• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "TIR grāmatiņu (karnešu) lapu uzskaites, aprites un pretenziju izvirzīšanas kārtība par pārkāpumiem kravu autopārvadājumos, izmantojot TIR grāmatiņu (karneti)". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2003., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77540

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1164

Grozījumi ar Valsts ieņēmumu dienesta 2002. gada 2. aprīļa rīkojumu Nr.521 "Par Elektronisko kases aparātu, kases sistēmu un specializēto elektronisko ierīču un iekārtu tirgotāju reģistra apstiprināšanu" apstiprinātajā Elektronisko kases aparātu, kases sistēmu un specializēto elektronisko...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

25.07.2003., Nr. 108

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1136

Pieņemts: 14.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1136

Rīgā 2003.gada 14. jūlijā

Par “TIR grāmatiņu (karnešu) lapu uzskaites, aprites un pretenziju izvirzīšanas kārtība par pārkāpumiem kravu autopārvadājumos, izmantojot TIR grāmatiņu (karneti)”

1. Apstiprinu “TIR grāmatiņu (karnešu) lapu uzskaites, aprites un pretenziju izvirzīšanas kārtību par pārkāpumiem kravu autopārvadājumos, izmantojot TIR grāmatiņu (karneti)”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 31.maija rīkojumu Nr.384 “Par pretenziju izvirzīšanas kārtību”.

3. Atzīt par spēku zaudējušu ar Valsts ieņēmumu dienesta 2002.gada 14.oktobra rīkojumu Nr.1990 “Par “TIR karnešu lapu un tranzīta VAD (T1) formulāru uzskaites un aprites kārtību”” apstiprinātas “TIR karnešu lapu un tranzīta VAD (T1) formulāru uzskaites un aprites kārtības” otro nodaļu.

4. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5. Rīkojums stājas spēkā ar 2003.gada 1.augustu.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

TIR grāmatiņu (karnešu) lapu uzskaites, aprites un pretenziju izvirzīšanas kārtība par pārkāpumiem kravu autopārvadājumos, izmantojot TIR grāmatiņu (karneti)

1. Kārtībā lietotie termini un saīsinājumi

Asociācija — Latvijas starptautisko autopārvadātāju asociācija “Latvijas auto”.

 

VID — Valsts ieņēmumu dienests.

 

VID GMP — Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde.

 

TIR (Transports Internationaux Routiers) — Starptautiskais autoceļu transports.

 

CMR — rīkojuma izpratnē ir starptautisko autokravu pārvadājumu pavadzīme.

 

Nosūtītāja muitas iestāde — saskaņā ar 2002.gada 3.septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.396 “Muitas procedūras — tranzīts — izpildes kārtība” — muitas iestāde, kurā precēm tiek uzsākta tranzīta procedūras piemērošana.

 

Lēmums — VID pieņemtais lēmums pārvadātājam par muitas parāda samaksu.

 

Saņēmēja muitas iestāde — saskaņā ar 2002.gada 3.septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.396 “Muitas procedūras — tranzīts — izpildes kārtība” — muitas iestāde, kurā precēm tiek pabeigta tranzīta procedūras piemērošana.

 

TIR grāmatiņas (karnetes) lapa — TIR grāmatiņas (karnetes) baltās vai zaļās lapas noplēšamā daļa, kura satur ziņas par TIR procedūru un kuru pārvadātājs iesniedz nosūtītājā un saņēmējā muitas iestādē.

 

TIR grāmatiņas (karnetes) pasaknis — TIR grāmatiņas (karnetes) baltās vai zaļās noplēšamās lapas pasaknis, kurš paliek TIR grāmatiņā (karnetē) un apliecina TIR procedūras noslēgšanu, ja tas noformēts normatīvo aktu noteiktajā kārtībā.

 

TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs — persona, kurai ir izdota TIR grāmatiņa (karnete) un kuras vārdā ir iesniegta muitas deklarācija TIR grāmatiņas (karnetes) formā, norādot vēlēšanos attiecināt uz precēm TIR procedūru nosūtītāja muitas iestādē.

 

TIR procedūra — muitas procedūra — tranzīts, izmantojot TIR karneti (atbilstoši TIR konvencijai).

 

Uzraudzības iestāde — VID reģionālās iestādes muitas pārvalde, kuras pārraudzībā ir nosūtītāja muitas iestāde un/vai saņēmēja muitas iestāde.

 

2. Nosūtītāja un saņēmēja muitas iestāde

1. Nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu dienu laikā pēc TIR grāmatiņu (karnešu) lapu noformēšanas nogādā tās uzraudzības iestādē:

1.1. TIR grāmatiņu (karnešu) baltās lapas (nepāra eksemplārus) — sakārtotas atbilstoši noformēšanas datumiem;

1.2. TIR grāmatiņu (karnešu) zaļās lapas (pāra eksemplārus) — sakārtotas atbilstoši nosūtītājām muitas iestādēm;

1.3. sakārtotajām TIR grāmatiņu (karnešu) lapām pievieno sarakstu vai datorprogrammas izdruku divos eksemplāros (atsevišķi baltajām lapām un atsevišķi zaļajām lapām). Sarakstu vai izdruku ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas ierēdnis, kurš ir atbildīgs par saraksta veidošanu.

2. Uzraudzības iestāde ne retāk kā reizi nedēļā, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc TIR grāmatiņu (karnešu) lapu saņemšanas, saņemtās lapas kopā ar sarakstu nogādā VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā.

3. Gadījumos, kad konstatētas neatbilstības vai pārkāpumi (piemēram, preču skaita un veida neatbilstības), TIR režīmā tie noformējami, īsi ierakstot pārkāpuma būtību un atzīmi “R”. Par neatbilstībām, kuras noformētas ar atzīmi “R”, muitas amatpersona sastāda muitas apskates aktu.

4. Ja tiek konstatēts muitas parāds un:

4.1. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs ir Latvijas Republikā reģistrēta persona:

4.1.1. uzraudzības iestāde pieņem un nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam “Lēmumu par muitas parādu” (1.pielikums);

4.1.2. par “Lēmuma par muitas parādu” pieņemšanu nekavējoties informē VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļu un nosūta lēmuma par muitas parāda kopiju un TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopiju, ja tāda ir uzraudzības iestādes rīcībā;

4.1.3. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs trīsdesmit dienu laikā nav samaksājis muitas parādu, uzraudzības iestāde rīkojas saskaņā ar noteikto kārtību muitas parāda un nokavējuma naudas piedziņai, par piedziņas rezultātiem informējot VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļu;

4.1.4. ja piedziņa nav iespējama, uzraudzības iestāde nodod lietu VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļai.

4.2. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs nav Latvijas Republikā reģistrēta persona:

4.2.1. pieņem un nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam “Lēmumu par muitas parādu” (1.pielikums);

4.2.2. par “Lēmuma par muitas parādu” pieņemšanu un iekasēšanas rezultātiem nekavējoties informē VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļu un nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopiju, ja tāda ir uzraudzības iestādes rīcībā;

4.2.3. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs trīsdesmit dienu laikā nav samaksājis muitas parādu, uzraudzības iestāde nodod lietu VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļai.

 

3. Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa

5. Pārbauda (salīdzina) saņemto TIR grāmatiņu (karnešu) lapu skaita numuru atbilstību sarakstā norādītajam lapu skaitam numuriem. Abi saraksta eksemplāri tiek apstiprināti ar muitas ierēdņa, kurš veic salīdzināšanu, personīgo zīmogu, parakstu, datumu. Viens saraksta eksemplārs tiek nogādāts attiecīgajai uzraudzības iestādei, otrs tiek uzglabāts VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā.

6. Līdz katra mēneša divdesmit otrajam datumam apkopo datus par nenoslēgtajām TIR grāmatiņām (karnetēm) iepriekšējā mēnesī.

7. Par nesaņemtajām TIR grāmatiņu (karnešu) lapām, kā arī par saņemtajām TIR grāmatiņu (karnešu) lapām, ja lapā ir acīmredzama kļūda vai ir iemesls šaubīties par kravas saņemšanu, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa nosūta pieprasījumus Centrālās muitas informācijas sistēmas (CMIS) datu bāzē un TIR grāmatiņu (karnešu) lapās norādīto saņēmēju muitas iestāžu uzraudzības iestādēm.

8. Uzraudzības iestādes septiņu darba dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas iesniedz rakstisku atbildi VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļai:

8.1. ja TIR grāmatiņa (karnete) ir noslēgta norādītajā muitas iestādē, uzraudzības iestāde nogādā VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā pieprasītās TIR grāmatiņas (karnetes) lapu un paskaidro TIR grāmatiņas (karnetes) lapas savlaicīgas nenogādāšanas iemeslu;

8.2. ja TIR grāmatiņa (karnete) ir noslēgta norādītajā saņēmējā muitas iestādē, bet muitas iestādē nav pieprasītās TIR grāmatiņas (karnetes) lapas, uzraudzības iestāde paskaidro TIR grāmatiņas (karnetes) lapas nenogādāšanas iemeslu. Kā apliecinājums, ka krava ar minēto TIR grāmatiņu (karneti) ir saņemta, kopā ar paskaidrojumu VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā tiek nogādāti kravas saņemšanas faktu apliecinoši dokumenti;

8.3. ja TIR grāmatiņa (karnete) nav noslēgta norādītajā muitas iestādē, uzraudzības iestāde rakstiski apstiprina, ka krava nav saņemta.

9. Septiņu dienu laikā pēc atbilžu saņemšanas no uzraudzības iestādēm VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa atkārtoti pārskata informāciju par nenoslēgtajām un noslēgtajām TIR grāmatiņām (karnetēm). Lietas par nenoslēgtajām TIR grāmatiņām (karnetēm) VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa TK iesniedz VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļā pārbaudes veikšanai, sakārtojot tās turpinājumā norādītā secībā:

9.1. tabula (saraksts) par attiecīgajā mēnesī nenoslēgtajām TIR grāmatiņām (karnetēm);

9.2. TIR grāmatiņu (karnešu) balto (nepāra) lapu kopijas;

9.3. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļas pieprasījuma vēstules reģionālajām iestādēm kopijas;

9.4. uzraudzības iestāžu atbildes vēstules kopijas.

 

4. Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa

10. Ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs ir Latvijas Republikā reģistrēta persona:

10.1. nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) turētajam “Paziņojumu par TIR karnetes noslēgšanas pierādījumu iesniegšanu” (2.pielikums). TIR grāmatiņas (karnetes) turētajam atbilde VID GMP jāsniedz desmit dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas;

10.2. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs iesniedz pierādījumus, kas apliecina TIR procedūras pabeigšanu Latvijas Republikas teritorijā un VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa tos novērtē kā pietiekamus, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa sūta atkārtotu pieprasījumu saņēmējas muitas iestādes uzraudzības iestādei. Apakšpunkta izpratnē “pietiekami pierādījumi” ir muitas ierēdņa apzīmogota un parakstīta TIR grāmatiņas (karnetes) pasakņa apliecināta kopija, CMR ar saņēmējmuitas atzīmi apliecināta kopija vai nākamā muitas režīma (Latvijas Republikā vai citā valstī) piemērošanu apliecinošs dokuments;

10.3. ja, pārbaudot pārvadātāja sniegto informāciju, tiek konstatēts, ka vainīgs ir muitas ierēdnis, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa informē VID GMP Iekšējā audita daļu. Gadījumā, ja ir aizdomas par viltojumiem, VID GMP Transporta kontroles daļas Pretenziju nodaļa informē VID GMP Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļu;

10.4. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs “Paziņojumā par TIR grāmatiņas (karnetes) noslēgšanas pierādījumu iesniegšanu” noteiktajā laikā nav sniedzis atbildi vai iesniegtie pierādījumi tiek novērtēti kā nepietiekami, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa nosūta Asociācijai “Paziņojumu par TIR grāmatiņas (karnetes) nenoformēšanu, noformēšanu ar iebildumiem, vai noformēšanu nelikumīgi vai krāpnieciskā veidā” (3.pielikums) par TIR grāmatiņas (karnetes) nenoformēšanu, noformēšanu ar iebildumiem (viena gada laikā no baltās lapas noformēšanas brīža) vai noformēšanu nelikumīgi vai krāpnieciskā veidā (divu gadu laikā no baltās lapas noformēšanas brīža). Pielikumā tiek pievienoti TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopija un 10.1.apakšpunktā minētais dokuments;

10.5. ja triju mēnešu laikā Asociācija nepierāda TIR procedūras pareizību, VID pieņem un nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam “Lēmumu par muitas parādu” (4.pielikums);

10.6. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs trīsdesmit dienu laikā nav samaksājis muitas parādu, VID GMP rīkojas saskaņā ar noteikto kārtību muitas parāda un nokavējuma naudas piedziņai;

10.7. ja piedziņa no TIR grāmatiņas (karnetes) turētāja nav iespējama, ne agrāk kā trīs mēnešus un ne vēlāk kā divus gadus pēc 10.4.apakšpunktā minētā dokumenta nosūtīšanas dienas, VID iesniedz Asociācijai “Prasību par samaksu” (5.pielikums). Pielikumā pievieno šādus dokumentus:

10.7.1. TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopijas;

10.7.2. paziņojuma TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam kopiju;

10.7.3. paziņojuma Asociācijai kopiju;

10.7.4. vēstules kopiju, kurā, pamatojoties uz kredītiestādes ziņām, konstatēta muitas parāda piedziņas neiespējamība no TIR grāmatiņas (karnetes) turētāja, norakstot nepieciešamo naudas summu muitas parāda apjomā no tā norēķina konta bankā.

11. Ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs nav Latvijas Republikā reģistrēta persona:

11.1. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa nosūta TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam “Paziņojumu par TIR grāmatiņas (karnetes) noslēgšanas pierādījumu iesniegšanu” (2.pielikums). TIR grāmatiņas (karnetes) turētajam atbilde VID GMP jāsniedz desmit dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas;

11.2. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs iesniedz pierādījumus, kas apliecina TIR procedūras pabeigšanu Latvijas Republikas teritorijā un VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa tos novērtē kā pietiekamus, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa sūta atkārtotu pieprasījumu saņēmējas muitas iestādes uzraudzības iestādei. Apakšpunkta izpratnē “pietiekami pierādījumi” ir muitas amatpersonas apzīmogota un parakstīta TIR grāmatiņas (karnetes) pasakņa apliecināta kopija, CMR ar saņēmējmuitas atzīmi apliecināta kopija vai nākamā muitas režīma (Latvijas Republikā vai citā valstī) piemērošanu apliecinošs dokuments;

11.3. ja, pārbaudot TIR grāmatiņas (karnetes) turētāja sniegto informāciju, tiek konstatēts, ka vainīgs ir muitas ierēdnis, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa informē VID GMP Iekšējā audita daļu. Gadījumā, ja ir aizdomas par viltojumiem, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa informē VID GMP Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļu;

11.4. ja TIR grāmatiņas (karnetes) turētājs “Paziņojumā par TIR grāmatiņas (karnetes) noslēgšanas pierādījumu iesniegšanu” noteiktajā laikā nav sniedzis atbildi vai iesniegtie pierādījumi tiek novērtēti kā nepietiekami, VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa nosūta Asociācijai “Paziņojumu par TIR grāmatiņas (karnetes) nenoformēšanu, noformēšanu ar iebildumiem, vai noformēšanu nelikumīgi vai krāpnieciskā veidā” (3.pielikums) par TIR grāmatiņas (karnetes) nenoformēšanu, noformēšanu ar iebildumiem (viena gada laikā no baltās lapas noformēšanas brīža) vai noformēšanu nelikumīgi vai krāpnieciskā veidā (divu gadu laikā no baltās lapas noformēšanas brīža). Pielikumā tiek pievienoti TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopija un 11.1.apakšpunktā minētais dokuments;

11.5. ja triju mēnešu laikā Asociācija nepierāda TIR procedūras pareizību, VID iesniedz Asociācijai “Prasību par samaksu” (5.pielikums). Pielikumā pievieno šādus dokumentus:

11.5.1. TIR grāmatiņas (karnetes) baltās lapas kopiju;

11.5.2. paziņojuma TIR grāmatiņas (karnetes) turētājam kopija vai lēmuma par muitas parādu kopiju;

11.5.3. paziņojuma Asociācijai kopiju.

 

 

5. Pārējie nosacījumi

12. Visa sarakste ar TIR grāmatiņas (karnetes) turētāju veicama pa pastu ierakstīto vēstuļu veidā.

13. Juridiskās personas adreses noskaidrošanas nepieciešamības gadījumā tiek sūtīts pieprasījums Komercreģistram par juridiskās adreses reģistrācijas pamatotību.

14. Fiziskās personas adreses noskaidrošanas nepieciešamības gadījumā tiek sūtīts pieprasījums Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (informācija no Iedzīvotāju reģistra).

15. Sarakste ar Asociāciju notiek pa pastu ierakstīto vēstuļu veidā vai ar VID GMP kurjeru, Asociācijai parakstoties par saņemšanu.

 

1.pielikums

1-1-1136 COPY.GIF (80838 bytes)

1-2-1136 COPY.GIF (104330 bytes)

2.pielikums

2-1-1136 COPY.GIF (72790 bytes)

2-2-1136 COPY.GIF (40771 bytes)

3.pielikums

3-1-1136 COPY.GIF (54992 bytes)

3-2-1136 COPY.GIF (56752 bytes)

4.pielikums

4-1-1136 COPY.GIF (77178 bytes)

4-2-1136 COPY.GIF (83983 bytes)

5.pielikums

5-1-1136 COPY.GIF (71750 bytes)

5-2-1136 COPY.GIF (154721 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!