• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 22. aprīļa noteikumi Nr. 111 "Latvijas Attīstības aģentūras darbības noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.1995., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 112

Grozījumi Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā

Vēl šajā numurā

25.04.1995., Nr. 63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 111

Pieņemts: 22.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 111

Rīgā 1995. gada 22. aprīlī (prot. Nr. 21  4. §)

Latvijas Attīstības aģentūras darbības noteikumi

Izdoti Satversmes 81. panta noteiktajā kārtībā

1. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst likumā «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46; 1993, 10/11; Latvijas Vēstnesis, 1994, 75; 1995, 47) lietoto terminu skaidrojumam.

2. Latvijas Attīstības aģentūra (tālāk tekstā — «Aģentūra») ir patstāvīga valsts institūcija, ko pārrauga Ekonomikas ministrija un kas īsteno valsts politiku ārvalstu ieguldījumu iesaistīšanā tautsaimniecībā, eksporta potenciāla pieauguma veicināšanā, kā arī pārstāv valsti starptautiskos ar ieguldījumu un eksporta veicināšanu saistītos projektos.

3. Saskaņā ar šiem noteikumiem Aģentūru kā valsts bezpeļņas akciju sabiedrību dibina Ministru kabinets. Aģentūras statūtus apstiprina un grozījumus tajos izdara Ministru kabinets.

4. Aģentūra darbojas saskaņā ar šiem noteikumiem, likumu «Par bezpeļņas organizāciju» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes  un Valdības Ziņotājs, 1992, 6/7; 1993, 20/21; Latvijas Vēstnesis, 1995, 5), likumu «Par akciju sabiedrībām» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 24/25; Latvijas Vēstnesis, 1994, 96, 149; 1995, 6), likumu «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā», kā arī ievēro Satversmi, Ministru kabineta tiesību aktus, starptautiskos līgumus, Aģentūras statūtus un citus normatīvos aktus.

5. Aģentūra ir juridiska persona, tai ir savi norēķinu konti bankās un savs zīmogs.

6. Savus uzdevumus Aģentūra veic sadarbībā ar citām valsts un pašvaldību institūcijām, uzņēmējiem un uzņēmējsabiedrībām un nodrošina darbības atklātumu likumos noteiktajā kārtībā.

7. Aģentūra veic šādus uzdevumus:

7.1. sagatavo priekšlikumus par valsts politiku ārvalstu ieguldījumu un eksporta potenciāla pieauguma veicināšanā;

7.2. nodrošina ārvalstu ieguldītājus ar nepieciešamo informāciju;

7.3. nodrošina ieguldījumu projektu ekonomisko analīzi;

7.4. izstrādā priekšlikumus par valsts ieguldījumu apjomiem un saskaņā ar reģionālās attīstības politiku veic to teritoriālo un nozaru izvietojumu valstī;

7.5. likuma «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā» pantā minētajos gadījumos Aģentūra pieņem ārvalstu ieguldītāju ieteikumus un 6. pantā minētajos gadījumos izsniedz atļaujas ārvalstu ieguldījumu veikšanai;

7.6. novērtē atsevišķu ārvalstu kapitāla iespējamo pārsvaru Latvijas tautsaimniecībā;

7.7. novērtē ārvalstu ieguldījumu ietekmi uz Latvijas ražojumu konkurētspēju;

7.8. piedalās konkrētu ieguldījumu projektu īstenošanā;

7.9. ievieš un apkalpo stratēģiskas nozīmes (militārām vajadzībām lietojamo) preču, produkcijas, pakalpojumu un tehnoloģiju eksporta, importa un tranzīta kontroles sistēmu;

7.10. kopīgi ar Ārlietu ministriju izveido Aģentūras pārstāvniecības ārvalstīs;

7.11. kopīgi ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju novērtē ieguldījumu ietekmi uz apkārtējo vidi;

7.12. kopīgi ar Izglītības un zinātnes ministriju veicina ārvalstu ieguldījumu iesaistīšanu zinātnes attīstībā;

7.13. veic citus likumos un Ministru kabineta tiesību aktos noteiktos uzdevumus ārvalstu ieguldījumus un eksporta potenciāla pieauguma veicināšanā.

8. Aģentūra pilda šādus pienākumus:

8.1. uzrauga, lai ārvalstu ieguldītāji neiegūtu kontroli pār uzņēmumiem, kas veic uzņēmējdarbību nozarēs, uz kurām attiecas likumā Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā» noteiktie ierobežojumi;

8.2. analizē ārvalstu ieguldījumu ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, it īpaši šādās jomās:

8.2.1. jaunu darba vietu radīšana;

8.2.2. vietējo izejmateriālu pārstrādāšana un pakalpojumu izmantošana;

8.2.3. vietējo ražojumu eksports;

8.2.4. vietējo tehnoloģiju attīstība, modernu tehnoloģiju ieviešana un produkcijas kvalitātes uzlabošana;

8.2.5. konkurence attiecīgajā nozarē.

9. Aģentūra ir tiesīga:

9.1. pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām, uzņēmumiem, valsts pilnvarniekiem uzņēmējsabiedrībās, Valsts statistikas komitejas, Valsts īpašuma fonda, Privatizācijas aģentūras un Uzņēmumu reģistra jebkuru tai nepieciešamo informāciju, kas saistīta ar ārvalstu ieguldījumiem un preču eksportu, importu un tranzītu;

9.2. pieprasīt un saņemt no visām reģistrētajām uzņēmējsabiedrībām informāciju, ja tā nepieciešama šo noteikumu 7.9. apakšpunktā minēto uzdevumu veikšanai;

9.3. pieaicināt ekspertus un noslēgt ar viņiem līgumus par ārvalstu ieguldījumu ietekmes novērtēšanu un par citu ar ārvalstu ieguldījumiem saistītu darbību veikšanu;

9.4. Aģentūrai ir arī citas tiesības, kas paredzētas likumdošana aktos un Aģentūras statūtos.

10. Aģentūras finanses veido maksa par sniegtajiem pakalpojumiem un ieņēmumi no saimnieciskās darbības, fondu novirzītie līdzekļi ārvalstu ieguldījumu un eksporta veicināšanai, ziedojumi, kā arī ārvalstu tehniskā palīdzība un citi līdzekļi.

11. Aģentūras rezervi (rezerves fondu) veido tās ienākumu pārsniegums pār izdevumiem. Rezerves (rezerves fonda) līdzekļi izmantojami tikai Aģentūras darbības nodrošinājumam.

12. Aģentūras darbību pārrauga Ministru kabineta iecelta Aģentūras padome, kas ir izveidota un darbojas saskaņā ar likumu «Par valsts un pašvaldību īpašuma pārvaldi uzņēmējsabiedrībās» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 26) un likumu «Par akciju sabiedrībām».

13. Aģentūras padomes priekšsēdētājs ir ekonomikas ministrs.

14. Aģentūras padomes sastāvā ietilpst:

14.1. pieci Ministru kabineta locekļi, kurus apstiprina Ministru kabinets pēc Ministru prezidenta ieteikuma;

14.2. Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors;

14.3. Komercbanku asociācijas prezidents vai viņa pilnvarota persona;

14.4. Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents;

14.5. Valsts īpašuma fonda ģenerāldirektors;

14.6. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs.

15. Aģentūru vada ģenerāldirektors, kuru amatā apstiprina Ministru kabinets saskaņā ar Aģentūras padomes izsludināta atklāta konkursa rezultātiem. Lēmumu par Aģentūras ģenerāldirektora atbrīvošanu no amata pieņem Ministru kabinets pēc Aģentūras padomes priekšlikuma.

16. Divu mēnešu laikā pēc kalendāra gada beigām Aģentūras ģenerāldirektors iesniedz zvērinātam revidentam Aģentūras gada pārskatu, kas sagatavots saskaņā ar likumu «Par uzņēmumu gada pārskatiem» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 44/45; Latvijas Vēstnesis, 1995, 34), kā arī rakstveida ziņojumu par aizvadīto darbības gadu.

17. Aģentūras gada pārskatu, par ko savu atzinumu ir devis zvērināts revidents, izskata un apstiprina Aģentūras padome. Šis pārskats kopā ar ziņojumu par aizvadīto darbības gadu un turpmākās darbības plānu tiek iesniegts Ministru kabinetā un publicēts laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Ministru prezidents M. GAILIS

Ekonomikas ministrs J. ZVANĪTĀJS

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!