• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu lauksaimnieku pieredzi slovākiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2003., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasūtījumu būvniecībā

Vēl šajā numurā

18.06.2003., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu lauksaimnieku pieredzi slovākiem

Aizvakar, 16.jūnijā, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze tikās ar Slovākijas lauksaimniecības organizāciju vadītājiem, kas Latvijā ieradušies, lai gūtu pieredzi, sadarbojoties ar valsts institūcijām. Kā atzina viesi, Latvijas lauksaimnieku organizācijām ir pārsteidzoši aktīvs kontakts ar Zemkopības ministriju. Slovāku lauksaimnieki secināja, ka viņus ne vienmēr uzklausa ministrijas speciālisti, tāpēc viņu lauksaimnieku sabiedriskajām organizācijām ir grūti ietekmēt zemniekiem svarīgu lēmumu pieņemšanu. Kā īpaši pozitīvu pieredzi slovāki atzīmēja Latvijas lauksaimnieku iespēju līdzdarboties darba grupās, kuras izstrādā nozīmīgus normatīvos dokumentus, priekšlikumus visdažādāko problēmu risinājumiem. Tika minēta arī Latvijas zemnieku pārstāvniecība Briselē, kas veicina lauku iedzīvotāju informētību un izglītošanu par Latvijas integrācijas procesiem Eiropas Savienībā, regulāri informē par Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes oficiālajiem lēmumiem un viedokļiem par lauksaimniecības nozari.

Tāpat Slovākijas lauksaimniekiem būtiska šķita konsultāciju dienestu darbība Latvijā. Viņu valstī nedarbojas zemnieku konsultāciju centri vai dienesti. Tur lauksaimnieki var saņemt privātu konsultantu palīdzību, par to maksājot ievērojamas summas. Piemēram, biznesa plāna sastādīšana slovāku zemniekam var izmaksāt pat pusi no realizētā projekta kopējās summas.

Sarunas laikā liela interese bija par SAPARD projektu īstenošanas iespējām un norisi. Slovākija ir valsts, kas no kandidātvalstīm līdz šim gandrīz vismazāk apguvusi Eiropas Savienības piedāvātos SAPARD programmas maksājumus. Slovākiem aktuāls bija jautājums, kā Latvijas lauksaimnieki izvēlējušies atbalstāmos pasākumus, piemēram, viņu programmā nav iekļauti tehnikas modernizācijas pasākumi. Tas nozīmē, ka lauksaimniekiem nav iespējas ar ES atbalstu iegādāties tehniku. Tālab saistoša bija slovāku interese par mūsu lauksaimnieku centieniem iespējami vairāk līdzekļu saņemt kā ES atbalstu.

M.Roze atbildēja uz daudziem jautājumiem par situāciju Latvijas lauksaimniecībā, par mūsu lauksaimnieku iespējam, gatavojoties iestājai ES. Slovākijas lauksaimnieki apmeklēs vairākas zemnieku saimniecības. Savukārt vairāki Latvijas lauksaimniecības organizāciju vadītāji pirms tam jau pabijuši līdzīgā darba vizītē Slovākijā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!