• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par robežas šķērsošanas noteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2003., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76623

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veidojot Eiropas Savienības un Tuvo Austrumu dialogu

Vēl šajā numurā

26.06.2003., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par robežas šķērsošanas noteikumiem

Iestājoties tūrisma sezonai, Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde (GMP) atgādina, ka fiziskās personas var šķērsot valsts robežu gan robežkontroles, gan robežpārejas punktā. Izvēloties, pa kuru ceļu labāk izbraukt no mūsu valsts vai atgriezties Latvijā, ir jāatceras, ka šīs divas robežas šķērsošanas iespējas preču pārvietošanas ziņā būtiski atšķiras.

Robežpārejas punktos kontroli veic tikai robežsargi, tāpēc šajās vietās valsts robežu var šķērsot personas tikai ar personīgajām mantām bez muitojamām precēm un priekšmetiem. Normatīvajos aktos noteikts, ka personiskās lietošanas priekšmeti ir tie, kas cilvēkam nepieciešami personiskai vai profesionālai lietošanai, piemēram, apģērbs un apavi, mobilais telefons, fotoaparāts, pārnēsājamais dators u.c. Lai preci varētu uzskatīt par personiskās lietošanas priekšmetu un atļaut pārvietot caur robežpārejas punktu, tai jāatbilst vairākiem kritērijiem: priekšmets ir lietots, līdzi nav veikala iepakojuma, un uz priekšmeta nav tirdzniecības marķējuma, priekšmetu nevar izmantot citu priekšmetu ražošanai. Robežpārejas punktos robežsargi pārliecinās, ka uz katru iekārtu, ierakstu vai fotoierīci ir ne vairāk kā trīs informācijas nesēji – kasetes, diski, disketes, filmiņas.

Ja cilvēka bagāžā ir vienīgi nepārprotami personiskas lietošanas priekšmeti, droši var izvēlēties brauciena maršrutam atbilstoši izdevīgāko robežšķērsošanas vietu neatkarīgi no tās veida.

Savukārt, ja ceļotāja bagāžā, bez personīgās lietošanas mantām ir arī citas preces, tad fiziskās personas drīkst šķērsot robežu tikai robežkontroles punktos, kur kontroli veic robežsargi un muita.

Likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” paredzēts, ka fiziskajām personām ir tiesības, nemaksājot muitas maksājumus, nekomerciāliem nolūkiem ievest Latvijā preces, kuru kopējā muitas vērtība nepārsniedz 150 latu. Turklāt noteikts, ka valstī drīkst ievest ne vairāk kā trīs vienības vienāda nosaukuma preču. Daudzuma ierobežojums neattiecas uz vienāda nosaukuma precēm, ja to kopējā muitas vērtība nepārsniedz 15 latu.

Nemaksājot muitas maksājumus, vienai fiziskajai personai ir atļauts ievest ne vairāk par trim vienībām vienāda nosaukuma pārtikas preču, kuru kopējā muitas vērtība nepārsniedz 15 latu. Likums paredz arī vairāku atsevišķu preču ievešanas ierobežojumus, piemēram, viens cilvēks, nemaksājot muitas maksājumus, nedrīkst vest pāri robežai vairāk kā divus litrus vīna, piecus litrus alus, divpadsmit litrus bezalkoholisko dzērienu, vienu kilogramu kafijas, divsimt cigarešu u.tml. Šīs preces ir jādeklarē, bet izmantot var arī īpašu — mutisko — deklarēšanu. Par mutiski deklarētām preces uzskatāmas ar brīdi, kad fiziskā persona ir apstiprinoši atbildējusi uz muitas amatpersonas jautājumu: “Vai jums ir deklarējamas preces?”

Ja ievedamo preču daudzums pārsniedz normatīvajos aktos norādīto apjomu, robežas šķērsotājam ir jāizpilda fiziskās personas muitas deklarācija un jāsamaksā muitas maksājumi.

Ja cilvēks ar auto atgriežas no ceļojuma ne vien ar lieliskiem iespaidiem, bet arī ar veiksmīgiem pirkumiem, par robežas šķērsošanas vietu būtu jāizraugās nevis viens no trīsdesmit astoņiem robežpārejas punktiem, bet gan robežkontroles punkts. No Lietuvas puses iebraucot, tas varētu būt viens no septiņiem — Rucavas, Plūdoņu, Ezeres, Meitenes, Grenctāles Subates vai Medumu — robežkontroles punktiem, no Baltkrievijas – Silenes vai Pāternieku robežkontroles punkts. Savukārt uz Latvijas un Krievijas robežas ir trīs robežkontroles punkti: Terehova, Grebņeva un Vientuļi. Cauri Veclaicenes, Valkas un Ainažu robežkontroles punktiem privātpersonām ar deklarējamām precēm ir iespējams šķērsot arī Latvijas un Igaunijas robežu.

“Lai izvairītos no pārpratumiem, šķērsojot robežu ar deklarējamajām precēm, lūdzam atcerēties, ka fiziska persona tās drīkst ievest Latvijas Republikā un izvest no mūsu valsts tikai caur robežkontroles punktiem,” atgādina GMP direktors Mārtiņš Tols.

 

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!