• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lielāku palīdzību jaundzimušo vecākiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2003., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par muitas noliktavu darba uzlabošanu

Vēl šajā numurā

11.07.2003., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lielāku palīdzību jaundzimušo vecākiem

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks ierosinājis Latvijā ieviest ārvalstu veiksmīgo pieredzi, ļaujot jaundzimuša bērniņa vecākiem izvēlēties – saņemt bērna piedzimšanas pabalstu naudas izteiksmē vai bērna pūriņa veidā mantiskā izteiksmē.

Ideja par bērna pūriņa izveidi aizgūta no Somijas, kur jaunajiem vecākiem tiek dota izvēle – saņemt bērna pūriņu, kurā ietilpst bērniņam nepieciešamās lietas, vai bērna piedzimšanas pabalstu naudas izteiksmē. Tur šo iespēju izmanto 85 procenti jaundzimušo bērniņu vecāku, jo jaunām ģimenēm ir svarīgi saņemt maksimāli nepieciešamo mazuļa dzīves uzsākšanai un nodrošināšanai.

Labklājības ministrija (LM) šī gada sākumā veica aptauju par bērnam nepieciešamo pūriņu, izzinot bērnu vecāku, Rīgas Dzemdību nama speciālistu un bērnu preču veikalu pārstāvju viedokli. Pēc šīs aptaujas Centrālā statistikas pārvalde veica apsekojumu par zīdaiņa pūriņa vērtību 2003.gada faktiskajās cenās un noskaidroja, ka jaundzimušā zīdainīša pūriņa vērtība ir 296 lati. LM ierosināja paaugstināt bērna piedzimšanas pabalstu līdz 296 latiem, bet ierosinājums netika pieņemts.

Pamatojoties uz Somijas pieredzi, jāmin, ka tur bērna pūriņa vērtība mantiskajā izteiksmē ir trīs reizes augstāka nekā bērna piedzimšanas pabalsts, līdz ar to vecākiem ir izdevīgāk saņemt bērna pūriņu. Ieviešot šo sistēmu Latvijā, saglabātos princips, ka bērna vecāki var izvēlēties, vai viņi saņem bērna piedzimšanas pašreizējo pabalstu 196 latu vērtībā vai bērna pūriņu, kura vērtība būtu nesalīdzināmi lielāka, jo, iepērkot preces lielā vairumā, var saņemt ļoti labas cenu atlaides. Tā rezultātā bērna pūriņš varētu tikt komplektēts ļoti bagātīgs. Pūriņā neietilps bērnu pārtika, par ko satraukušās daudzas māmiņas.

Ieviešot šo sistēmu Latvijā, būtu vairāki ieguvumi. Pirmkārt, jaunās ģimenes saņemtu daudz vairāk nepieciešamo lietu jaundzimušam bērniņam nekā varētu iegādāties par 196 latiem. Otrkārt, Latvijas ražotājiem šī varētu būt laba iespēja attīstīt vietējo tirgu, jo, saskaņā ar vairāku bērnu veikalu pārdevēju sniegto informāciju, pēc ļoti daudzām Latvijā ražotām bērnu precēm ir liels pieprasījums, jo tās ir kvalitatīvas un glītas. Un pats svarīgākais — tiktu likvidēta LM nespēja atrast naudu pašu noteiktā pūriņa iegādei.

“Ja mēs vēlamies ieviest konkrētas ģimeņu atbalsta formas, kā arī palīdzēt un atvieglot jauno māmiņu ikdienas rūpes, tad uz šo mērķi ir jāiet kopīgi. Es ļoti ceru, ka labklājības ministre beidzot sapratīs šā priekšlikuma jēgu. Ir dīvaini, ka LM nespēj nodrošināt pašu noteiktā pūriņa apjoma ieviešanu un tajā pašā laikā negatīvi attiecas pret priekšlikumiem, ko ierosina cita institūcija, lai palīdzētu atrisināt šo problēmu. Sistēmā, kad ģimenēm ir iespēja saņemt vairāk un vēl piedevām tiek saglabāta izvēles iespēja, es nesaskatu nekādus mīnusus, uzskata bērnu un ģimenes lietu ministrs.

Elija Ozoliņa, īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās preses sekretāre

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!