• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 11. augusta noteikumi Nr. 249 "Noteikumi par fizisko personu noguldījumu akciju sabiedrībā "Latvijas Tautas banka" kompensāciju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.08.1995., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77519

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā

Vēl šajā numurā

15.08.1995., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 249

Pieņemts: 11.08.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 249

Rīgā 1995. gada 11. augustā (prot. Nr. 43 1. §)

Noteikumi par fizisko personu noguldījumu akciju sabiedrībā «Latvijas Tautas banka» kompensāciju

Izdoti saskaņā ar Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā izdoto
Ministru kabineta 1995. gada 18. jūlija noteikumu Nr. 213
«Noteikumi par fizisko personu noguldījumu kompensāciju»
Noslēguma jautājumu 1. punktu

1. Šie noteikumi nosaka fizisko personu (tālāk tekstā — «noguldītājs») noguldījumu akciju sabiedrībā «Latvijas Tautas banka» kompensāciju (tālāk tekstā — «kompensācija») sakarā ar minētās akciju sabiedrības atzīšanu par bankrotējušu.

2. Kompensāciju izmaksā no valdības piesaistītiem līdzekļiem skaidrā naudā vai ar naudas pārskaitījumu uz kontiem, kuri tiek piešķirti tiem noguldītājiem, kuriem saskaņā ar Ministru kabineta 1995. gada 18. jūlija noteikumiem Nr. 213 «Noteikumi par fizisko personu noguldījumu kompensāciju» (Latvijas Vēstnesis, 1995, 109) pienākas kompensācija.

3. Finansu ministrija kā valdības pilnvarota institūcija iegūst prasības tiesības uz akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» likvidācijas gaitā atgūtajiem naudas līdzekļiem valsts garantētas kompensācijas summas apmērā.

4. Kompensāciju izmaksā valsts akciju sabiedrība «Latvijas Krājbanka» saskaņā ar Finansu ministrijas un valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» noslēgto līgumu.

5. Valsts akciju sabiedrība «Latvijas Krājbanka» kompensāciju izmaksā, pamatojoties uz akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» administratora sastādītiem un Latvijas Bankas pārbaudītiem noguldītāju kompensācijas izmaksu sarakstiem.

6. Kompensācijas lielumu nosaka atbilstīgi noguldītāja noguldījumu pamatsummas apmēram pēc stāvokļa uz 1995. gada 18. janvāri, kad pēc tiesas sprieduma akciju sabiedrība «Latvijas Tautas banka» tika atzīta par maksātnespējīgu. Noguldījumi ārvalstu valūtā pārrēķināmi uz minēto datumu pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa.

7. Vienam noguldītājam kompensē noguldījumus noguldījumu pamatsummas apmērā -ne mazāk par 5 latiem un ne vairāk par 500 latiem. Ja noguldītājam ir vairāki noguldījumu konti, aprēķinot izmaksājamo summu, tie visi uzskatāmi par vienu noguldījuma kontu. Par noguldījuma procentiem aprēķinātās summas netiek kompensētas.

8. Noguldītājam aprēķinātās kompensācijas summas izmaksā pa posmiem:

8.1. pirmajā posmā (no 1995. gada 16. augusta līdz 1996. gada 16. februārim) tiek izmaksāta kompensācijas summa līdz 200 latiem;

8.2. pirmajā posmā par noguldījumiem akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» filiālēs kompensācijas izmaksā šādās valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» struktūrvienībās:

8.2.1. akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» noguldītājiem Rīgā -valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» Rīgas pilsētas Centra rajona filiālē Rīgā, 11. Novembra krastmalā 19;

8.2.2. akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» noguldītājiem Jelgavā — valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» Jelgavas filiālē Jelgavā, Akadēmijas ielā 3;

8.2.3. akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» noguldītājiem Ķekavā — valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» Rīgas rajona filiāles Ķekavas sektorā (09), Rīgas rajona Ķekavas pagasta sakaru nodaļā;

8.3. atlikusī summa, kas pārsniedz 200 latu, līdz maksimāli noteiktajam lielumam tiek izmaksāta nākamajos posmos, par kuriem Finansu ministrija paziņos papildus ar laikraksta «Latvijas Vēstnesis» starpniecību;

8.4. saņemot noteikto kompensāciju, noguldītājam jāuzrāda pase un akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» kompensācijas aprēķins, kuru izdevis minētās bankas administrators;

8.5. katrs kompensācijas izmaksu posms ir seši mēneši, un pēc šī termiņa kompensācija netiek izmaksāta, kā arī pretenzijas netiek pieņemtas, izņemot gadījumus, kad stājas spēkā mantojuma tiesības.

9. Kompensāciju par termiņa noguldījumiem izmaksā hronoloģiskā secībā atbilstīgi noguldījuma izmaksas datumam, bet par noguldījumiem uz pieprasījumu — hronoloģiskā secībā atbilstīgi noguldījuma konta atvēršanas datumam. Sarakstu un izmaksu grafiku sastāda akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» administrators.

10. Noguldītājam rakstiski jāapstiprina kompensācijas saņemšana un savu prasības tiesību nodošana Finansu ministrijai. Noguldītājs savas pretenzijas pret kompensācijas aprēķinā ietvertajiem rādītājiem iesniedz akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» administratoram, un tās tiek izskatītas divu nedēļu laikā no pretenziju iesniegšanas dienas.

11. Noguldītājam ir brīva izvēle saņemt kompensāciju skaidrā naudā, pārvest uz citu banku vai atstāt valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» iestādē, atverot noguldījuma vai norēķinu kontu. Šajā gadījumā tiek piemēroti valsts akciju sabiedrības «Latvijas Krājbanka» noteiktie noguldījumu procenti.

12. Noguldījumu summas, kuras noguldītājs pārvedis uz valsts akciju sabiedrību «Latvijas Krājbanka» kā noguldījumu (termiņa noguldījums vai noguldījums uz pieprasījumu) vai ievietojis speciāli atvērtā norēķinu kontā, valsts akciju sabiedrība «Latvijas Krājbanka» ir tiesīga novirzīt tikai Latvijas valsts vērtspapīru iegādei.

13. Ja noguldītājs rakstiski atsakās no kompensācijas saņemšanas, valsts akciju sabiedrība «Latvijas Krājbanka» attiecīgajam noguldītājam aprēķināto kompensācijas summu pēc tam, kad beidzies kompensācijas izmaksas termiņš, pārskaita Finansu ministrijas kontā Latvijas Bankā.

14. Pēc katra kompensācijas izmaksas posma beigām valsts akciju sabiedrība «Latvijas Krājbanka» viena mēneša laikā sastāda galīgo pārskatu par kompensācijas līdzekļu izlietošanu un iesniedz to Finansu ministrijai un Latvijas Bankai.

15. Kompensācijai saņemto līdzekļu izlietošanu valsts akciju sabiedrībā «Latvijas Krājbanka» kontrolē Finansu ministrija un Latvijas Banka.

16. Saņemot kompensāciju, noguldītājs saglabā tiesības uz atlikušo noguldījuma summu piedziņu no akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

17. Ja noguldītājs rakstiski atteicies no kompensācijas saņemšanas, viņš saglabā tiesības celt prasību pret akciju sabiedrību «Latvijas Tautas banka» par noguldījumu summu saņemšanu likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

18. Šo noteikumu izpildei Finansu ministrija tiek pilnvarota noslēgt līgumus ar akciju sabiedrības «Latvijas Tautas banka» administratoru, Latvijas Banku un valsts akciju sabiedrību «Latvijas Krājbanka».

Ministru prezidents M. GAILIS

Finansu ministre I. SĀMĪTE

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!