• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dialogu ar lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2003., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77365

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu Kultūrkapitāla fondam

Vēl šajā numurā

18.07.2003., Nr. 106

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dialogu ar lauksaimniekiem

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pēc Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdes, kurā tika spriests par iespējamiem streikiem, ja valdība neatradīs visu savulaik solīto finansējumu, uzskata, ka problēma vispirms jārisina dialoga ceļā, jo sarunas no spēka pozīcijām parasti nav konstruktīvas un rezultatīvas.

“Es labi izprotu sarežģīto situāciju, kas radusies nozarē,” saka zemkopības ministrs, “taču mūsu savstarpējā sadarbības pieredze rāda, ka visefektīvākā problēmu risināšana ir tieši pie sarunu galda, kas, manuprāt, arī tagad būtu labākais variants.” Ministrs uzskata, ka streiki un robežu bloķēšana tomēr ir saruna no spēka pozīcijām: “Mums nav jākaro, bet jāmēģina atrast kompromisu,” ir pārliecināts ministrs.

Pēc ministra domām, ir vairāki konflikta risināšanas varianti – tostarp arī ne visai populāri, piemēram, visu subsīdiju programmu proporcionāla samazināšana vai maksājumu atlikšana uz nākamo gadu. “Protams, es negribētu, lai notiek ļaunākais variants, taču jebkurā gadījumā mums jābūt gataviem, ka plānotie budžeta ieņēmumi un sākotnēji optimistiskās prognozes varētu arī nepiepildīties,” radušos situāciju komentē Mārtiņš Roze, “tādēļ ministrija šobrīd strādā pie “krīzes plāna”, ko varētu jau tuvākajā laikā piedāvāt apspriešanai gan LOSP, gan atsevišķām zemkopības organizācijām. Šāds plāns ir nepieciešams, lai maksimāli mīkstinātu sekas, ko radītu iespējamā subsīdiju samazināšanās.”

Tajā pašā laikā M.Roze gaida pretimnākšanu arī no LOSP puses: “Ministrija no savas puses darīs visu iespējamo, lai neradītu draudus stabilai zemkopības attīstībai, tomēr es gribētu uzsvērt, ka dialogs ir iespējams tikai tad, ja tajā iesaistās abas ieinteresētās puses – gan ministrija, gan LOSP organizācijas. Tikai diskusijā mēs atradīsim izeju no strupceļa, ko varētu radīt sarunas no spēka pozīcijām.”

Lai arī situācija ir pietiekami sarežģīta, tomēr ministrs saskata iespēju krīzes atrisināšanai bez streiku un citu radikāla protesta formu izmantošanas. “Mani priecē, ka arī LOSP sēdē lauksaimnieku organizāciju pārstāvji pieļāva iespēju konstruktīvam dialogam un, tēlaini izsakoties, ir gatavi panākt solīti pretī ministrijas centieniem,” ir gandarīts ministrs M. Roze. “Ministrija no savas puses valdībā stingri iestāsies par iepriekš doto solījumu izpildi un, protams, prasīs nopietnus argumentus, ja gadījumā solīto izpildīt nebūs iespējams. Neapšaubāmi, ka savas aktivitātes izdiskutēsim arī ar LOSP, jo ministrijas galvenais uzdevums ir radīt normālus saimniekošanas apstākļus lauksaimniekiem,” uzsver ministrs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!