• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauneklīgo Ogres komersantu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2003., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Mindauga kronēšanas 750. jubileju

Vēl šajā numurā

01.07.2003., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauneklīgo Ogres komersantu

Vidzemes augstskolas biznesa vadības otrā kursa students, individuālais komersants Jānis Štauers nepilna gada laikā ir izveidojis divas “Štoka picas” ražotnes. Uzņēmuma nosaukums nešaubīgi norāda tā darbības virzienu. Atliek vien piebilst, ka picas tiek ceptas pēc pasūtījumiem un piegādātas pēc norādītās adreses. Pirmā ceptuve pērn jūnijā atvērta Ogrē, kas ir Jāņa Štauera (saukta par Štoku) dzimtā pilsēta, bet otrā - šogad martā Valmierā, ar kuru jauno uzņēmēju pašlaik saista mācības.

Picu ceptuve kā reāla biznesa iespēja J. Štaueram likusies jau ģimnāzijas gados, kad projektu nedēļas laikā kopā ar draugu viņš izstrādājis projektu par savu uzņēmumu. Savukārt projekta biznesa plānu viņš uzrakstījis Vidzemes augstskolas pirmajā kursā. “Tad radās laba izdevība atrast telpas ražotnei Ogrē, un nolēmu rīkoties, jo, kādēļ gan gaidīt četrus gadus līdz augstskolas pabeigšanai, ja cits pa to laiku varbūt apsteigs mani,” spriež J. Štauers.

Uzņēmējs stāsta, ka picu cepšanu mājās sācis jau četrpadsmit gadu vecumā, jo pašam tās ļoti garšojušas. “Sanāca uzreiz. Turklāt recepte ir mana, nevis kaut kur norakstīta. “Štoka picām” ir astoņi pamatveidi, kuru pildījuma nianses klients var izraudzīties pēc savas vēlēšanās. Ir picērijas, kur picas ar dažādiem nosaukumiem atšķiras tikai ar vienu produktu, bet nosaukumu ir desmitiem. Mēs, lai klientiem nejauktu galvu, izvēli esam vienkāršojuši: piedāvājam pamatveidus, kurus var papildināt un mainīt,” saka uzņēmējs.

“Ogres pieredze rādīja, ka lietas virzās labi un šis bizness ir perspektīvs, taču, kā jau visur, risks pastāv. Valmiera ir aptuveni tikpat liela pilsēta kā Ogre. Papētīju konkurentus, viņu stiprās un vājās puses. Redzēju, ka varēšu iespraukties. Valmierā konkurence, jāatzīst, ir mazāka nekā Ogrē. Pilsētā ir kādi divi picu cepēji, kuriem tas ir tikai viens no pakalpojumiem. Mūsu servisā ietilpst pasūtījuma piegāde līdz klienta durvīm, kaut tas būtu devītajā stāvā. “Labdien. Labu apetīti. Uz redzēšanos.” un “Klientam vienmēr ir taisnība.” - tās ir obligātas formulas attiecībās ar klientu,” uzskata J. Štauers.

“Štoka pica” šim gadam ir izvirzījusi mērķi maksimāli uzlabot esošo ražotņu darbu: nomainīt virtuves iekārtas, nopirkt papildu tehniku piegādēm. Valmierā un Ogrē picas izvadā gan ar mašīnu, gan motorolleru. J. Štauers rēķina, ka vienas ražotnes atvēršana izmaksā 3500 līdz 5000 latu, taču tad esot iespējams tikai minimāli izpildīt prasības, lai ražotu picas, nedomājot par telpu dizaina iekārtojumu. Ražošanas uzsākšanai ir izmantots kredīts, kura garantija ir ģimenei piederošais dzīvoklis. “Uzņēmums ir rentabls jau no paša sākuma. Nauda ienāk, taču tūlīt tiek ieguldīta attīstībā. Augstskolā mācos par budžeta naudu,” klāsta jaunais komersants. Jautāts par nākotni, uzņēmējs nenoliedz, ka daļēji tā būs saistīta ar “Štoka picu” attīstību Valmierā un Ogrē, iespējams, picēriju atvēršanu, taču jaunas ražotnes nav plānotas. Tomēr abās pilsētās esot vēl arī citas pievilcīgas biznesa nišas, kurās darboties, tikai “par to es tagad nestāstīšu,” saka uzņēmējs.

“DIENAS BIZNESS”; pēc R. Šmites  raksta “”Štoka pica” kopš ģimnāzijas gadiem lolots bizness”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!