• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimniecības politiku Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.06.2003., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76689

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (23.6.2003. - 29.6.2003.)

Vēl šajā numurā

27.06.2003., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimniecības politiku Eiropā

Pēc triju nedēļu ilgām debatēm trešdienas, 25. jūnija, naktī Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministri vienojās par ES kopējās lauksaimniecības politikas reformu. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze atzīst, ka reforma ir izšķiroši svarīga lauksaimniecības nozarei.

Panāktā vienošanās paredz elastīgu lopkopības sektora attīstības modeli. Tas nozīmē, ka ES dalībvalstis pēc reformas īstenošanas izvēlēsies sev piemērotāko variantu tieši lopkopības atbalstam. Latvijai šāds piedāvājums ir izdevīgs. No jauna reformā iekļauts atbalsts graudu kaltēšanai. Tāpat izdevīgs Latvijai ir arī ES paredzētais finansējums lauku attīstībai.

Jaunajām dalībvalstīm šī panāktā vienošanās par lauksaimniecības politikas reformu vēl nenozīmē skaidru un tiešu lēmumu. Līdz septembrim Eiropas Komisija sola sagatavot dokumentu par to, kā paredzētajā kopējās lauksaimniecības politikas reformā iekļaujamas jaunās dalībvalstis. Kandidātvalstu ministri pēc aizvadītajām sarunām parakstījuši kopēju deklarāciju par reformas debašu secinājumiem, kurā teikts: jaunās dalībvalstis uzskata, ka galīgajā kompromisa dokumentā jāietver jautājums par pilnu kompensāciju par intervences cenu samazinājumu graudu un piena nozarē (nepiemērojot pakāpeniskuma pieeju papildu kompensāciju maksājumiem), tāpat jāparedz piena kvotu palielināšana jaunajām dalībvalstīm, ja tās tiks palielinātas pašreizējām dalībvalstīm, jādod pārejas perioda izvēles iespēja jaunajām dalībvalstīm, lai tās līdz pilnīgai tiešo maksājumu ieviešanai piemērotu ES prasības.

M.Roze, uzstājoties ES dalībvalstu lauksaimniecības ministru sanāksmē, uzsvēra, ka jaunajām dalībvalstīm ir jābūt līdzvērtīgiem nosacījumiem jau esošajām dalībvalstīm, kā arī jāsaņem līdzvērtīgas kompensācijas par cenu samazinājumu zemniekiem. Ministrs paudis pārliecību, ka Latvijas zemnieki nesaņems mazāku atbalstu, kā paredzēts un panākts iestāšanās ES sarunu laikā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!