• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar cerīgu atbalstu no pasaules. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.2003., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77092

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar straujas izaugsmes gaitu

Vēl šajā numurā

10.07.2003., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar cerīgu atbalstu no pasaules

Par mežiem kopējā tautsaimniecības attīstībā

Vakar, 9. jūlijā, Zemkopības ministrijā (ZM) notika preses konference par Latvijas un ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) kopīgi īstenoto tehniskās sadarbības programmas projektu “Meža nozares stratēģisko mērķu formulēšana un cilvēkresursu attīstība stratēģiskajā plānošanā”. Preses konferencē piedalījās zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, ekonomikas ministrs Juris Lujāns, ANO FAO Meža departamenta meža politikas nodaļas vadītājs Manuēls Paveri-Ančāni, ZM valsts sekretāra vietnieks meža jautājumos Arvīds Ozols un Nacionālās programmas un projekta darba grupas vadītājs Harijs Jordāns.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsvēra, ka plašais īstenojamais projekts aptver ne tikai Zemkopības ministriju, tā pēc savas būtības ir multisektorāla programma.

Projektā uzmanība tiks pievērsta mežu nozares attīstībai, ņemot vērā gan ekonomiskos, gan vides, gan sociālos aspektus. M. Roze pauda lielu gandarījumu, ka šo Latvijai tik nozīmīgo projektu var īstenot kopā ar FAO. Tas ļauj piesaistīt starptautiskus un, ļoti būtiski, neieinteresētus ekspertus. Nozīmīgi ir tas, ka projektā nedominē viena sektora, bet gan visas Latvijas tautsaimniecības attīstības intereses. Ministrs kā vienu no projekta garantiem minēja plašo privātā sektora līdzdalību gan ar saviem ekspertiem, gan arī finansējumu. FAO finansiālais ieguldījums projektā ir 330 000 dolāru, Latvijas līdzfinansējums — 45 000 latu.

FAO pārstāvis M. Ančāni ir gandarīts par iespēju atkal sadarboties ar Latvijas valdību meža nozarē, jo FAO jau bija lieliska sadarbība ar Latviju 1999. un 2000. gadā meža nozares valsts pārvaldes optimizācijā. Tas bija ļoti vērtīgs projekts gan Latvijai, gan pārējām reģiona valstīm. Jaunais projekts ir turpinājums jau iesāktajam darbam, kas stiprinās jau izveidotās institūcijas un pievērsīsies visiem tautsaimniecības aspektiem, ieskaitot nodarbinātības un tūrisma attīstības jautājumus. M. Ančāni uzsvēra, ka tiks veikti pētījumi, lai noteiktu vidējā un ilgtermiņa attīstības mērķus meža nozarē. Pēc tam to īstenošanai tiks izstrādāts stratēģisks darbības plāns, kurš tad tiktu virzīts apstiprināšanai valdībā.

Ekonomikas ministrs J. Lujāns tikai vēlējās piebilst, ka meži ir viena no Latvijas galvenajām stratēģiskajām resursu bagātībām. Ministrs uzsvēra, ka galvenais uzdevums, pie kā jāstrādā, ir, lai šie mežu resursi paliktu esošajā apjomā un kvalitātē. Būtiski ir panākt, lai meža nozare atbilstu vides, sociālajām un arī tirgus prasībām. J. Lujāns arī piekrita zemkopības ministram, ka ir jāsadarbojas visām ministrijām, iesaistot gan privāto, gan nevalstisko sektoru. Ekonomikas ministrs norādīja, ka nākotnē kā atsevišķu industriju vajadzētu attīstīt kokrūpniecību. Sadarbība ar FAO nodrošina arī to, ka tas būs starptautisks projekts, kurā nedominēs kāda reģiona intereses par Latvijas mežu nozari.

ZM valsts sekretāra vietnieks A. Ozols uzsvēra, ka ļoti svarīgs ir pats projekta izstrādes process, kam jānotiek tā, lai nevienas sabiedrības grupas intereses nedominētu pār pārējām. No Latvijas puses projektā tiks piesaistīti 50 eksperti — ministriju pārstāvji, nozaru speciālisti, zinātnieki, arodbiedrības, uzņēmēji.

Par projekta īstenošanas gaitu sīkāk informēja projekta darba grupas vadītājs H. Jordāns. Pirmais darba posms būs fotogrāfijas jeb analīzes fāze, kura ietvers meža resursu analīzi: kas mums ir, ko mēs varam iegūt, un kā mēs to visu izmantojam. Analizēta tiks arī mežrūpniecība, tās attīstības iespējas. Svarīgi ir arī izpētīt meža resursu pielietojumu tautsaimniecībā. H. Jordāns uzsvēra, ka šis analīzes darbs ir ļoti būtisks, jo šobrīd meža resursi netiek izmantoti visā pilnībā. Lai attīstītu meža nozari, ir jāapzina arī infrastruktūras un transporta problēmas. Taču pamatanalīzei ir jāuzrāda, kā meža nozares attīstība ietekmē pārējās tautsaimniecības nozares — un otrādi. Analīzes fāze varētu beigties oktobra sākumā.

Nākamais posms būtu meža nozares attīstības scenāriju veidošana, kas varētu ilgt līdz 2004. gada janvārim. Te ļoti būtiska būs ne tikai starpnozaru sadarbība, bet arī viedokļu apmaiņa ar pašvaldībām.

Noslēguma fāze būtu nacionālās programmas veidošana mežu nozarē, kas jāpabeidz līdz 2004. gada maijam. Tad šī programma tiks virzīta izskatīšanai Ministru kabinetā.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!