• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 2003. gada 1. augusta instrukcija Nr. 3 "Vīzu instrukcija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2003., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.177

Par grozījumiem ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2001. gada 2. novembra lēmumu Nr. 17/5 apstiprinātajos "Akciju atpirkšanas noteikumos"

Vēl šajā numurā

13.08.2003., Nr. 113

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 3

Pieņemts: 01.08.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrijas instrukcija

Rīgā 2003. gada 1. augustā

Vīzu instrukcija

1. Vispārīgie jautājumi

1. Vīzu instrukcija nosaka Imigrācijas likuma un Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.217 “Vīzu noteikumi” (turpmāk – Vīzu noteikumi) piemērošanas kārtību Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (turpmāk – Pārvalde) un Valsts robežsardzē.

2. Pārvaldes priekšnieks un Valsts robežsardzes priekšnieks nosaka amatpersonas vai darbinieka (turpmāk – amatpersona) kompetenci, izskatot vīzas pieprasījumu un pieņemot lēmumu par vīzas izsniegšanu, anulēšanu vai atcelšanu, kā arī strādājot ar Vīzu informācijas sistēmu.

 

 

2. Vīzas pieprasījuma izskatīšana

3. Lai pieņemtu lēmumu par vīzas izsniegšanu, Pārvaldes un Valsts robežsardzes amatpersonai ir tiesības veikt pārrunas ar ārzemnieku un pārbaudīt:

3.1. vīzas anketu;

3.2. ceļošanas dokumentu;

3.3. veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi, ja tāda nepieciešama;

3.4. dokumentus, kas apliecina nepieciešamos finanšu līdzekļus, lai ārzemnieks uzturētos Latvijas Republikā un atgrieztos mītnes zemē vai izceļotu uz trešo valsti;

3.5. dokumentus, kas pamato ieceļošanas un uzturēšanās mērķi;

3.6. dokumentus, kas apliecina uzturēšanās vietu;

3.7. dokumentus par ieceļošanas un izceļošanas veidu (piemēram, transporta biļetes vai transporta līdzekļa dokumenti);

3.8. dokumentus, kas apliecina valsts nodevas samaksu (piemēram, bankas izsniegts apliecinājums vai dokuments, kas apliecina, ka ārzemnieks atbrīvots no valsts nodevas samaksas saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.214 „Noteikumi par valsts nodevu par vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem” 11.punktu).

4. Pārrunas ar ārzemnieku amatpersona veic pēc iespējas visos gadījumos, taču kā izņēmums var būt gadījums:

4.1. ja pieprasa vīzu ar atzīmi „Diplomātiskā vīza” vai „Dienesta vīza” un ir iesniegts Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta (turpmāk – Konsulārais departaments) pieprasījums;

4.2. ja vīzas pieprasa ārvalstu jūrnieku grupa robežkontroles punktā;

4.3. ja vīzu pieprasa Pārvaldē un ārzemnieks nelaimes gadījuma vai saslimšanas dēļ uzturas ārstniecības iestādē vai nav vēlama viņa pārvietošana;

4.4. citos gadījumos saskaņā ar amatpersonas lēmumu.

5. Vīzas anketu pieņem pilnīgi aizpildītu un parakstītu, tajā jābūt ārzemnieka fotogrāfijai un norādītam vizītes mērķim.

6. Amatpersona pārbauda ārzemnieka identitāti un salīdzina fotogrāfiju vīzas anketā ar fotogrāfiju ārzemnieka ceļošanas dokumentā.

7. Amatpersona neprasa ārzemniekam iesniegt vai uzrādīt dokumentus, kas apliecina tās rīcībā jau esošo informāciju.

8. Valsts robežsardzes un Pārvaldes informācijas sistēmās amatpersona pārbauda:

8.1. ārzemnieka personas datus;

8.2. vai ārzemniekam ir Pārvaldē apstiprināts ielūgums vai izsaukums;

8.3. vai ārzemnieks nav iekļauts Ieceļošanas aizliegumu reģistrā;

8.4. cik dienas pusgada laikā ārzemnieks ir uzturējies Latvijas Republikā;

8.5. vai ārzemnieks iepriekšējās vizītes laikā nav pārsniedzis atļauto uzturēšanās termiņu.

9. Pārbaudot ceļošanas dokumentu, amatpersona pārliecinās, ka:

9.1. dokuments ir atzīts Latvijas Republikā;

9.2. tā derīguma termiņš vismaz par trim mēnešiem pārsniedz pieprasītās vīzas derīguma termiņu;

9.3. tajā ir vismaz divas brīvas lappuses vīzu ielīmēšanai un dienesta atzīmēm par valsts robežas šķērsošanu;

9.4. tajā ir visu to ārzemnieku personas dati un fotogrāfijas, kuri šo dokumentu izmanto par ceļošanas dokumentu;

9.5. tajā nav dokumenta izdevēja neapstiprinātu labojumu;

9.6. tas nesatur viltojumu pazīmes;

9.7. tajā nav mehānisku bojājumu vai smērējumu, kuru dēļ nav iespējams identificēt dokumenta turētāju, izlasīt datus vai noteikt iespējamos dokumenta viltojumus.

10. Amatpersona pārbauda, vai veselības un dzīvības apdrošināšanas polise vai Starptautiskās tūrisma alianses (AIT) tūrista karnete (turpmāk – tūrista karnete) ir derīga Latvijas Republikā un garantē ar veselības aprūpi saistīto izdevumu segšanu Latvijas Republikā, ieskaitot nogādāšanu atpakaļ ārzemnieka mītnes zemē viņa smagas slimības vai nāves gadījumā.

11. Vīzu izsniedz uz termiņu, kas nepārsniedz veselības un dzīvības apdrošināšanas polises vai tūrista karnetes derīguma termiņu.

12. Dokumenti, kas apliecina, ka ārzemnieka rīcībā ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai noteiktu laiku uzturētos Latvijas Republikā un atgrieztos mītnes zemē vai izceļotu uz trešo valsti, var būt:

12.1. norāde ielūgumā, ka uzaicinātājs segs ārzemnieka uzturēšanās izdevumus;

12.2. rakstisks uzaicinātāja apliecinājums par uzturēšanās izdevumu segšanu;

12.3. ceļojuma čeki vai skaidra nauda konvertējamā valūtā vai latos;

12.4. bankas izsniegts apliecinājums, ka ārzemniekam bankas kontā vai norēķinu kartē ir nepieciešamā naudas summa, ko viņš var izmantot uzturēšanās izdevumu segšanai Latvijas Republikā;

12.5. dokuments par rezervētas tūristu mītnes apmaksu;

12.6. biļete turpceļam un atpakaļceļam vai pietiekami finanšu līdzekļi ceļojumam nepieciešamās degvielas iegādei gadījumā, ja ārzemnieks ceļo ar personīgo transporta līdzekli.

13. Dokumenti, kas apliecina paredzamo uzturēšanās vietu, var būt:

13.1. norāde ielūgumā, ka ārzemnieks tiks izmitināts uzaicinātāja dzīvesvietā vai citā uzaicinātāja norādītā uzturēšanās vietā;

13.2.tūristu mītnes apliecinājums, ka ārzemniekam ir rezervēta vieta tūristu mītnē, kurā norādīts ārzemnieka vārds (vārdi) un uzvārds, kā arī uzturēšanās termiņš un apmaksas kārtības nosacījumi;

13.3. dokuments, kas apliecina, ka ārzemniekam pieder nekustamais īpašums Latvijas Republikā un viņš tajā var uzturēties vai viņš ir noslēdzis īres līgumu (piemēram, zemesgrāmatas akts).

14. Ja iesniegtie dokumenti un intervijā iegūtās ziņas par ārzemnieku nesniedz pilnīgu informāciju vai rodas šaubas par ārzemnieka patieso ieceļošanas mērķi, amatpersonai ir pienākums pieprasīt, lai ārzemnieks iesniedz dokumentus, kas pierāda viņa noturīgu saikni ar viņa mītnes zemi un to, ka nav pamata uzskatīt, ka ārzemnieks rada nelegālas imigrācijas risku.

15. Dokumenti, kas apliecina ārzemnieka noturīgu saikni ar viņa mītnes zemi un to, ka nav pamata uzskatīt, ka ārzemnieks rada nelegālas imigrācijas risku, var būt:

15.1. dokumenti par ārzemnieka ģimenes stāvokli;

15.2. informācija par ārzemnieka darba vai mācību vietu (piemēram, izziņa no darba devēja);

15.3. dokumenti par ārzemnieka īpašumiem viņa mītnes zemē.

 

 

3. Vīzas izsniegšana robežkontroles punktos

16. Lai uzsāktu izskatīt vīzas pieprasījumu robežkontroles punktā, amatpersona pārliecinās, ka ārzemniekam steidzami jāierodas Latvijas Republikā un viņam objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespēju pieprasīt vīzu pārstāvniecībā.

17. Pamatojoties uz Vīzu noteikumu 3.punktu un 11.5.apakšpunktu, amatpersonai ir tiesības pieprasīt ārzemniekam uzrādīt vai iesniegt dokumentus, kas pamato ārzemnieka ieceļošanas un uzturēšanās mērķi un nepieciešamību pieprasīt vīzu robežkontroles punktā un apliecina, ka ārzemniekam nebija iespējams pieprasīt vīzu pārstāvniecībā.

18. Šīs instrukcijas 17.punktā minētie dokumenti var būt:

18.1. apstiprināta telegramma vai miršanas apliecības kopija un radniecību apliecinošu dokumentu kopijas;

18.2. Latvijas Republikas ārstniecības iestādes izsniegta izziņa, kas apliecināta ar ārstējošā ārsta parakstu un individuālo spiedogu, – ja vīzu pieprasa saskaņā ar šīs instrukcijas 19.1.apakšpunktā minētajiem gadījumiem;

18.3. rakstisks uzaicinātāja iesniegums, kas pirms ārzemnieka ierašanās robežkontroles punktā saņemts Valsts robežsardzē – ja ārzemnieks vīzu pieprasa Vīzu noteikumu 2.pielikumā noteiktajos robežkontroles punktos – vai Pārvaldē, – ja ārzemnieks vīzu pieprasa Vīzu noteikumu 1.pielikumā noteiktajā robežkontroles punktā starptautiskajā lidostā „Rīga”;

18.4. Latvijas Republikā reģistrētas juridiskas personas vēstule;

18.5. ārvalstu juridiskas personas vēstule;

18.6. citi dokumenti, kas apliecina Imigrācijas likuma 13.panta trešajā daļā, Vīzu noteikumu 23.punktā un šīs instrukcijas 17.punktā minēto apstākļu esību.

19. Vīzu nepārvaramas varas apstākļu vai humānu apsvērumu dēļ izsniedz, ja ārzemnieka ieceļošana un uzturēšanās Latvijas Republikā saistīta ar:

19.1. Latvijas Republikā dzīvojoša tuvinieka smagu slimību vai nāvi;

19.2. laika apstākļu vai tehnisku iemeslu dēļ pārceltu vai atceltu kuģa vai gaisa kuģa reisu vai kavētu sauszemes starptautisko satiksmi;

19.3. citiem gadījumiem saskaņā ar Pārvaldes priekšnieka, Konsulārā departamenta direktora vai Valsts robežsardzes priekšnieka vai viņu pilnvarotu amatpersonu lēmumu.

20. Ārvalstu jūrniekam var izsniegt tranzītvīzu, ja viņš:

20.1. ieceļo Latvijas Republikā, lai dotos uz kuģi Latvijas Republikas ostā;

20.2. ieceļo Latvijas Republikā, lai šķērsotu Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, ceļojot uz kuģi citā valstī vai atgriežoties mītnes zemē;

20.3. norakstās no kuģa Latvijas Republikas ostā, lai dotos uz kuģi citā Latvijas Republikas ostā;

20.4. norakstās no kuģa Latvijas Republikas ostā, lai šķērsotu Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, dodoties uz kuģi citā valstī vai atgriežoties mītnes zemē.

21. Tranzītvīzu ārvalstu jūrniekam izsniedz, ja viņš uzrāda derīgu ceļošanas dokumentu (nacionālo pasi vai jūrnieka personas apliecību, kas izsniegta saskaņā ar “Konvencijas par jūrnieku nacionālajām personas apliecībām” noteikumiem) un papildus Vīzu noteikumu 11.2. – 11.6.apakšpunktā noteiktajiem dokumentiem iesniedz vienu no šādiem dokumentiem:

21.1. izrakstu no kuģa apkalpes saraksta (kuģa rulli);

21.2. dokumentu, kas apliecina jūrnieka norīkojumu darbā uz kuģa Latvijas Republikas ostā vai citā valstī vai norakstīšanos no kuģa.

22. Ja ārzemnieka ieceļošanas un uzturēšanās mērķis ir piedalīties tiesas vai izmeklēšanas procesā Latvijas Republikā, amatpersona var izsniegt īstermiņa vīzu, ja viņš iesniedz tiesas, prokuratūras vai izziņas iestādes vēstuli vai pavēsti, kas apliecināta ar attiecīgās iestādes atbildīgās amatpersonas parakstu un ģerboņzīmogu un kurā norādīta uzaicinātā persona un nepieciešamais uzturēšanās termiņš Latvijas Republikā.

23. Ārzemniekam, kura ieceļošanas un uzturēšanās mērķis ir veikt pasažieru pārvadājumus uz Latvijas Republiku, amatpersona var izsniegt īstermiņa vīzu, ja viņš iesniedz pasažieru pārvadājumu licenci un dokumentu, kas apliecina, ka ārzemniekam steidzami nepieciešams ierasties Latvijas Republikā un viņam objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespēju pieprasīt vīzu pārstāvniecībā (piemēram, dokuments par iepriekš neplānotu autovadītāju maiņu).

24. Ārzemniekam, kura ieceļošanas un uzturēšanās mērķis ir veikt kravu pārvadājumus uz Latvijas Republiku, var izsniegt īstermiņa vīzu, ja viņš iesniedz autopārvadājumu atļauju un dokumentu, kas apliecina, ka ārzemniekam steidzami jāierodas Latvijas Republikā un viņam objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespēju pieprasīt vīzu pārstāvniecībā (piemēram, dokuments par ātri bojājošos kravu).

25. Vīzu ar atzīmi “Diplomātiskā vīza” vai “Dienesta vīza” robežkontroles punktā izsniedz, ja saņemts Konsulārā departamenta pieprasījums.

 

 

4. Vīzas izsniegšana Pārvaldē

26. Izskatot vīzas pieprasījumu Pārvaldē, Pārvaldes amatpersona pārliecinās, ka pēc iepriekšējās vīzas saņemšanas ir mainījušies apstākļi un jaunas vīzas pieprasīšana atbilst starptautiskajām tiesību normām, Latvijas valsts interesēm vai ir pamatota ar nepārvaramas varas apstākļiem vai humāniem apsvērumiem.

27. Izskatot vīzas pieprasījumu, Pārvaldes amatpersona pārliecinās, ka:

27.1. ārzemnieks likumīgi uzturas Latvijas Republikā;

27.2. dokumentus jaunas vīzas pieprasīšanai ārzemnieks iesniedzis ne vēlāk kā trīs darbdienas pirms iepriekšējās vīzas derīguma termiņa beigām vai šajā termiņā dokumentus viņš nav iesniedzis nepārvaramas varas apstākļu dēļ.

28. Pamatojoties uz Vīzu noteikumu 3.punktu un 11.5.apakšpunktu, Pārvaldes amatpersonai ir tiesības pieprasīt ārzemniekam uzrādīt vai iesniegt dokumentus, kas apliecina šīs instrukcijas 26.punktā minēto apstākļu esību.

29. Šīs instrukcijas 28.punktā minētie dokumenti var būt:

29.1. Latvijas Republikā reģistrētas juridiskas personas vēstule;

29.2. Latvijas Republikas ārstniecības iestādes izsniegta izziņa, kas apliecināta ar ārstniecības iestādes vadītāja un vismaz viena ārsta parakstu, kā arī šīs iestādes zīmogu, vai trīs ārstu komisijas parakstiem;

29.3. miršanas apliecības kopija;

29.4. radniecību apliecinošu dokumentu kopijas;

29.5. citi dokumenti, kas pamato minēto apstākļu esību.

30. Vīzu nepārvaramas varas apstākļu vai humānu apsvērumu dēļ var izsniegt, ja ārzemnieka uzturēšanās Latvijas Republikā saistīta ar:

30.1. Latvijas Republikā dzīvojoša tuvinieka smagu slimību vai nāvi;

30.2. nelaimes gadījumu vai saslimšanu, kuras rezultātā ārzemniekam nepieciešams uzturēties ārstniecības iestādē vai nav vēlama viņa pārvietošana;

30.3. laika apstākļu vai tehnisku iemeslu dēļ pārceltu vai atceltu kuģa vai gaisa kuģa reisu vai kavētu sauszemes starptautisko satiksmi;

30.4. citiem gadījumiem saskaņā ar Pārvaldes priekšnieka, Konsulārā departamenta direktora vai Valsts robežsardzes priekšnieka vai viņu pilnvarotu amatpersonu lēmumu.

31. Ārzemniekam, kura uzturēšanās Latvijas Republikā saistīta ar Latvijas valsts interesēm, vīzu var izsniegt, ja viņš iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka pēc iepriekšējās vīzas saņemšanas ir mainījušies apstākļi un atbilstoši Latvijas valsts interesēm ārzemniekam nepieciešams pagarināt uzturēšanās termiņu Latvijas Republikā.

32. Ja ārzemniekam ir derīga ilgtermiņa vīza vai viņš Latvijas Republikā ieceļojis un uzturas saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem par vīzas prasības atcelšanu un viņa ieceļošanas un uzturēšanās mērķis atbilst Latvijas valsts interesēm vai starptautiskām tiesību normām, viņam izsniedz jaunu ilgtermiņa vīzu, ja viņš iesniedz valsts vai pašvaldības iestādes vai citas Latvijas Republikas juridiskas personas vēstuli, kurā norādīti vīzas pieprasītāja dati – vārds (vārdi), uzvārds, pilsonība (pavalstniecība), dzimšanas datums, ceļošanas dokumenta numurs, ceļošanas dokumenta derīguma termiņš, kā arī izvērsta un motivēta informācija par ārzemnieka ieceļošanas un uzturēšanās mērķi un pieprasītās vīzas derīguma termiņš.

33. Ārzemniekam, kuram nepieciešams uzturēties Latvijas Republikā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, ilgtermiņa vīzu var izsniegt, ja viņš iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka vīzas pieprasīšana pamatota ar nepārvaramas varas apstākļiem vai humāniem apsvērumiem (piemēram, šīs instrukcijas 30.1. un 30.2.apakšpunktā minētajos gadījumos).

34. Ja izsniegta grupas vīza un nepārvaramas varas apstākļu dēļ kādam no grupas dalībniekiem, izceļojot no Latvijas Republikas, nav iespējams valsts robežu šķērsot vienlaikus ar pārējiem grupas dalībniekiem, Pārvalde viņam izsniedz individuālo vīzu, atceļ grupai iepriekš izsniegto grupas vīzu un tās vietā atlikušajiem grupas dalībniekiem izsniedz jaunu grupas vīzu, kuras derīguma termiņš nepārsniedz iepriekš izsniegtās vīzas derīguma termiņu.

Valsts sekretāra pienākumu izpildītājs M.Bičevskis

Saskaņots:

Iekšlietu ministrs M.Gulbis

2003. gada 1. augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!