• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 29. jūlija noteikumi Nr. 430 "Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2003., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77822-noteikumi-par-valsts-sociala-nodrosinajuma-pabalsta-un-apbedisanas-pabalsta-apmeru-ta-parskatisanas-kartibu-un-pabalstu-pieskir...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.470

Par Eiropas Sociālās drošības kodeksu

Vēl šajā numurā

06.08.2003., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 430

Pieņemts: 29.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.430

Rīgā 2003.gada 29.jūlijā (prot. Nr.42, 37.§)

Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma
15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, kā arī pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību.

II. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

2. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir:

2.1. Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmajā daļā minētajām personām, izņemot invalīdus kopš bērnības, – 30 latu mēnesī;

2.2. invalīdiem kopš bērnības – 50 latu mēnesī.

3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.

4. Apbedīšanas pabalstu nosaka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkāršā apmērā.

III. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta pieprasīšana, piešķiršana un izmaksa

5. Lai saņemtu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona:

5.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

5.2. uzrāda šādus dokumentus:

5.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

5.2.2. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību;

5.2.3. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vai tās struktūrvienības izsniegtu izziņu par invaliditātes noteikšanu, ja persona pieprasa invaliditātes pabalstu;

5.2.4. apgādībā bijuša bērna dzimšanas apliecību un mirušā apgādnieka miršanas apliecību, ja pabalstu pieprasa nepilngadīgai personai, kura ir zaudējusi vienu vai abus apgādniekus;

5.2.5. izziņu par citas valsts piešķirtās pensijas apmēru, ja pabalstu pieprasa persona, kura saņem citas valsts pensiju;

5.2.6. izziņu no vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādes, ja pabalstu pieprasa apgādībā bijušai personai, kura nav vecāka par 20 gadiem un mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē;

5.2.7. izziņu no augstskolas, ja pabalstu pieprasa apgādībā bijušai personai, kura nav vecāka par 24 gadiem un studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē).

6. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pieprasītājs šo noteikumu 5.punktā minētos dokumentus pēc savas izvēles iesniedz (uzrāda) vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm.

7. Lēmumu par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanu pieņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai.

8. Dokumentus par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle izskata 10 dienu laikā pēc to iesniegšanas un pieņem lēmumu par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

9. Lēmumu par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

10. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.

11. Ja Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā minētā persona stājas darba attiecībās, tai ir pienākums triju darbdienu laikā par to ziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālei atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai.

12. Pēc Valsts sociālo pabalstu likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā minētās personas stāšanās darba attiecībās valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksu pārtrauc ar nākamā kalendāra mēneša pirmo datumu.

13. Ja persona tai piešķirto valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu nav laikus saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles vainas dēļ, attiecīgo summu, kas personai pienākas, izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

14. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta summu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tā tiek ieturēta no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, kas pabalsta saņēmējam izmaksājams nākamajos mēnešos.

15. Nepamatoti izmaksātā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta summa pēc pabalsta saņēmēja iesnieguma var tikt ieturēta no cita Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā pabalsta, izņemot bērna piedzimšanas pabalstu un apbedīšanas pabalstu.

16. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot prasību tiesā.

17. Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona:

17.1. iesniedz šādus dokumentus:

17.1.1. rakstisku pieprasījumu;

17.1.2. dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu noteikta parauga izziņu par mirušā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja miršanas fakta reģistrāciju;

17.2. uzrāda šādus dokumentus:

17.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

17.2.2. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību;

17.2.3. mirušā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja miršanas apliecību.

18. Apbedīšanas pabalsta pieprasītājs šo noteikumu 17.punktā minētos dokumentus pēc savas izvēles iesniedz (uzrāda) vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm.

19. Ja visi šo noteikumu 17.punktā minētie dokumenti ir iesniegti Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai, lēmumu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle pieņem vienas darbdienas laikā pēc to iesniegšanas.

20. Ja visi šo noteikumu 17.punktā minētie dokumenti ir iesniegti citā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē, lēmumu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai pieņem 10 dienu laikā pēc to iesniegšanas.

21. Lēmumu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāle pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

22. Apbedīšanas pabalstu izmaksā sociālo pakalpojumu sniedzēja noteiktajā izmaksas vietā, pamatojoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles (atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai) izsniegto vienreizējās izmaksas orderi, vai bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā.

23. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalsta summu, pieprasītājs pēc savas izvēles vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm:

23.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

23.2. uzrāda šādus dokumentus:

23.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

23.2.2. mirušā pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

23.2.3. laulības apliecību, ja pabalstu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

23.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja pabalstu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja radinieks.

24. Pabalsta pieprasītājam ir tiesības:

24.1. mēneša laikā pēc lēmuma par pabalsta piešķiršanu vai atteikuma piešķirt pabalstu saņemšanas apstrīdēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles direktora lēmumu, iesniedzot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģenerāldirektoram attiecīgu iesniegumu;

24.2. mēneša laikā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģenerāldirektora lēmuma saņemšanas pārsūdzēt šo lēmumu tiesā.

IV. Noslēguma jautājumi

25. Noteikumu 2.2.apakšpunkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.oktobri.

26. Līdz 2003.gada 30.septembrim valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs invalīdiem kopš bērnības ir 35 lati mēnesī.

27. Noteikumi piemērojami ar 2003.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents E.Repše

Labklājības ministre D.Staķe

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!