• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Es vēlu uzplaukumu Latvijas valstij un laimi tautai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2003., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ierodas Velsas premjerministrs Rodrijs Morgans

Vēl šajā numurā

03.09.2003., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Es vēlu uzplaukumu Latvijas valstij un laimi tautai”

Otrdien, 2.septembrī, Vjetnama svinēja savas valsts svētkus — Neatkarības dienu

Ngujen Van Ngans, Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

V2.JPG (15175 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

— Vēstnieka kungs, pēdējos gados notikušas visai būtiskas pārmaiņas jūsu valsts ekonomikā, ieviešot brīvā tirgus ekonomikas elementus. Kādi ir šīs attīstības rezultāti, un kādas ir patlaban jūsu valsts ekonomikā valdošās tendences?

— Pēc vairāk nekā piecpadsmit gadus ilga atjaunošanas procesa, ko ievadīja Vjetnamas komunistiskā partija, mūsu valsts guvusi visai nozīmīgus sasniegumus, vienlaikus paaugstinot Vjetnamas spēku un pozīcijas reģionā un starptautiskajā arēnā. Jau ilgāk nekā desmit gadu nacionālais kopprodukts pieaudzis salīdzinājumā ar laiku pirms atjaunošanas procesa sākuma. Nacionālā kopprodukta pieaugums ik gadu bijis caurmērā vairāk nekā 7 procenti. Iedibināts un tālāk tiek nostiprināts tirgus ekonomikas strukturālais pamats sociālistiskās orientācijas apstākļos.

Vjetnamai tagad ir daudzsektoru ekonomika, kurā ir gan valsts, gan individuālais jeb kapitālistiskais sektors, taču valsts sektoram ir vadošā loma. Vjetnama kļuvusi par trešo lielāko rīsa eksportētāju pasaulē un par vienu no pasaules lielākajām kafijas un piparu eksportētājām. Importa un eksporta apgrozījums ik gadu caurmērā pieaudzis par vairāk nekā 18 procentiem. Pašlaik Vjetnama piesaistījusi vairāk nekā trīs tūkstošus projektu no vairāk nekā četrdesmit valstīm un teritorijām ar tiešajām ārvalstu investīcijām apmēram 40 miljardu ASV dolāru vērtībā. Straujā tempā attīstīts privātais sektors, īpaši civilajā aviācijā un tūrismā. Progress jūtams arī sociālajā un kultūras jomā. Izglītība un cita veida apmācība sasniegusi visai augstu līmeni. Ikdienas dzīvē cilvēki jūt progresu labākā apgādē ar pārtiku, mājokļiem, dzeramo ūdeni un elektrību, kā arī ar labākām veselības aizsardzības, transporta un izglītības iespējām.

Attiecībā uz ārpolitiku gribu uzsvērt neatkarību, pašpaļāvību un atklātību kā mūsu ārpolitikas galvenās iezīmes ar moto “Vjetnama ir gatava būt draugs un uzticams partneris visām starptautiskās sabiedrības valstīm, kas iestājas par mieru, neatkarību un attīstību”. Vjetnamai, kam sākumā bija uzspiesta ekonomiskā blokāde un embargo, tagad ir diplomātiskās attiecības ar 167 valstīm un ekonomiskās un tirdzniecības attiecības ar vairāk nekā 120 valstīm un teritorijām. Vjetnama kļuvusi par APEC un ASEAN, kā arī franču valodā runājošo valstu organizācijas locekli un uztur labas sadarbības attiecības arī ar starptautiskajām finanšu institūcijām, piemēram, Pasaules banku, Starptautisko valūtas fondu, ADB un patlaban risina sarunas par iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Nākotnē esam nolēmuši turpināt valsts atjaunošanas procesu ekonomikā, attīstot tirgus ekonomiku sociālistiskās orientācijas apstākļos, lai sasniegtu 2001.—2010. gada sociāli ekonomiskās attīstības stratēģijā izvirzītos mērķus: līdz 2010. gadam nodrošināt nacionālā kopprodukta pieaugumu ik gadu caurmērā par vairāk nekā 7,5 procentiem; izdarīt būtiskas izmaiņas mūsu ekonomikas struktūrā, padziļinot industrializāciju un modernizāciju; attīstīt kultūru un pārkārtot izglītības sistēmu, nosakot izglītības, zinātnes un tehnoloģijas prioritāti valsts attīstības politikā ar mērķi līdz 2020. gadam pārvērst Vjetnamu par attīstītu industriālu valsti ar demokrātisku un plaukstošu sabiedrību.

Kā jūs vērtējat pašreizējo starptautisko situāciju un attīstību jūsu reģionā?

— Āzija ar savu lielo potenciālu gan dabas, gan cilvēku resursu ziņā dinamiski attīstās, un tai ir nozīmīga loma kā reģionam, kas kļūst par vienu no pasaules ekonomiskajiem un politiskajiem centriem. Taču vienlaikus reģionu apdraud nekontrolēts dzimstības pieaugums, un šī problēma ir jāatrisina, kā arī lokālie konflikti dažās valstīs un reģionos, bet īpaši terorisma draudi. Meklējot reģionālo problēmu atrisināšanas iespējas, Āzijas valstis sadarbojas daudzpusējā un divpusējā līmenī. Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociācija (ASEAN), par kuras locekli Vjetnama kļuva 1997. gadā, devusi būtisku ieguldījumu stabilitātes, miera un sadarbības nostiprināšanā Dienvidaustrumu reģionā un visā Āzijā. Tāpat kā citas Āzijas valstis, Vjetnama īsteno reģionālās un starptautiskās integrācijas politiku. Vjetnama vēlas un cenšas dot savu pozitīvo ieguldījumu mierīgas līdzāspastāvēšanas klimata ieviešanā un uzturēšanā reģionā, sekmējot aizvien pieaugošu un aizvien efektīvāku sadarbību reģionālajā kopienā, tā sniedzot aizvien nozīmīgāku ieguldījumu Āzijas kopīgajā attīstībā, stabilitātē un uzplaukumā.

— Kā jūs vērtējat mūsu tik tālo un tik dažādo valstu — Latvijas un Vjetnamas — divpusējās attiecības un to jaunāko attīstību?

— Vjetnama un Latvija diplomātiskās attiecības nodibināja 1992. gadā, tātad visai drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Taču draudzīgas attiecības starp mūsu tautām pastāvēja jau agrāk, jo daudzi Latvijas iedzīvotāji atbalstīja vjetnamiešu tautas cīņu par neatkarību un mūsu valsts apvienošanu, daudzi vjetnamieši ir mācījušies Latvijā. Pēdējos vienpadsmit gados vairāku iemeslu dēļ mūsu attiecības nav būtiski attīstījušās, taču abas valstis centušās uzturēt un attīstīt mūsu attiecības, balstoties uz vienlīdzību, savstarpēju cieņu un abpusēju izdevīgumu. Patlaban abpusējās tirdzniecības attiecības starp mūsu valstīm vēl ir zemā līmenī, taču mums ir liels potenciāls draudzīgu attiecību un daudzpusējās sadarbības attīstīšanai. Mēs domājam, ka Vjetnama uz Latviju varētu eksportēt rīsu, kafiju, tēju, tropiskos augļus un jūras produktus un importēt augstas kvalitātes produktus no Latvijas. Abām valstīm jākoncentrē pūliņi, lai rastu sadarbības iespējas un dažādos līmeņos izmantotu abu pušu potenciālu. Domājot par to, Vjetnamas vēstniecība drīzumā paredzējusi ar Latvijas organizāciju palīdzību sarīkot Vjetnamas dienu Latvijā, lai iepazīstinātu Latvijas tautu ar mūsu valsts ekonomisko attīstību un kultūras dzīvi. Abas puses gatavo arī Vjetnamas Nacionālās sapulces delegācijas vizīti Latvijā, ko vadīs Ārējo sakaru komitejas priekšsēdētājs. Mēs ļoti ceram, ka Latvijas valdība un tauta novērtēs Vjetnamas valdības un tautas centienus nostiprināt un attīstīt mūsu divpusējās attiecības.

Kāds ir jūsu valsts viedoklis par Latvijas virzību uz Eiropas Savienību un NATO?

— Reģionālā un starptautiskā integrācija ir vispārēja tendence mūsdienu pasaulē. Mēs cienām Latvijas valdības un tautas izvēli un novēlam, lai Latvijas ārpolitikas centieni šajā virzībā dotu pozitīvu ieguldījumu miera, stabilitātes, sadarbības un attīstības nostiprināšanai reģionā un pasaulē kopumā, nesot attīstību un uzplaukumu Latvijai tautai.

— Vai vēlaties ko pateikt mūsu lasītājiem un Latvijas tautai?

— Vispirms es gribu izteikt pateicību “Latvijas Vēstnesim” par man doto iespēju informēt jūsu lasītājus un paust savu viedokli. Es ceru, ka jums bija iespēja uzzināt ko vairāk par Vjetnamu tās pašreizējā atjaunošanas periodā. Gribētos izmantot iespēju un izteikt mūsu vēlmi un cerību, ka attiecības starp mūsu valdībām un tautām paplašināsies un padziļināsies par labu mieram, stabilitātei un uzplaukumam gan katrā no mūsu valstīm, gan visā pasaulē. Visbeidzot, es gribu nodot Latvijas valdībai un tautai vislabākos vēlējumus. Es vēlu uzplaukumu Latvijas valstij un laimi Latvijas tautai.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!