• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV speciālistu atbalstu muitniekiem un robežsargiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2003., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/414-6599

Par līguma spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

30.08.2003., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV speciālistu atbalstu muitniekiem un robežsargiem

Vakar, 29.augustā, ar ASV vēstniecības dāvinājuma pasniegšanas svinīgo pasākumu beidzās vēstniecības organizētās un ASV muitas dienesta speciālistu vadītās mācības Latvijas muitas un robežsardzes darbiniekiem par muitas un robežkontroles metodēm un līdzekļiem. Svinīgajā pasākumā piedalījās ASV vēstnieks Braiens Karlsons, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, VID Galvenās muitas pārvaldes direktors Mārtiņš Tols, kā arī citas vēstniecības un muitas amatpersonas, tai skaitā semināra mācībspēki un dalībnieki.

Mācībās, kas ilga visu nedēļu, piedalījās muitnieki, kuru darba pienākumos ietilpst fiziskās kontroles veikšana kravām un transporta līdzekļiem. Seminārā savas zināšanas un prasmes papildināja deviņpadsmit muitas darbinieki no visām reģionālajām iestādēm.

Viena no VID noteiktajām muitas darba prioritātēm ir cīņa ar kontrabandu. Tā ir arī valdības kopīgā prioritāte, jo veiksmīga cīņa ar kontrabandu nozīmē lielākus nodokļu ieņēmumus valsts budžetā. sāktajam darbam šajā virzienā ir rezultāti, kas redzami nodokļu ieņēmumu pieaugumā, piemēram, naftas produktu akcīzes nodokļu ieņēmumi līdz šim brīdim par 25% pārsniedz iepriekšējā gada rezultātus.

Otrs šīs cīņas aspekts, kam šajā mācību programmā tika veltīta sevišķa uzmanība, ir pasaulē pieaugošie terorisma draudi, kas var pārtapt realitātē, nelegāli pārvadājot masu iznīcināšanas ieročus. Tāpēc ir sevišķi apsveicamas pūles attīstīt muitnieku un robežsargu spējas izpētīt un atklāt kontrabandas shēmas kravas ievedot, izvedot vai šķērsojot mūsu valsti tranzītā. Piemēram, pavisam nesen, sadarbojoties Rīgas muitas reģionālajai iestādei un Valsts drošības policijas darbiniekiem, lidostā “Rīga” tika aizturēts liels apjoms militāra rakstura preču, kas bija paredzētas sūtīšanai uz Irānu. Šis piemērs spilgti raksturo Latvijas ieguldījumu un nozīmi starptautiskajā cīņā ar kontrabandu.

Lai Latvijas muita sasniegtu ES standartus, nepieciešamas investīcijas gan darbinieku zināšanu, gan materiāli tehniskās bāzes attīstībā.

Finanšu ministrs pateicās personiski ASV vēstniekm, kā arī ASV muitas dienestam par ieguldījumu muitas darbinieku zināšanu attīstībā, kā arī par vērtīgo dāvinājumu – speciālajiem tehniskajiem līdzekļiem, kas paredzēti padziļinātas muitas kontroles veikšanai un kas tiks izmantoti darbam muitas kontroles punktos uz Latvijas un Krievijas, kā arī Latvijas un Baltkrievijas robežām.

Mācību noslēgumā ASV vēstniecība Latvijas muitai dāvināja trīs komplektus speciālo tehnisko līdzekļu, ko izmanto padziļinātas muitas kontroles veikšanā. Šajos komplektos ietilpst endoskopi, blīvuma mērītāji un citi muitnieku darbam nepieciešami specifiski darbarīki. Mācību laikā muitnieki tika apmācīti darbam ar šiem instrumentiem. Kravu padziļinātās kontroles veikšanai paredzētais speciālais tehniskais aprīkojums tika izmantots arī praktiskajās nodarbībās.

Lai iespējami labāk nodrošinātu ar modernākajiem tehniskajiem līdzekļiem muitas kontroles punktus, kas atrodas uz Latvijas un Krievijas, kā arī uz Latvijas un Baltkrievijas robežām, divus komplektus paredzēts nodot Latgales reģionālajai iestādei, vienu – Vidzemes reģionālajai iestādei.

GMP direktors Mārtiņš Tols pateicās ASV vēstniecībai par dāvinājumu, kas lieti noderēs muitnieku ikdienas darbā, veicot kravu padziļinātu kontroli, kā arī instruktoriem no ASV muitas dienesta, kuri dalījās pieredzē ar Latvijas kolēģiem, un visiem muitniekiem. Tā kā uz Eiropas Savienības iekšējām robežām muita galvenokārt veiks sabiedrības aizsardzības funkcijas, novēršot narkotisko un psihotropo vielu, ieroču un citu konvencionāli aizliegtu priekšmetu nelikumīgu pārvietošanu, papildus gūtās zināšanas un prakse kontroles grupu darbiniekiem ir un būs ļoti noderīga.

VID Galvenās muitas pārvaldes preses centrs, Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!