• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzdevumiem pārtikas drošības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēl par soli pretim Latvijas pilsonības pretendentiem

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzdevumiem pārtikas drošības jomā

Piektdien, 11. jūlijā, Zemkopības ministrijā darba vizītē viesojās Eiropas Savienības (ES) Komisijas Patērētāju aizsardzības un veselības ģenerāldirektorāta (SANCO) pārstāvji, lai pārrunātu Latvijas padarīto reglamentējošo dokumentu saskaņošanā ar ES direktīvām pārtikas nekaitīguma jomā, kā arī formulētu tuvākajā laikā veicamos uzdevumus veiksmīgai Latvijas iestājai ES.

Pirmais un svarīgākais uzdevums ir patērētāju likumdošanas saskaņošana atbilstīgi ES direktīvu prasībām, ko ZM un citas ministrijas daļēji jau paveikušas. Komisija aicināja normatīvo aktu harmonizēšanu pabeigt pēc iespējas ātrāk un labākā kvalitātē.

Ļoti svarīga ir robežkontroles punktu sakārtošana, lai caur tiem varētu ievest un izvest augu un dzīvnieku izcelsmes produktus, augus un dzīvniekus un vest šīs kravas tranzītā uz ES un no tās tā, kā to prasa ES noteikumi. Šī prasība attiecināma gan uz sauszemes robežkontroles punktiem, gan ostu, gan dzelzceļu. Lai sekmīgi veiktu šo uzdevumu, jāpiesaista cilvēkresursi, ko jau šobrīd var nodrošināt Sanitārā robežinspekcija. Nepieciešama aprīkojuma, ēku un ceļu sakārtošana, kas, kā zināms, ir ostu īpašnieku un muitas pārziņā. Robežkontroles punktu sakārtošana jāpabeidz līdz ar iestāšanos ES. Šis pasākums Latvijai ir vitāli svarīgs, jo, ja gadījumā kontroles punkti līdz ar iestāšanos ES nebūtu gatavi kravu uzņemšanai, tās varētu tikt novirzītas uz kaimiņvalstīm, kas Latvijai nestu ievērojamus ekonomiskus zaudējumus.

Trešais veicamais uzdevums – augsta un specifiska riska dzīvnieku izcelsmes atkritumproduktu (t.sk. kritušo dzīvnieku un kautuvēs radušos atkritumproduktu) pārstrāde un iznīcināšana atbilstīgi ES direktīvās norādītajam. Šāda utilizācijas uzņēmuma izveidei šobrīd iespējams iegūt SAPARD līdzekļus, bet pagaidām šo iespēju neviens nav izmantojis, kaut atsevišķi gaļas pārstrādes uzņēmumi par to ir interesējušies. Viena no iespējām ir izmantot Lietuvas, Igaunijas vai citu kaimiņvalstu pakalpojumus, kur šādi uzņēmumi jau būtu uzbūvēti.

Sapulces noslēgumā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze teica: “Atzinīgi vērtēju Eiropas Komisijas atklāto un tiešo attieksmi pret darba jautājumiem. Pārspriestie politiskie un tehniskie jautājumi norāda, ka esam uz pareizā ceļa. Arī Ostu padomē lemtais apstiprina šo jautājumu nozīmīgumu. Uzskatu, ka būtu jāsarosās Finanšu ministrijai un Muitai, lai pasteidzinātu projektus robežpunktu izbūvē. No tā, cik drīzā laikā tie tiks izbūvēti, atkarīgs, vai caur tiem plūdīs tranzīta kravas. Tas ir ārkārtīgi svarīgi valsts ekonomikai kopumā.”

Lai sarunas arī turpmāk risinātos tikpat veiksmīgi, tika nolemts biežāk apmainīties viedokļiem un informēt iesaistītās puses par padarīto.

Sapulcē piedalījās arī Pārtikas centra, Veselības ministrijas, Muitas, Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Zemkopības ministrijas  Preses un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!