiem — joprojām turpinās lietavas, un šī gada ražas novākšana ir apdraudēta. Pēc mūsu frakcijas pārstāvētā zemkopības ministra Mārtiņa Rozes priekšlikuma tiek apzināta reālā situācija Latvijas laukos. Mēs zinām, ka situācija mainās katru dienu un visos rajonos tā nav viennozīmīga, tāpēc to nevar salīdzināt, kā tas ir, piemēram, viena pagasta robežās. Ja vienā Latvijas pusē līst, tad citur, iespējams, ne. Ja Zemgalē vismaz vienu nedēļu bija normāli laika apstākļi ražas novākšanai, kad arī tika novākta lielākā daļa labības, tad Latgalē situācija ir ļoti kritiska, arī Kurzemē un Vidzemē. Mēs apzināmies, ka valsts šogad jau ir palīdzējusi zemniekiem, sakārtojot cūkgaļas tirgu, kas prasīja zināmus līdzekļus, kā arī risinot cukurrūpniecības jautājumus, bet arī šobrīd zemniekiem ir nepieciešams atbalsts. Ja nav iespējams kompensēt radušos zaudējumus, tad mēs varam lūgt palīdzību valdībai; arī bankām izprast šo situāciju un rast iespēju samazināt kredītprocentus, atlikt pamatsummu atmaksu, kā arī pārskatīt kredīta atmaksas termiņus vismaz uz gadu. Pēc palīdzības esam vērsušies arī Eiropas Savienībā, jo šāda situācija nav tikai Latvijā, bet gandrīz visā Eiropā. Un es gribu, lai arī nodokļu maksātāji, kuri varbūt uzskata, ka zemnieki kārtējo reizi atkal prasa naudu, saprot mūs. Mēs nevēlamies, lai tikai zemniekam tiktu dots, bet ja šogad nepalīdzēsim, tad tuvākajā laikā varētu notikt vairāki zemnieku saimniecību un uzņēmumu bankroti, kas noteikti ietekmētu Latvijas lauksaimniecību turpmākajos gados. Mēs vēlamies, lai pilsētas būtu nodrošinātas ar Latvijā ražotu pārtiku, tāpēc gribam, lai katrs cilvēks saprastu zemniekus un viņiem palīdzētu. Šāda situācija laika apstākļu ziņā atkārtojas reti, bet pašlaik tā tiešām ir katastrofāla.

V.Agešins (Tautas saskaņas partijas frakcija): Tautas saskaņas partija apsveic visus skolēnus, studentus, pasniedzējus un vecākus ar jaunā mācību gada sākšanos!

Mēs uzskatām, ka mūsdienu izglītībai jānodrošina augsta zināšanu kvalitāte eksaktajās un humanitārajās zinātnēs, brīva valsts valodas pārvaldīšana, kā arī iekļaušanās Eiropas Savienības multikulturālajā vidē. Bet diemžēl esošā izglītības reformas koncepcija ir lemta neveiksmei, jo tiek īstenota, neņemot vērā mazākumtautību intereses un vēlmes. Līdz ar to tā nevar būt veiksmīga.

Tautas saskaņas partija aicina atzīt, ka minoritāšu izglītības reforma ir kļuvusi par nopietnu problēmu, sašķeļot Latvijas sabiedrību un traucējot sabiedrības integrācijai. Uzskatām, ka protesta akcija liecina nevis par pretvalstisku noskaņojumu un provokatoru panākumiem, bet gan par nepieciešamību konstruktīvi risināt šo svarīgo problēmu.

Tautas saskaņas partija apsveic valdības lēmumu grozīt Izglītības likumu, izslēdzot no tā normu par pilnīgu valsts finansētas vidējās izglītības pāreju uz valsts valodu. Mēs piedāvājam meklēt risinājumu, ņemot vērā iesaistīto grupu vēlmes un bažas. Ceram, ka mūsu priekšlikums būs pieņemams visiem, kas patiesi vēlas veicināt Latvijas sabiedrības integrāciju uz abpusējas cieņas, konstruktīvas sadarbības un visu ieinteresēto grupu līdzdalības pamata.

Pirmkārt, Tautas saskaņas partija uzskata, ka valsts valoda ir obligāts priekšmets visās skolās Latvijas Republikā un, beidzot skolu, valsts valodas eksāmens ir obligāts.

Otrkārt, Tautas saskaņas partija iestājas pret centralizēti noteiktām spontānām mācību valodas proporcijām, kurām nav nekāda zinātniska pamatojuma, un uzskata, ka katrai skolai jāpiešķir noteikta rīcības brīvība šajā jautājumā, ņemot vērā konkrēto situāciju un vecāku, nodokļu maksātāju, vēlmes.

Treškārt, jāsaglabā iespēja kārtot eksāmenus attiecīgā priekšmeta mācību valodā.

Ceturtkārt, sabiedriskajām organizācijām, kuras profesionāli nodarbojas ar minoritāšu izglītības problēmām, jāpiedāvā iespēja efektīvi piedalīties Izglītības un zinātnes ministrijas darbā, veidojot minoritāšu izglītības politiku.

J.Dobelis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija): Kāpēc apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ierosināja izstrādāt īpašu likumu par Rīgu? Uzskatām, ka par Rīgu jābūt atsevišķam likumam. Tas, protams, nedos nekādas priekšrocības, bet valdībai un Saeimai būs iespējams rūpīgāk sekot tam, kas notiek Latvijas galvaspilsētā un kā strādā tās vadība.

Domāju, ka daudziem jau krietni apnikušas visas tā saucamās krievu skolu aizstāvēšanas procedūras. Taču tādas ir, un tajās arvien biežāk tiek izmantoti paņēmieni, kas liek nopietni domāt par noteiktiem labojumiem likumos, lai pamatīgi atvēsinātu dažu labu sakarsētu prātu un noliktu pie vietas tos “politikānīšus”, kuru galvenais uzdevums Latvijā ir cilvēku tracināšana, musināšana un sagrozītas informācijas pasniegšana. Zīmīga ir kārtējā frāze “krievvalodīgie” un vēlme šos krievvalodīgos izcelt un sabāzt vienā maisā visas tautības, kādas Latvijā vien ir. Paldies Dievam, ka pagaidām ne latviešus!

Šodien Saeima piekrita deputāta Vladimira Buzajeva sodīšanai. Atgādināšu, ka tā bija jau otrā reize nepilna gada laikā. Šis deputāts rāda lielisku “priekšzīmi”, regulāri pārkāpjot mūsu valsts likumus. Protams, sods pārkāpēju nepārliecināja, šķiet, ka viņš tuvākajā laikā atkal grasās pārkāpt kādu no mūsu likumiem. Neko darīt! Mūsu darbībai jāturpinās. Protams, notiks arī citas darbības. Taču Saeimas un valdības galvenais uzdevums ir un paliek latviešu valodas ietekmes nostiprināšana un palielināšana par spīti slēptajai un atklātajai pretestībai un visām izrādēm, kuras tiek rīkotas gandrīz vai katru dienu. Uz to visu ir jāskatās ar dziļu humora izjūtu. Bet, ja lieta nonāk līdz rupjiem likuma pārkāpumiem, tad pārkāpējs ir jāsoda.

J.Pliners (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija): Šodien Saeimas plenārsēdē sprinta ātrumā tika izskatīti apmēram 80 likumprojekti, un par to jau runāja citu frakciju deputāti. Skatot grozījumus Rīgas brīvostas likumā, PCTVL frakcijas deputāti balsoja pret varas koncentrēšanu vienās rokās. Mēs balsojām arī pret likumprojekta “Likuma par Latvijas galvaspilsētu Rīgu” nodošanu izskatīšanai komisijās, jo uzskatām, ka tas ierobežos pašvaldības funkcijas, un, mūsuprāt, šāds likumprojekts nav lietderīgs.

Gribu informēt, ka mēs saņemam daudz jautājumu par situāciju opozīcijā. Kā zināms, ir izveidota jauna partija — “Brīva izvēle tautu Eiropā”. Mēs neslēpjam, ka pēc partijas reģistrācijas ir plānots apvienoties, lai mūsu politiskajā spektrā paliktu politiskā apvienība PCTVL, par kuru balsoja 21% vēlētāju. Vai mēs esam kreisie, kā pie mums tiek uzskatīts? Jā, mēs aizstāvam cilvēku — minoritātes — tiesības. It kā mēs esam kreisie. Mēs esam par tirgus ekonomiku. Tad it kā mēs esam labējie. Mēs esam par sociālo aizsardzību. Tas it kā ir sociāldemokrātu lozungs. Mēs gribam, lai latvieši un cittautieši dzīvotu turīgi, brīvi un mierīgi. Mēs gribam, lai latvieši visur varētu izmantot savu dzimto valodu, bet arī cittautiešiem jābūt tiesībām uz dzimtās valodas izmantošanu un viņu bērnu mācībām savā valodā. Strādāsim — redzēsim.

A.K.Kariņš (frakcija “Jaunais laiks”): Šodien tiešām bija interesanta plenārsēde. Kas “Jaunajam laikam” liekas tas svarīgākais?

Protams, ir divas lietas. Pirmkārt, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā saistībā ar vēlēšanu iecirkņu darba laiku. Tātad atgādinu, ka 20.septembra referendumā jūs varēsit balsot no plkst. 7.00 rītā līdz plkst. 22.00 vakarā. Tiem, kuri strādā dažādos darba laikos, nebūtu jāuztraucas par iespēju piedalīties šajā referendumā un arī turpmākajās vēlēšanās.

Runājot par citiem šodien izskatītajiem likumprojektiem, ļoti svarīgi bija grozījumi “Likumā par ostām” un Rīgas brīvostas likumā. Kāpēc “Jaunais laiks” iesaistījās politikā? Kāpēc mēs, tie, kas tagad esam deputāti, atsaucāmies uz toreizējā Latvijas Bankas prezidenta Einara Repšes aicinājumu iesaistīties politikā? Tas bija tāpēc, ka vēlējāmies piedalīties valsts sakārtošanā. Un šis ir ļoti labs un klasisks piemērs no sfēras, kas jāsakārto. Tā ir Rīgas brīvosta. Tur notiek ļoti jaukas lietas — regate un tā joprojām. Bet darbība, kas notiek aizkadrā, cik esmu iepazinis, un kam pievērsusies arī prokuratūra, ir diezgan drūma. Mēs gribam pārveidot Rīgas brīvostas pārvaldes struktūru, lai atbildību nedalītu valsts un pašvaldība, bet noteicēja tur būtu tikai valsts, jo faktiski pa vidu var diezgan daudz izdarīt.

Esam gandarīti, ka šo iniciatīvu atbalsta mūsu koalīcijas partneri un Ministru prezidents Einars Repše. Likumprojekti ir akceptēti pirmajā lasījumā steidzamības kārtā, bet galīgajā lasījumā ar iespējamiem precizējumiem tos paredzēts pieņemt nākamnedēļ. Cīnīsimies pret nelikumībām un pret valsts izzagšanu!

O.Deņisovs (Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija): Apsveicu savus kolēģus ar pirmo darba dienu pēc vasaras brīvdienām!

Mūsu frakcijas deputāti vasarā strādāja vēlēšanu apgabalos — tikās ar vēlētājiem, lai apspriestu dažādus jautājumus, tajā skaitā arī par 20.septembra tautas nobalsošanu par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Šodien tika izskatīti vairāki likumprojekti, kas neatbilst Eiropas Savienības prasībām. Mūsu frakcija bija sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem Obligātā militārā dienesta likumā, kas paredz saīsināt obligātā aktīvā militārā dienesta ilgumu no 12 līdz 6 mēnešiem, samazināt iesaukuma vecumu no 17 līdz 25 gadiem, atcelt vecuma ierobežojumu brīvprātīgajiem, kā arī neiesaukt obligātajā militārajā dienestā ne tikai pilnā laika studējošos, bet arī studentus, kas studē vakara un arī neklātienes nodaļās, kā arī tos, kuri iesaukšanas laikā atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā. Diemžēl mūsu priekšlikumi netika atbalstīti, kaut gan tie tika sagatavoti saistībā ar iespējamo likuma par profesionālās armijas veidošanu izstrādi.

Šodien pirmajā lasījumā tika izskatīti un atbalstīti likumprojekti “Grozījumi Likumā par ostām” un “Grozījumi Rīgas brīvostas likumā”, kā arī izskatīšanai komisijās nodots likumprojekts “Likums par Latvijas galvaspilsētu Rīgu”. Mūsu frakcijas deputāti balsoja pret, jo uzskatām, ka šie likumprojekti būtiski ierobežos Rīgas domes un Rīgas brīvostas tiesības, bet, piemēram, Ventspils domes un brīvostas tiesības paliek nemainīgas. Ja ierobežo Rīgas domes tiesības un pilnvaras katrā jautājumā, kas tai pakļauts, tad drīzumā tāda institūcija kā Rīgas dome vairs nepastāvēs. Mēs piekrītam, ka likumam par Rīgu ir jābūt, bet Rīgas pilsētai tajā ir jānodrošina vairāk tiesību un pilnvaru.

O.Kastēns (Latvijas Pirmās partijas frakcija): Šodien Saeima tiešām milzīgā tempā — dažu stundu laikā — izskatīja gandrīz 80 darba kārtības jautājumus, kas gandrīz visi tika arī akceptēti.

Pirmkārt, mūs priecē tas, ka tautas nobalsošanas laikā vēlēšanu iecirkņu darba laiks pagarināts par trīs stundām — tie strādās no plkst. 7.00 rītā līdz plkst. 22.00 vakarā. Tas nozīmē, ka tie cilvēki, kuriem, piemēram, ir maiņu darbs no plkst. 20.00 vakarā līdz plkst. 8.00 no rīta, varēs pagūt nobalsot. Jau pagājušajā gadā un arī šīgada pavasarī par šādu iespējamību mēs runājām ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru, tāpēc ir liels prieks, ka šī ideja radusi pozitīvu atbalstu.

Otrkārt, ievērības cienīgs ir šodien Saeimā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītais Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas iesniegtais Valsts apbalvojumu likums, kas paredz jaunu valsts apbalvojumu dibināšanas, piešķiršanas un nēsāšanas kārtību. Likumprojekts arī paredz atjaunot Viestura ordeni un atzinības pašreizējā viena ordeņa vietā, par kuru ir bijis daudz diskusiju un arī pretrunu, jo Trīszvaigžņu ordenis tomēr tiek piešķirts vietā un arī nevietā.

Treškārt, pirmajā lasījumā kā steidzams tika pieņemts likumprojekts “Grozījumi Likumā par ostām”. Mēs pilnībā atbalstām “Jaunā laika” iniciatīvu par Rīgas brīvostas sakārtošanu, taču mēs uzskatām, ka jāievēro tiesiskas valsts pamatprincipi. Tāpēc mūsu frakcija aicina vienādas vadības un kontroles principus piemērot visām valstij stratēģiskām ostām, neizraujot vienu ostu no konteksta. Mēs gatavosim attiecīgus priekšlikumus likumdošanas grozījumiem uz nākamo plenārsēdi un darīsim visu, lai tiešām tiktu ievēroti tiesiskas valsts pamatprincipi.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija): Tautas partijas frakcijas vārdā informēšu par trim lietām.

Pirmkārt, faktiski turpinās varas koncentrēšana Ministru prezidenta Einara Repšes rokās. Par to liecina trīs likumprojekti, kas arī nav vienīgie, — grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā, Nacionālās drošības likumā un Satversmes aizsardzības biroja likumā. Mēs piekrītam, ka drošības struktūrām jāatrodas izpildvaras rokās, taču nevaram piekrist, ka šīs struktūras tiek pakļautas tieši Ministru prezidentam. Spilgts piemērs — vakarā Ministru prezidents Einars Repše saka, ka krimināllietai ir jābūt, un no rīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ierosina krimināllietu. Un tas jau notiek bez tā, ka Ministru prezidentam šīs pilnvaras vēl tikai būs dotas ar likumu. Iespējams, ka nākotnē nāksies grozīt likumu “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskā un nacistiskā režīmā cietušajiem”, pievienojot šeit piebildi — par personām, kuras cietušas no Repšes režīma. Es ceru, ka līdz tam šī lieta nenonāks.

Otrkārt, ir skaidri saredzama vienošanās un tuvināšanās starp “Jauno laiku” un Tautas Saskaņas partiju un Einaru Repši un Jāni Jurkānu. To apstiprina arī šīsdienas balsojumi par likumprojektiem — tie izskatījās kā jau koalīcijas partneru starpā.

Un vēl kāda lieta. Pašreizējās valdošās koalīcijas politika izglītībā saistībā ar valsts valodas lietošanu ir novedusi pie kreiso spēku aktivizēšanās — šodien Esplanādē notiek mītiņš jeb kā viņi paši saka — tikšanās ar vēlētājiem. Ar nožēlu jākonstatē, ka šajā jautājumā aktivitāti izrāda tikai apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, kaut gan visa valdošā koalīcija atbalstīja latviešu valodas prasību samazināšanu. Tā nu ir īstā partijas “Jaunais laiks” un viņu koalīcijas partneru seja.

Treškārt, Tautas partija uzskata, ka valdībai ir jāveic nopietni pasākumi, lai palīdzētu zemniekiem, samaksājot kaut vai 50 latus par hektāru tiem, kuri šīgada slikto laika apstākļu dēļ nevar novākt ražu. Zemniekiem ir jāpalīdz, pretējā gadījumā mēs viņus zaudēsim.

Saeimas preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!