• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar miera un stabilizācijas misiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lai kopējais darbs nestu maksimālu labumu" -
Ekonomikas policijas priekšnieks Rauls Kviesītis

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar miera un stabilizācijas misiju

Vakar uz Irāku devās Nacionālo bruņoto spēku 105 karavīri

I2.JPG (27891 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš
Nacionālo bruņoto spēku karavīri pirms došanās uz miera nodrošināšanas operāciju Irākā

Rīts. Mobilo strēlnieku mācību centra (MSMC) parādes laukumā svinīgās ceremonijas ierindā stāvēja mācību centra garnizons, kura kodolu veido 1. kājnieku bataljons. Ieradās aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, ASV militārais atašejs majors Matīss Ans, Polijas vēstniecības pārstāvis Kšistofs Opalskis, virsnieki, karavīru tuvinieki un draugi.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, uzrunājot karavīrus, sacīja:

 

— Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs! Virsnieki, karavīri, viņu tuvinieki, cienījamie klātesošie! Šī ir ļoti atbildīga diena jūsu dienestā, jo simts pieci Latvijas karavīri dodas īpašā misijā tālu no mūsu valsts uz Irāku. Tas, ka jums tiek dotas tādas tiesības, apliecina jūsu paveikto iepriekšējos gados, apliecina jūsu profesionalitāti, jūsu gribu un arī mūsu valsts uzticību jums. Ikviens, gan jūs, gan tie, kas paliks mājās Latvijā, apzinās to, cik sarežģītos apstākļos jums būs jāveic dienests. No otras puses, mēs skatāmies uz jums ar cerību, jo zinām, ka jūsu paveiktais ir pienesums mūsu valsts attīstībai, mūsu valsts nākotnei un stabilai dalībai kolektīvos drošības pasākumos. Varbūt šodien daudziem šie vārdi – kolektīvā drošība – vēl nav skaidri un saprotami, jo pasaule mainās tik strauji, ka dažkārt izprast pasaules attīstības gaitu nav viegli. Jūs kā karavīri dodaties pirmajās rindās un, nesot mūsu valsts un starptautiskās drošības vārdu, godam pildīsiet savus pienākumus. Vēlu jums apliecināt savu vīra stāju, savu profesionalitāti un, lai Dievs ir ar jums.

Pēc Valsts himnas atskaņošanas un parādes marša misijas dalībnieki kopā ar tuviniekiem, draugiem un bruņoto spēku vadību pulcējās MSMC klubā.

Tur klātesošos uzrunāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots:

IRAKA.JPG (23347 bytes)
5.augustā Mobilo strēlnieku mācību centrā pirms došanās un starptautisko miera nodrošināšanas operāciju Irākā — Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri kopā ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski; Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots un aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis
Foto: Andris Kļaviņš
I1.JPG (25666 bytes)

— Ministra kungs, virsnieki, instruktori, karavīri un visi klātesošie! Es saprotu, ka šodien mēs esam kā viena ģimene, un šī ģimene ir pieņēmusi ļoti svarīgu lēmumu, ko realizējam dzīvē. Kā jau ministra kungs teica – ir smagi jebkuram, bet mums jāapzinās, ka atrodamies mainīgā pasaulē un tā ir izmainījusies divdesmit pirmajā gadsimtā, un mēs vairs nevaram stāvēt pie kādas robežas, bet, lai nosargātu savas robežas, savu brīvību, mums jābūt tālāk un drošiem citādā veidā. Kā bruņoto spēku komandieris es gribētu visiem karavīriem, kuri šodien brauc pildīt atbildīgus uzdevumus Latvijas valsts vārdā, lūgt zināmu piedošanu un atvainošanos par tām lietām, kuras bija jāpārdzīvo šajā sagatavošanās laikā. Zinu, ka viss nebija labi. Zinu, ka gāja smagi un grūti, un vēl ir ceļš priekšā, un ne visas grūtības ir aiz muguras. Katrā ziņā mēs turpināsim rūpēties par jums, noteikti būsim pie jums ciemos, lai kaut tādā veidā palīdzētu pildīt uzdevumus tur, kur jūs būsiet. Vēl gribu atgādināt, lai jūs nekad neaizmirstu savu valsti. Tas ir tādā lielā nozīmē. Un lai jūs nekad neaizmirstu savus tuviniekus. Mēs esam darījuši visu iespējamo, lai jūs varētu sazināties ar mums, ar savām ģimenēm. Mūsu operatīvais dežurants saņems speciālu uzdevumu nodrošināt šos sakarus un informācijas apmaiņu. Irākā jau atrodas mūsu karavīri, drīz būs 105 klāt. Tas ir daudz. Tik daudz mūsu karavīru vienlaikus nav atradušies nevienā no pasaules valstīm. Gribu jums novēlēt veiksmi, pārliecību par sevi, pārliecību par saviem biedriem, par savu vienību. Tikai visi kopā jūs varēsiet paveikt to, kas jums būs jāizpilda. Lai jums veicas, un – uz drīzu redzēšanos Irākā un pēc tam Latvijā!

Polijas vēstniecības pārstāvis Kšistofs Opalskis savu uzrunu sāka ar vārdiem: “Cienījamie ieroču biedri!” K.Opalskis pateicās par latviešu līdzdalību Polijas apvienoto spēku sastāvā, uzsverot, ka šī misija ir mūsu kopēja cīņa par mieru, brīvību un demokrātiju.

ASV militārais atašejs majors Matīss Ans karavīrus uzrunāja latviešu valodā. Majors pazīst Irāku, jo tur bijis 1991. gadā. Atašejs izteica pārliecību par mūsu karavīru spējām: “Es redzēju labi apmācītu kājnieku vienību.” Rotas komandierim virsleitnantam Mārtiņam Gaigalam M.Ans uzdāvināja ASV jūras kājnieku nazi.

Kopā ar Mārtiņu uz Irāku dodas vēl četri nesenie Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti Uldis Gūtmanis, Raivo Zemītis, Vasīlijs Gračovs, Igors Harlapenkovs tagad rotas un vadu komandieru amatos.

Jautājums virsleitnantam Igoram Harlapenkovam – vai bija viegli pieņemt šādu lēmumu? Igors, kā jau vada komandieris, atbildēja par saviem padotajiem. Daži izlēma ātri, daži pārdomāja ilgi, daži atteicās. Un tas ir saprotams, jo risks ir, bet Igors pats uzskata: ja esi izvēlējies karavīra profesiju, tad nav ko ilgi domāt.

1. kājnieku bataljona komandieris majors Ēriks Naglis sacīja:

— Līdz šim man šķita, ka sūtīt karavīrus uz dažādiem pasaules karstajiem punktiem jau ir pierasta lieta, bet, šorīt pamodies, es sapratu, ka gluži tā nav. Ir satraukums, bažas, bet reizē arī lepnums, ka vadība uzticas mūsu bataljona puišiem. Ka patruļdienests Irākā nebūs parasta misija, to visi saprot. Tāda ir mūsu profesija.

Andris Kļaviņš  — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!