• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apdrošināšanu, iebraucot Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2003., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77014

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu brīvo tirdzniecību

Vēl šajā numurā

08.07.2003., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apdrošināšanu, iebraucot Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā

Lai ar transportlīdzekli iebrauktu zaļās kartes sistēmas valstīs, jānoslēdz starptautiskais transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līgums jeb zaļā karte. Šobrīd zaļās kartes sistēmā ir iesaistījušās gandrīz visas Eiropas valstis. No Latvijas kaimiņvalstīm zaļās kartes sistēmā vēl nav iestājusies Krievija, tādēļ, iebraucot tās teritorijā, no 2003.gada 1.jūlija uz robežas ir jāslēdz civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums. Tālāk sniegta detalizēta informācija, kas jāievēro autovadītājiem, ar zaļo karti iebraucot Baltkrievijā un Lietuvā, kā arī informācija par apdrošināšanu, iebraucot Krievijā.

 

Lietuva

Zaļās kartes biroju padomes 37.ģenerālā asambleja Lionā ir pieņēmusi lēmumu, ar kuru no 2003. gada 1. jūlija Lietuvas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (Lithuanian Motor TPL Insurance Bureau) ir uzņemts Zaļās kartes biroju padomē, bet tas savu darbību varēs sākt tikai no 2003. gada 1. oktobra, ja līdz tam būs izpildītas visas Biroju padomes noteiktās saistības. Tātad – Latvijas zaļā karte nav derīga iebraukšanai Lietuvā, ir nepieciešams Lietuvas robežapdrošināšanas līgums.

Saskaņā ar Biroju padomes lēmumu Latvijas apdrošinātāji var izsniegt Latvijas zaļās kartes arī to ārvalstu transportlīdzekļiem, kuru reģistrācijas valstī nav sava zaļās kartes biroja. Šis nosacījums attiecas arī uz tiem zaļās kartes sistēmas dalībvalstu transportlīdzekļiem, kuru valstī esošais zaļās kartes birojs vēl nav sācis savu darbību, kā šajā gadījumā tas ir ar Lietuvas biroju. Tāpēc Latvijas apdrošinātāji var arī turpmāk izsniegt Latvijas zaļo karti Lietuvā reģistrētiem transportlīdzekļiem, bet tikai līdz tam brīdim, kad Lietuvas biroja darbība tiks aktivizēta.

37.ģenerālā asambleja ir pieņēmusi jaunu lēmumu attiecībā uz zaļās kartes derīgumu jaunajās dalībvalstīs, kas paredz, ka zaļā karte nav derīga valstī, kuras valsts starptautiskais saīsinājums nav iekļauts zaļās kartes sistēmas dalībvalstu uzskaitījumā zaļās kartes 1.lapas aversa pusē. Tiek uzsvērts, ka nav pieļaujami ar roku rakstīti vai iedrukāti papildinājumi zaļās kartes veidlapā. Tajā pašā laikā dalībvalstīs paliek spēkā nosacījums par nepieciešamību atjaunot datus zaļās kartes veidlapā divu gadu laikā kopš jaunas dalībvalsts pievienošanās ZK sistēmai.

Tomēr, lai pārejas periodā līdz atjaunoto (ar Lietuvas valsts starptautisko saīsinājumu “LT“) zaļo karšu izsniegšanai Latvijas apdrošinājuma ņēmējiem varētu nodrošināt transportlīdzekļu iebraukšanu jaunās dalībvalsts teritorijā ar derīgu zaļo karti bez papildu robežapdrošināšanas līguma noslēgšanas, ir paredzēts slēgt papildu vienošanos ar attiecīgās jaunās dalībvalsts biroju par zaļās kartes derīgumu šajā valstī bez attiecīgās valsts norādes zaļās kartes veidlapā.

 

Baltkrievija

Iepriekš minētie nosacījumi attiecas arī uz iebraukšanu Baltkrievijā, kas zaļās kartes sistēmā iestājās 2002. gada 1. jūlijā. Patlaban LR Satiksmes birojs ir noslēdzis papildu vienošanos ar Baltkrievijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju, kas paredz, ka Latvijas zaļā karte ir derīga iebraukšanai Baltkrievijā arī gadījumos, ja Latvijas zaļās kartes veidlapā vēl nav iedrukāta aile ar valsts saīsinājumu “BY”. Par jebkuru gadījumu, kad, saskaroties ar Baltkrievijas iestādēm, ir radušās domstarpības par zaļās kartes derīgumu, ja tajā nav iedrukāts valsts saīsinājums “BY”, lūdzam paziņot LR Satiksmes birojam Lomonosova ielā 9, Rīgā, LV 1019, fakss 7241862.

 

Krievija

Ar 2003.gada 1.jūliju Krievijā stājas spēkā Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums. Kamēr Krievija nav uzņemta par pilntiesīgu dalībvalsti zaļās kartes sistēmā, iebraucot tās teritorijā, uz robežas būs jāslēdz civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums. Lai Latvijas iedzīvotāji būtu informēti par apdrošināšanas prēmiju apmēriem uz Krievijas robežas, LR Satiksmes biroja mājaslapas www.sb.gov.lv sadaļā “Aktualitātes” ir ievietota norāde uz interneta adresi, pēc kuras ir atrodams apdrošināšanas prēmijas aprēķināšanas kalkulators.

Apmēram divu mēnešu laikā no Krievijas Autociviltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (turpmāk saīsinājums – FUJ — krievu valodā) likuma spēkā stāšanās 2003.gada 1.jūlijā uz Krievijas valsts robežām darbosies vienkāršota autoīpašnieku FUJ polišu esamības kontroles kārtība transportlīdzekļiem, kas iebrauks Krievijas teritorijā. Attiecīgu pavēli (Nr. 690) 23. jūnijā izdevusi Krievijas valsts muitas komiteja. Atbilstoši šai pavēlei uz laiku izdotajās kravu ievešanas apliecībās, kravu nogādāšanas kontroles dokumentos vai vadītāju muitas deklarācijās, kuri šķērsos robežu bez polisēm, muitas darbinieki izdarīs atzīmes par to, ka šo vadītāju atbildība ir jāapdrošina. Pārejas perioda ilgums pavēlē nav noteikts, tajā ir tikai ietilpīgs formulējums — ,,līdz atsevišķam rīkojumam”. Muitas dienesta vadītāji pieņem, ka vienkāršota kārtība ilgs ne vairāk kā divus mēnešus. Pa šo laiku apdrošinātājiem būs galīgā veidā jāsagatavojas to pilsoņu apkalpošanai, kas šķērsos Krievijas robežas. Pēc tam iebraukšanu valstī bez polises aizliegs. Neapdrošinātiem vadītājiem tiks radītas iespējas polišu iegādāšanai uz robežas, paziņoja Muitas ieņēmumu pārvaldes priekšnieks.

Likums par FUJ stājas spēkā no 1.jūlija. Muitas komitejai ir jākontrolē, vai valstī iebraucošie transportlīdzekļu īpašnieki ir apdrošinājuši savu atbildību. Komitejai nav piešķirtas tiesības sodīt pārkāpējus – tā ir Valsts autoinspekcijas kompetence. Pēc likuma soda sankcijas par braukšanu bez polises tiks ieviestas no 2004.gada 1.janvāra.

 

LR Satiksmes birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!