• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārkāpumiem Sociālo tehnoloģiju augstskolā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77786

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zviedru mediju savdabīgo skatu

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārkāpumiem Sociālo tehnoloģiju augstskolā

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, pamatojoties uz akadēmiskas tolerances principu, pagaidām neapturēs Sociālo tehnoloģiju augstskolas Satversmi un uzdod novērst pārkāpumus augstskolā.

Kārlis Šadurskis 28. jūlijā nosūtījis vēstuli bezpeļņas organizācijas SIA “Sociālo tehnoloģiju augstskola“ dibinātājiem (to pārstāvei I.Labejevai) un prorektoram G.Vinovskim.

Celmiņš pārkāpis arī pašas STA Satversmi

Vēstulē ministrs informē, ka Ministru kabinets no amata atcēla Sociālo tehnoloģiju augstskolas (turpmāk – STA) rektoru J.Celmiņu, jo viņš nebija spējis īstenot Augstskolu likuma 17.1 pantā rektoram noteikto atbildību par augstskolas darbības atbilstību Augstskolu likumam, pieļaujot valsts atzītu diplomu izsniegšanu par kvalitātes prasībām neatbilstošas studiju programmas apguvi. Celmiņš atcelts par tiesību normu, kuras rektora darbībai nosaka Augstskolu likums, nepildīšanu, turklāt bijušais rektors pārkāpis arī Sociālo tehnoloģiju augstskolas Satversmes 62.punktu – “profesionālo studiju programmu apgūšana ilgst ne mazāk kā četrus gadus”. Iespējams secināt, ka viens no rektora pienākumu faktiskās nepildīšanas cēloņiem varētu būt rektora atbildības pretlikumīgie sašaurinājumi. Neraugoties uz iepriekšējo praksi, nopietnie pārkāpumi liecina, ka STA Satversmē nepieciešams precīzāk noteikt plašo rektora kompetenci. Lai nepieļautu turpmāku maldīgu izpratni un atkārtotas prettiesiskas darbības, sašaurinājumi ir jānovērš.

Ministrs nerosina apturēt STA Satversmi humānu apsvērumu dēļ

Lai gan Augstskolu likumam ir augstāks spēks nekā augstskolas satversmei un praksē īstenojamas ir Augstskolu likuma normas, tomēr tas, ka likumdevējs ir paredzējis sevišķu procedūru satversmju apstiprināšanai un rīcībai, konstatējot neatbilstības tajās, tad, vērtējot tiesību normas jēgu un mērķi, jāsecina, ka šādos gadījumos Augstskolu likuma 10. panta 4.daļa uzliek pienākumu izglītības un zinātnes ministram ierosināt Ministru kabinetam apturēt satversmes darbību līdz grozījumu izdarīšanai un nepilnību novēršanai izglītības un zinātnes ministra norādītajā termiņā.

Tomēr, ņemot vērā vēlamo akadēmisko toleranci un humānus korektuma principus, K.Šadurskis uzskata, ka valsts pārvaldes iestādei būtu jāierobežo akadēmiskā brīvība un augstskolu autonomija tikai gadījumos, kad sabiedrības ieguvums ir ievērojami lielāks nekā brīvību ierobežojums, un augstskolai jādod iespēja pierādīt, ka tā stingri apņēmusies turpmāk ievērot Augstskolu likumu, labot pieļautās kļūdas un celt Latvijas augstākās izglītības prestižu.

Uzdots novērst pārkāpumus, labot Satversmi un izvirzīt rektoru

Ņemot vērā iepriekš izklāstītos apsvērumus, ministrs uzdod augstskolai un tās dibinātājiem:

1. Līdz 2003. gada 4. augustam augstskolas dibinātājiem atbilstoši Augstskolu likuma 17. panta 7.daļai izvirzīt rektora vietas izpildītāju un iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijai rektora vietas izpildītāja Curriculum vitae un atbilstošu dibinātāju sapulces protokolu.

2. Līdz 2003. gada 1. septembrim pārtraukt nelicencēto darbību īstenošanu, nodrošināt visu studiju programmu īstenošanu atbilstoši izsniegtajai licencei, izsniegtajai akreditācijas lapai un akreditācijai iesniegtajiem pieteikumiem, noteikt visām studiju programmām akadēmiskā gada ilgumu atbilstoši Augstskolu likumā noteiktajam, sakārtot iegūto kredītpunktu sistēmu atbilstoši studiju ilgumam, pārtraukt pirms akreditācijas izsniegto diplomu nomaiņu ar valsts atzītiem diplomiem, noslēgt darba līgumus ar augstskolas personālu atbilstoši Augstskolu likumam, sakārtot augstskolas lietvedību atbilstoši 1996. gada 23. aprīļa Ministru kabineta noteikumiem Nr.154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi”; likvidēt augstskolas prezidenta amatu, kurš nav paredzēts ne Augstskolu likumā, ne arī Sociālo tehnoloģiju augstskolas Satversmē, nododot faktiski īstenotos prezidenta pienākumus rektoram vai tā pienākumu izpildītājam un iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijā ziņojumu par minētā izpildi.

3. Līdz 2003. gada 1.oktobrim:

3.1. Augstskolas Satversmes sapulcē izdarīt grozījumus Satversmē.

3.2. Atbilstoši augstskolas Satversmei organizēt rektora vēlēšanas.

4. Līdz 2003. gada 10. oktobrim iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijā virzīšanai uz apstiprināšanu Ministru kabinetā ziņojumu par Satversmes grozīšanas un rektora vēlēšanu izpildi, kā arī normatīvajiem aktiem atbilstoši noformētu Satversmes sapulces redakciju, Satversmes sapulces protokolu un ievēlētā rektora Curriculum vitae.

5. Līdz 2003. gada 10. oktobrim iesniegt izglītības un zinātnes ministram konkrētus, redakcionāli sagatavotus priekšlikumus par likumu un citu normatīvo aktu izmaiņām, pievienojot paskaidrojošu pavadvēstuli, ja Sociālo tehnoloģiju augstskolas institūcijas vai dibinātāji uzskata, ka augstāko izglītību regulējošajos normatīvajos aktos ir nepilnības, pretrunas vai nepieciešamas citas izmaiņas kvalitatīvas augstākās izglītības programmu īstenošanai.

Ministrs aicina Sociālo tehnoloģiju augstskolas vadību un personālu uz konstruktīvu un aktīvu sadarbību, nevis patvaļīgu un tiesiski nepamatotu likumu interpretēšanu. Gadījumos, ja, augstskolas vadībasprāt, konstatētas nepilnības vai vajadzīgi uzlabojumi normatīvajos aktos vai valsts pārvaldes iestāžu darbībā, K.Šadurskis lūdz sniegt viņam personīgi rakstiskus priekšlikumus.

Izglītības un zinātnes ministra birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!