• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 87 "Par preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.1995., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.88

Noteikumi par muitas tarifu kvotām laukaugu kultūru sēklām

Vēl šajā numurā

11.04.1995., Nr. 56

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 87

Pieņemts: 04.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.  87

Rīgā 1995. gada 4. aprīlī (prot. Nr. 18  1. §)

Par preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei

Izdoti saskaņā ar likuma «Par muitas nodokli (tarifiem)» 27. un 28. pantu un
likuma «Par pievienotās vērtības nodokli» 6. pantu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā uz pārstrādes laiku ievedamas preces un citi priekšmeti Latvijas Republikā.

II. Atļaujas pārstrādes operāciju veikšanai

2. Atļaujas preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei (turpmāk tekstā — «atļauja») Latvijas Republikas teritorijā var saņemt Latvijas Republikā reģistrētas juridiskās personas, ja pārstrādes procedūra atbilst likuma «Par muitas nodokli (tarifiem)» 28. panta prasībām.

3. Juridiskā persona, kas veic pārstrādes operācijas vai atbild par to veikšanu, lai saņemtu atļauju, saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu iesniedz pieteikumu tā rajona (pilsētas) muitas iestādē, kurā tiks veiktas pārstrādes operācijas.

4. Tā rajona (pilsētas) muitas iestāde, kurā notiks pārstrāde, saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu izsniedz atļauju 15 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

5. Muitas iestāde vienu pieteikuma eksemplāru un atļaujas eksemplāru trīs dienu laikā pēc atļaujas izsniegšanas nosūta tā Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai, kurā kā nodokļu maksātāja reģistrēta juridiskā persona.

6. Atļauja tiek anulēta, ja pieteikumā norādītā informācija ir nepatiesa vai arī atļauja tiek izmantota citiem mērķiem.

III. Preču un citu priekšmetu pārstrādes operācijas

7. Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas ir tiesīgas pārbaudīt pārstrādes uzņēmuma teritorijā uz laiku pārstrādei ievesto preču vai citu priekšmetu apjomu, kā arī pieprasīt no uzņēmuma vadības dokumentus par pārstrādei ievesto preču vai citu priekšmetu uzskaiti un preču vai citu priekšmetu pārstrādes operācijām.

8. Preču vai citu priekšmetu pārstrādes laiku, ņemot vērā pārstrādes tehnoloģisko ciklu, katrā konkrētajā gadījumā nosaka muitas iestāde, bet tas nedrīkst pārsniegt 12 mēnešus no preču un citu priekšmetu deklarēšanas dienas. Atsevišķos gadījumos, kad pārstrādes cikls ir ilgāks par 12 mēnešiem, muitas iestāde ir tiesīga noteikt ilgāku pārstrādes laiku. Lai noteiktu pareizu pārstrādes tehnoloģisko ciklu un laiku, Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs uzaicināt par ekspertiem attiecīgās nozares speciālistus.

IV. Kompensācijas produktu izvešana

9. Kompensācijas produktus var izvest pirms preču vai citu priekšmetu pārstrādes operāciju veikšanas, ja to ražošanā izmantotas identiskas preces vai citi priekšmeti un kompensācijas produkti ir identiski tām precēm vai citiem priekšmetiem, kuri tiks iegūti pārstrādes rezultātā.

Preces vai citi priekšmeti tiek uzskatīti par identiskiem, ja tie atbilst šādām prasībām:

9.1. preces vai citi priekšmeti atbilst vienam un tam pašam preces deviņzīmju kodam (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru);

9.2. preces vai citi priekšmeti ir vienādas kvalitātes;

9.3. precēm vai citiem priekšmetiem ir vienādas lietošanas īpašības.

10. Katrā konkrētajā gadījumā juridiskā persona muitas iestādē iesniedz pamatotus aprēķinus, kuros norāda šādas ziņas:

10.1. kompensācijas produktu apjoms, kas tiks saražots no ievestajām precēm vai citiem priekšmetiem, nosaukumi un deviņzīmju kodi (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru);

10.2. to preču vai citu priekšmetu (to skaitā brīvā apgrozījumā esošo) apjoms, kas tiks izmantots kompensācijas produktu iegūšanai, nosaukumi un deviņzīmju kodi (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru).

11. Ja rodas domstarpības, Valsts ieņēmumu dienests veic pārbaudi un sniedz noteicošo atzinumu. Ja nepieciešams, Valsts ieņēmumu dienests atzinumu izstrādāšanā uzaicina piedalīties ekspertus — attiecīgās nozares speciālistus.

12. Ar muitas iestādes un Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas atļauju pārstrādei ievesto preču vai citu priekšmetu īpašnieks (valdītājs) var nodot īpašuma (valdījuma) tiesības citai juridiskajai personai, ja tā pārņem visas iepriekšējā īpašnieka (valdītāja) saistības.

13. Pārstrādei ievestās preces vai citus priekšmetus, ja tie netiek pārstrādāti, pēc īpašnieka (valdītāja) lūguma muitas iestāde var atļaut izvest no Latvijas Republikas, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no preču vai citu priekšmetu deklarēšanas dienas.

14. Ja pārstrādei ievestās preces vai citus priekšmetus laiž brīvā apgrozījumā Latvijas Republikā, tiem tiek piemēroti atliktie muitas nodokļa maksājumi. Maksājumus nosaka atbilstoši attiecīgo preču vai citu priekšmetu apjomam un vērtībai, kā arī muitas nodokļa likmēm tajā dienā, kad preces vai citi priekšmeti ievesti pārstrādei.

15. Pārstrādei ievestām precēm vai citiem priekšmetiem, vai to kompensācijas produktiem, kuri nepārvaramas varas darbības rezultātā ir iznīcināti vai zaudējuši savas tirgus īpašības, ja to apliecina valsts ieņēmumu dienesta ekspertu atzinums, nepiemēro muitas nodokli vai arī atmaksā iepriekš samaksāto nodokli.

16. Ja preču vai citu priekšmetu, vai to kompensācijas produktu iznīcināšanas vai bojāšanas rezultātā radušos atlikumus laiž brīvā apgrozījumā Latvijas Republikas teritorijā, tiem piemēro muitas nodokli saskaņā ar likumiem.

17. Uz laiku pārstrādei ievestām precēm vai citiem priekšmetiem, kuri nozaudēti vai nolaupīti Latvijas Republikas teritorijā, tiek piemērots muitas nodoklis saskaņā ar likumiem.

18. Maksājumus, kuri veicami par precēm vai citiem priekšmetiem, kas uz laiku ievesti pārstrādei, aprēķina atbilstoši muitas nodokļa likmēm, kuras bija spēkā tajā dienā, kad minētās preces vai citi priekšmeti tika deklarēti.

19. Juridiskajām personām, kurām izsniegtas atļaujas preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei, jāveic ievesto un pārstrādē esošo preču un citu priekšmetu, kā arī kompensācijas produktu uzskaite, ievērojot šādas prasības:

19.1. par katru kompensācijas produktu jānoformē savs uzskaites dokuments;

19.2. uzskaites dokumentā jānorāda:

19.2.1. ievesto preču vai citu priekšmetu patēriņš;

19.2.2. ievesto preču vai citu priekšmetu krājumi;

19.2.3. izvesto kompensācijas produktu apjoms;

19.3. preces vai citi priekšmeti, kas ievesti, pamatojoties uz noslēgtajiem pārstrādes līgumiem, jāuzskaita sadalījumā par līgumiem, norādot līguma parakstīšanas datumu un numuru;

19.4. uzskaites pārskatiem jāpievieno šādi dokumenti:

19.4.1. importa jomā:

importa deklarācijas (vienotais administratīvais dokuments (VAD)) astotais eksemplārs;

maksājuma dokumenti;

19.4.2. eksporta jomā:

eksporta deklarācijas (vienotais administratīvais dokuments (VAD)) trešais eksemplārs;

realizācijas maksājuma dokumenti;

19.5. uzskaites dokumentos visām precēm vai citiem priekšmetiem jānorāda deviņzīmju kods (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru), nosaukums, muitas deklarācijas numurs, deklarēšanas datums, preces svars (neto) un ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa apmēri, kas jāmaksā par konkrēto preci,

20. Juridiskajām personām, kurām noteiktā kārtībā ir piešķirta atļauja pilnas muitas kontroles procedūras veikšanai iekšzemes muitas iestādēs (labvēlības režīms), minētās atļaujas (labvēlības režīma) piemērošanas laikā, ievedot preces vai citus priekšmetus pārstrādei, muitas nodoklis netiek piemērots.

21. Ja attiecīgs kompensācijas produktu apjoms muitas iestādes noteiktajā termiņā netiek izvests, juridiskajai personai par tiem jāsamaksā muitas nodoklis proporcionāli to pārstrādei ievesto preču vai citu priekšmetu apjomam, no kurām tika vai tiktu saražoti neizvestie kompensācijas produkti.

22. Juridiskajām personām, kurām noteiktā kārtībā nav piešķirta atļauja pilnas muitas kontroles procedūras veikšanai iekšzemes muitas iestādēs (labvēlības režīms), ievedot preces vai citus priekšmetus pārstrādei, jāmaksā muitas nodoklis valsts budžetā saskaņā ar likumiem. Šajos gadījumos reizi ceturksnī pēc attiecīgu kompensācijas produktu izvešanas muitas nodoklis tiek atmaksāts 30 dienu laikā, ja Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļā, kurā kā nodokļu maksātājs reģistrēta juridiskā persona, tiek iesniegti dokumenti par nodokļu samaksu un iesniegtas noformētas muitas kravas deklarācijas par noteikta preču vai citu priekšmetu apjoma pagaidu ievešanu pārstrādei, kā arī deklarācijas par noteikta kompensācijas produktu apjoma izvešanu no Latvijas Republikas. Uz deklarācijām jābūt tā rajona (pilsētas) muitas iestādes atzīmei, kurā notiek pārstrāde. Rajona (pilsētas) muitas iestādes atzīme apliecina, ka tiek izvesti no attiecīgām precēm vai citiem priekšmetiem iegūti kompensācijas produkti proporcionāli pārstrādei ievesto preču vai citu priekšmetu apjomam un robežas muitas iestādes atzīmei, ka kompensācijas produkti izvesti no Latvijas Republikas. Muitas nodoklis tiek atmaksāts par to ievesto preču vai citu priekšmetu apjomu, kas tika pārstrādāti kompensācijas produktos un izvesti no Latvijas Republikas.

23. Lai pārstrādei ievedamās preces vai citus priekšmetus, kā arī izvedamos kompensācijas produktus varētu salīdzināt ar to īpašnieka (valdītāja) dokumentos norādītajiem, muitas iestādēm ir tiesības tos aizplombēt, apzīmogot, kā arī citādi nodrošināt to atbilstību dokumentos norādītajiem. Pieļaujama preču aprakstu, to attēlu, fotogrāfiju izmantošana, paraugu ņemšana, kā arī īpašnieka (valdītāja) dokumentu izvērtēšana. Šajos gadījumos Valsts ieņēmumu dienesta atzinums par kompensācijas produktu atbilstību pārstrādei ievestajām precēm vai citiem priekšmetiem ir noteicošais.

V. Pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas kārtība

24. Juridiskās personas, kurām ir atļauja preču vai citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei, tiek atbrīvotas no pievienotās vērtības nodokļa maksājumiem par pārstrādei ievestajām precēm vai citiem priekšmetiem šādos gadījumos:

24.1. muitas iestāde izdarījusi atzīmi muitas deklarācijā, ka pievienotās vērtības nodoklis nav iekasēts;

24.2. juridiskā persona ir iemaksājusi valsts budžetā pievienotās vērtības nodokļa drošības naudu (turpmāk tekstā — «drošības nauda») 2% apmērā no līgumā minēto pārstrādei ievedamo preču un citu priekšmetu muitas vērtības. Drošības nauda nedrīkst būt mazāka par 500 latiem un nedrīkst pārsniegt 5000 latu.

25. Drošības nauda jāiemaksā valsts budžetā muitas iestādēs uz Latvijas Republikas robežas vai bankas iestādēs pirms preču un citu priekšmetu ievešanas.

26. Pēc kompensācijas produktu izvešanas iemaksātā drošības nauda tiek atmaksāta no valsts budžeta 15 dienu laikā pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajā rajona (pilsētas) nodaļā ir iesniegti šādi dokumenti:

26.1. iesniegums divos eksemplāros;

26.2. ar ārvalstu juridisko personu noslēgtā līguma kopija;

26.3. muitas kravas deklarācija par preču un citu priekšmetu ievešanu pārstrādei;

26.4. maksāšanas dokuments par iemaksāto drošības naudu ar muitas iestādes atzīmi (paraksts, zīmogs) par samaksu; šajā dokumentā jānorāda muitas kravas deklarācijas par preču un citu priekšmetu ievešanu pārstrādei numurs un datums;

26.5. muitas kravas deklarācija ar robežas muitas iestādes atzīmi, ka attiecīgie kompensācijas produkti noteiktajā apjomā ir izvesti no Latvijas Republikas.

27. Ja šo noteikumu 26. punktā minētie dokumenti Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajā rajona (pilsētas) nodaļā netiek iesniegti, drošības nauda no valsts budžeta netiek atmaksāta.

28. Ja kompensācijas produkti noteiktajā apjomā muitas iestādes paredzētajā termiņā netiek izvesti no Latvijas Republikas, juridiskā persona par to ziņo Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgajai rajona (pilsētas) nodaļai un maksā pievienotās vērtības nodokli par ievestajām precēm un citiem priekšmetiem proporcionāli tam apjomam, no kura tika vai tiktu saražoti neizvestie kompensācijas produkti. Šajā gadījumā drošības nauda tiek atmaksāta no valsts budžeta pēc tam, kad šo noteikumu 26. punktā minētajiem dokumentiem pievienots maksāšanas dokuments, kas apliecina, ka attiecīgā pievienotās vērtības nodokļa summa iemaksāta valsts budžetā.

29. Ja attiecīgie kompensācijas produkti noteiktajā apjomā muitas iestādes paredzētajā termiņā netiek izvesti no Latvijas Republikas un juridiskā persona par to nav paziņojusi Valsts ieņēmuma dienesta attiecīgajai rajona (pilsētas) nodaļai, pievienotās vērtības nodoklis tiek iekasēts par līgumā uzrādīto preču un citu priekšmetu kopējo apjomu pilnā apmērā. Šajā gadījumā drošības nauda no valsts budžeta netiek atmaksāta.

VI. Muitas dokumentu noformēšana

30. Aizpildot muitas kravas deklarāciju, tajā jānorāda pārstrādei ievedamās preces vai cita priekšmeta kods un pēc pārstrādes izvedamo kompensācijas produktu kodi, kā arī jānorāda preču vai citu priekšmetu izcelsme, ievešanas atļauja un cita informācija saskaņā ar kravu deklarēšanas kārtību.

31. Uz laiku ievedamā tara tiek atbrīvota no muitas nodokļa, ja muitas kravas deklarācijā norādīts, ka attiecīgā tara tiek ievesta uz laiku.

VII. Pārstrādes noteikumi

32. Ja pārstrādes laikā preču vai citu priekšmetu kopējais svars vai skaits ir samazinājies vairāk, nekā tas ir pieļaujams saskaņā ar dokumentos aprakstīto pārstrādes tehnoloģiju un to apliecina Valsts ieņēmumu dienests, par šo svara vai skaita starpību saskaņā ar likumu tiek iekasēts muitas nodoklis divkāršā apmērā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis un akcīzes nodoklis.

33. Ja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pilnvarotas institūcijas protokolā minēts, ka pārstrādes procedūras laikā radušies atkritumi nodara kaitējumu videi, šie atkritumi uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) jāizved vai jāsamaksā ievedmuitas nodoklis par pārstrādes operāciju rezultātā iegūto kompensācijas produktu un ievesto preču vai citu priekšmetu svara vai skaita starpību atbilstoši ievedmuitas nodokļa likmēm, kas noteiktas ievestajām precēm vai citiem priekšmetiem.

VIII. Pārejas jautājumi

34. Noteikumi stājas spēkā ar 1995. gada 1. maiju.

Ministru prezidents M. GAILIS

Finansu ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

1. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1995. gada 4. aprīļa noteikumiem Nr. 87

Pieteikums atļaujas saņemšanai preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei Latvijas Republikā

1. Pieteikumā atļaujas saņemšanai preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei Latvijas Republikā jānorāda šādas ziņas:

1.1. juridiskās personas (importētāja) nosaukums, adrese, bankas konta numurs, reģistrācijas kods;

1.2. preces un cita priekšmeta nosaukums, deviņzīmju kods (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru), apraksts, apjoms, muitas vērtība;

1.3. kompensācijas produktu nosaukums, deviņzīmju kods (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru), apraksts, apjoms, muitas vērtība;

1.4. kompensācijas produktu iznākuma norma;

1.5. pārstrādes veids;

1.6. pārstrādes uzņēmuma nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas kods;

1.7. pārstrādes vietas adrese;

1.8. preču un citu priekšmetu un kompensācijas produktu identificēšanas veidi;

1.9. muitas iestādes nosaukums, kura uzskaita un kontrolē preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei un kompensācijas produktu izvešanu;

1.10. termiņš, līdz kuram juridiskā persona apņemas izvest no Latvijas Republikas pieteikumā minētos kompensācijas produktus vai preces un citus priekšmetus;

1.11. atļaujas derīguma termiņš;

1.12. pieteikuma iesniegšanas datums.

2. Attiecīgā uzņēmuma vadītājs un galvenais grāmatvedis paraksta pieteikumu un apliecina ar ģerboņzīmogu.

Finansu ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

 

2. PIELIKUMS
Ministru kabineta
1995. gada 4. aprīļa noteikumiem Nr. 87

Atļauja preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei Latvijas Republikā

 

1. Atļaujā preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanai pārstrādei Latvijas Republikā jānorāda šādas ziņas:

1.1. juridiskās personas (importētāja) nosaukums, adrese, bankas konts, reģistrācijas kods;

1.2. ievedamās preces un cita priekšmeta nosaukums, deviņzīmju kods (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru), apraksts, apjoms, muitas vērtība;

1.3. kompensācijas produktu nosaukums, deviņzīmju kods (saskaņā ar Latvijas preču kombinēto nomenklatūru), apraksts, apjoms, muitas vērtība;

1.4. kompensācijas produktu iznākuma norma;

1.5. pārstrādes veids;

1.6. pārstrādes uzņēmuma nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas kods;

1.7. pārstrādes vietas adrese;

1.8. izvešanas termiņš;

1.9. preču vai citu priekšmetu un kompensācijas produktu identificēšanas veidi;

1.10. muitas iestādes nosaukums, kura uzskaita un kontrolē preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei un kompensācijas produktu izvešanu;

1.11. atļaujas derīguma termiņš;

1.12. atļaujas izsniegšanas datums.

2. Atļaujas izsniedzējs — muitas iestādes vadītājs — paraksta atļauju un apliecina ar ģerboņzīmogu.

Finansu ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A. PIEBALGS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!