• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līdz nobalsošanai - 9 nedēļas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vēsture jāatceras, bet pagātnes nasta jānomet"

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līdz nobalsošanai – 9 nedēļas

Par Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijām tautas nobalsošanai ceļā uz Eiropas Savienību

Pirmdien, 14.jūlijā, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē tika apstiprinātas vairākas instrukcijas tautas nobalsošanas sarīkošanai par Latvijas dalību Eiropas Savienībā. Referendums gan Latvijā, gan ārvalstīs notiks 20. septembrī no pulksten 8 līdz 20, ja netiks veiktas kādas korekcijas vēlēšanu iecirkņu darba laika palielināšanā. Kā to paredz likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu “ un Saeimas vēlēšanu likuma normas, Latvijas Republikas pilsoņi savas gribas izteikšanai varēs izmantot jebkuru vēlēšanu iecirkni, un balsotāja personu apliecinošs dokuments arvien vēl būs Latvijas pilsoņa pase.

Pēc CVK rīkojuma, Latvijas pašvaldības ir apstiprinājušas vēlēšanu iecirkņu skaitu, kuros notiks tautas nobalsošana. Bez tam ir paredzēts, ka referendums par Latvijas dalību ES notiks arī 38 vēlēšanu iecirkņos 29 ārvalstīs. Ir paredzēta vēlēšanu iecirkņu komisiju izveidošana līdz 31.augustam.

Nav mainīta iecirkņa komisijas locekļu pieteikšanās un ievēlēšanas kārtība. Bet ir izmaiņas atsevišķu pašvaldības vēlēšanu komisiju kompetencē. Tajās pašvaldībās, kurās ir nolemts izveidot trīs un vairāk vēlēšanu iecirkņu, ir jāveido attiecīgs skaits vēlēšanu iecirkņu komisiju. Šeit pašvaldības izveidotā vēlēšanu komisija nedrīkst vienlaikus veikt arī iecirkņa komisijas darbu. Tai jāraugās un jākoordinē darbs visos vēlēšanu iecirkņos. Ja pašvaldības teritorijā ir tikai viens vai divi vēlēšanu iecirkņi, vēlēšanu komisija pienākumus apvienot drīkst.

Otra instrukcija, ko pieņēma CVK, ir par balsošanas sarīkošanu ārvalstīs.

Latvijas pilsoņiem ārvalstīs un tiem, kas devušies komandējumā, tiek piedāvāta iespēja balsot referenduma dienā izveidotajā vēlēšanu iecirknī vai arī balsošana pa pastu. Tiem, kas izvēlas balsošanu pa pastu, līdz 22.augustam ir jānosūta tuvākajam vēlēšanu iecirknim iesniegums, kurā katrs paziņo savu vēlmi. Iesniegumā jānorāda personas vārds, uzvārds, personas kods, kā arī adrese, uz kuru nosūtāmi tautas nobalsošanas materiāli. Tāpat pievienojama ir arī LR pilsoņa pase. Iecirkņa komisija ne vēlāk kā 15 dienas līdz tautas nobalsošanai uz norādīto adresi nosūtīs nepieciešamos atribūtus. Vēlētājam sava izvēle, balsojot pa pastu, ir jāizdara bez īpašas kavēšanās. Aploksne ar vēlēšanu zīmi un citi nepieciešamie balsošanas materiāli komisijai ir jāsaņem līdz 20. septembrim.

Trešā instrukcija nosaka referenduma rīkošanas kārtību Latvijā. Vēlēšanu iecirkņu komisijas darbu iecirknī sāks 10 dienas pirms tautas nobalsošanas. Iecirkņiem jāstrādā ne mazāk kā četras stundas diennaktī, un Latvijā šajā laikā iedzīvotāji varēs iesniegt pieteikumus balsošanas sarīkošanai mājās tiem vēlētājiem, kas veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt līdz vēlēšanu iecirknim. Kā ierasts, pieteikumi jāiesniedz rakstveidā, un to var izdarīt arī šo vēlētāju kopēji. Jāpiezīmē, ka Latvijā balsošana pa pastu salīdzinājumā ar ārvalstīm nav paredzēta.

Nav mainīta arī tautas nobalsošanas novērošanas kārtība plašsaziņas līdzekļu un politisko partiju vai to apvienību pārstāvjiem. Spēkā ir arī aģitācijas aizliegums balsošanas telpās un to tuvumā. 25. jūlijā notiks CVK rīkots informatīvais seminārs.

Zaida Kalniņa,  “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!