• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopējiem viedokļiem jaunajā Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopējiem viedokļiem jaunajā Eiropā

10.–12.jūlijā Valsts prezidente uzturējās darba vizītē Austrijā

AUSTRIJA13.JPG (26385 bytes)
Darba vizītes laikā Austrijas Republikā, Vīnē, 10.jūlijā: Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Austrijas Republikas federālais kanclers Volfgangs Šisels  Foto: Juris Krūmiņš – “Latvijas Vēstnesim”

11.jūlijā Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar Austrijas Štīrijas Federālās zemes Ministru prezidenti Valtraudi Klasniku, kura izmantoja iespēju, lai vēlreiz pateiktos par brīnišķīgo vizīti Rīgā pagājušajā gadā.

Sarunā galvenā uzmanība tika pievērsta Latvijas un Štīrijas federālās zemes ekonomisko attiecību padziļināšanai. Ar gandarījumu no abām pusēm tika minēts tas, ka Latvijas uzņēmēji šoruden uz īpašas izdevības principiem varēs piedalīties Grācas mesā, kurā būs iespēja izvērst kontaktus ar Austrijas uzņēmējiem. No Latvijas puses tika apstiprināta arī mašīnbūves jomas uzņēmēju ieinteresētība veidot ciešus kontaktus ar Grācas uzņēmējiem. Abas puses apspriedās par tālākām iespējām sadarbībā tūrisma jomā. Valsts prezidente atzīmēja, ka Baltijas jūra varētu īpaši piesaistīt tūristus no Austrijas.

Tika spriests arī par to, ka abas puses vēlas attīstīt ciešākus kontaktus starp augstskolām, īpaši akcentējot sadarbību starp tehniskajām augstākajām mācību iestādēm. Jau šobrīd norit aktīva sadarbība starp mūzikas un mākslas akadēmijām un medicīnas augstākajām mācību iestādēm. Latvijas Nacionālās operas jaunie dziedātāji jau ir izmantojuši iespēju papildināt savu prasmi Grācas operā.

Abas puses runāja arī par to, ka līdz ar iespējām, ko piedāvā jaunās Eiropas politiskā, ekonomiskā un kultūras dimensija, arī Latvijai un Štīrijas federālajai zemei ir izdevības, kas aktīvi jāizmanto. Prezidente uzsvēra, ka viņa rūpīgi sekos līdzi tam, kā Latvija gatavojas izmantot iespējas, ko piedāvā ES projekti, strukturālie fondi.

AUSTRIJA12.JPG (20238 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Austrijas prezidents Tomass Klestils (attēlā pa kresi); Štīrijas federālās zemes Ministru prezidente Valtraude Klasnika, Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs (augšējā attēlā); Grācas mērs Zigfrīds Nagls, Štīrijas Landtāga prezidents Reinholds Purs, Imants Freibergs, Latvijas vēstniece Austrijā Elita Kuzma un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, parakstoties Grācas Rātsnama goda grāmatā (apakšējā attēlā)
AUSTRIJA15.JPG (25289 bytes)
AUSTRIJA06.JPG (22576 bytes)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka ir pārliecināta – ja Latvija spēs izmantot savu radošo potenciālu un aktīvu darbu, tad desmit gadu laikā valsts būs tuvu Eiropas vidējam labklājības līmenim.

Abas puses vienojās par turpmāku aktīvu sadarbību, ko veicinās arī Latvijas Goda konsulāts Grācā. Valsts prezidente uzsvēra, ka Latvija vēlas aktīvi izmantot iespējas, kas izvēršas līdz ar Goda konsulātu atklāšanu ārvalstīs, kas Latvijai dod iespēju tādu sakaru radīšanai, kuri paplašina Latvijas starptautisko sakaru tīklu un efektivitāti un dod jaunas iespējas gan Latvijas uzņēmējiem, gan kultūras cilvēkiem. Viņa minēja, ka Austrijā Latvijai ir arī Goda konsulāts Zalcburgā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga kopā ar LR vēstnieci Austrijā Elitu Kuzmu 11. jūlijā piedalījās Latvijas Goda konsulāta atklāšanā Austrijas federālās zemes Štīrijas galvaspilsētā Grācā. Vēstniece Elita Kuzma, atklājot pasākumu, sacīja, ka šī ir īpaša diena abu valstu attiecībās un ir īpašs gandarījums, ka Latvijas prezidente var būt klāt šajā īpašajā brīdī, kad tiek dibināts Goda konsulāts, kas paver iespējas dažāda līmeņa sadarbībai starp Latviju un Štīrijas federālo zemi. E.Kuzma pasniedza Tino Pelceram Latvijas ārlietu ministres Sandras Kalnietes un Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Māra Riekstiņa oficiālo apliecinājumu, ieceļot T.Pelceru par Latvijas goda konsulu Štīrijas federālajā zemē.

Valsts prezidente uzrunā Štīrijas federālās zemes amatpersonām un Latvijas draugiem sacīja, ka Latviju un Austriju saista teicamas attiecības un tādas tās izvēršas arī federālo zemju sadarbības līmenī. Viņa atzīmēja, ka gan Rīgas Stradiņa universitātei, gan Latvijas Mūzikas akadēmijai ir iedibinājušies labi kontakti. Viņa arī pauda prieku, ka Latvija piedalās Grācas kā 2003. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas projektos ar Ērika Božes instalāciju, kā arī ar Latvijas bērnu zīmējumu izstādi.

Prezidente uzsvēra, ka jaunās Eiropas kontekstā īpaši būtiska ir reģionālā sadarbība, kas saista cilvēkus un dažāda līmeņa profesionāļus, un šobrīd sadarbojas ne tikai Rīga un Grāca, bet arī Kuldīga un Glaisdorfa. Latvijas goda konsuls T.Pelcers, aicinot klātesošos iepazīties ar Latviju, sacīja, ka viņš ir atklājis Latviju kā zemi ar lieliskām ainavām, kurā mīl un augstu godā tradīcijas un kultūras mantojumu, bet kurā cilvēki ir ar dinamiski vērstu skatu nākotnē, kas Latvijai paver attīstības potenciālu visdažādākajās jomās, tostarp arī ekonomiskajai izaugsmei.

V.Vīķe–Freiberga 11. jūlijā apmeklēja Latvijas mākslinieka Ērika Božes instalāciju vienā no Grācas rajoniem. Ē.Božes instalācija kopā ar 15 citu mākslinieku darbiem iekļauta Eiropas kultūras gadam veltītā lielprojekta izstādē. Prezidente apskatīja arī Latvijas bērnu zīmējumu izstādi Grācas rātsnamā.

12.jūlijā Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar Austrijas Štīrijas federālās zemes galvaspilsētas Grācas amatpersonām Landtāga prezidentu Reinholdu Puru un Grācas mēru Zigfrīdu Naglu un pārrunāja iespējas izvērst sadarbību ekonomikas, kultūras un mākslas jomā starp Grācu un Rīgu.

AUSTRIJA14.JPG (22383 bytes) AUSTRIJA08.JPG (20299 bytes)
AUSTRIJA09.JPG (24796 bytes) AUSTRIJA07.JPG (19631 bytes)
AUSTRIJA02.JPG (22116 bytes)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga iepazīstas ar Grācu (attēlā pa kreisi); Vaira Vīķe–Freiberga un Latvijas goda konsuls Štīrijas federālajā zemē Tino Pelcers; Valsts prezidente un Štīrijas federālās zemes Ministru prezidente Valtraude Klasnika (augšējos attēlos); izstādē “Bābeles tornis”; Latvijas bērnu zīmējumu izstādē Grācā

Sarunu laikā tika uzsvērts, ka gadsimtiem ilgās vēsturiskās attiecības, kas vieno Grācu un Rīgu, varētu būt iedvesmas avots sadarbībai arī mūsdienās. Abas pilsētas vieno vēsturiskais Dzintara tirdzniecības un kultūras ceļš, kurš stiepās no Baltijas jūras caur Grācu līdz Adrijas jūrai. Rīgas un Grācas vecpilsētas ir iekļautas UNESCO Kultūras mantojuma sarakstā.

V.Vīķe–Freiberga pauda pārliecību, ka Grācā 11.jūlijā atklātais Latvijas Goda konsulāts ļaus izvērst aktīvus dažāda līmeņa kontaktus no šodienas perspektīvas. Abas puses izteica gandarījumu, ka rosīgi aizsākušies sakari kultūras un mākslas jomā. V.Vīķe–Freiberga bija priecīga, ka Grācas rātsnamā ir atklāta izstāde, kurā savus zīmējumus eksponējuši jaunie mākslinieki no dažādām Latvijas vietām – Valmieras, Lēdurgas, Vidzemes jūrmalas, Rīgas u.c. Tāpat viņa atzinīgi novērtēja Grācas Nikolaja laukumā uzstādīto latviešu mākslinieka Ērika Božes instalāciju “Piemineklis urbānai telpai”, kas kopā ar citiem 15 Eiropas mākslinieku darbiem piedalās Grācas kā 2003.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas kultūras projektos. Pilsētas mērs prezidentei apliecināja, ka Grāca vēlas ciešākus kontaktus ar Latviju kultūras un mākslas jomā, tādēļ labprāt uzaicinātu kādu Latvijas mākslinieku uz mēnesi ilgām studijām Grācā. Sadarbību būtu iespējams izvērst arī starp literātiem. Kontaktus starp literātiem un māksliniekiem uzņēmies attīstīt Starptautiskais kultūras tīkls.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga 12.jūlijā Grācā tikās ar Austrijas bīskapu sanāksmes komisijas pārstāvi Eiropas Savienībā (ES) Egonu Kapelāri, kas vienlaikus ir arī ES bīskapu sanāksmes amatpersona. Kapelāri sarunā uzsvēra, ka Austrijas bīskapu sanāksme ar lielu interesi seko līdzi Eiropas atkalapvienošanās procesam, un norādīja, ka Baltijas valstis ir vēsturiskās Eiropas vērtību telpas neatņemama sastāvdaļa.

Bīskapu sanāksmes komisijas pārstāvis sacīja, ka sekos līdzi tam, kā jaunās ES dalībvalstis iekļausies vienotajā Eiropā, saņemot tādas pašas pilnvaras un tiesības kā līdzšinējās dalībvalstis.

E.Kapelāri izteica cerību, ka caur gadsimtu gaitā stiprinātām garīgajām vērtībām jaunā Eiropa iegūs stabilitāti, bet reizē spēs būt arī dinamiska un ar attīstības perspektīvām.

Valsts prezidenta preses dienests

 

AUSTRIJA11.JPG (24075 bytes)
Latvijas Goda konsulāta atklāšanā Austrijas federālās zemes Štīrijas galvaspilsētā Grācā: sēž – Štīrijas federālās zemes Landtāga prezidents Reinholds Purs, Imants Freibergs, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Latvijas goda konsuls Štīrijas federālājā zemē Tino Pelcers
Foto: Juris Krūmiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!