• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iecerēto Tartu zinātnes parku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2003., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76317

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ilgi gaidīto Lietuvas robežlīgumu

Vēl šajā numurā

17.06.2003., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iecerēto Tartu zinātnes parku

Iespējams, jau pēc diviem gadiem Tartu centrā blakus modernai biroju augstceltnei sliesies vēl modernāks pilsētas zinātniskais parks. Ap 300 miljonu Igaunijas kronu (12 miljonu latu) vērtā kompleksa celtniecība pilsētas centrā tiks sākta nākamā gada beigās, bet durvis tas vērs 2006. gada pavasarī. Celtniecībā savu palīdzīgo roku plāno pielikt pilsētas dome, Izglītības ministrija, ES strukturālie fondi un privātie investori.

Zem modernās celtnes jumta bez zinātniskā centra atradīsies arī lielāki un mazāki veikali, firmu biroji, jumts ziemā tiks pārvērsts par mākslīgā ledus slidotavu. Projekta autori Ains Padriks un Vilens Kunnapū blakus iespaidīgajai celtnei paredzējuši vietu arī daudzstāvu ekskluzīvu dzīvokļu ēkai.

Tagad Tartu universitātes pārraudzītais zinātniskais centrs ir izvietots universitātes observatorijas telpās un kopš 1997. gada ik gadu pulcē gandrīz 60 000 interesentu. Pašreiz zinātniskā centra lielākie sponsori ir dažādi ES fondi, saldumu ražotājs “Kalev”, mobilo sakaru operators EMT, fiksēto telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs “Eesti Telefon” un Tartu dome.

Tartu zinātniskais centrs ir radīts, lai sabiedrības interesi tuvinātu zinātniskajiem atklājumiem, īpaši tiem, kuri dienasgaismu ieraudzījuši tieši Igaunijas izglītības un zinātnes citadelē – Tartu. Izmantojot interaktīvas un izklaidējošas metodes, publika tiek iepazīstināta ar jaunākajiem zinātnes atklājumiem. Līdz šim Tartu universitātes entuziasti organizējuši izstādes par hologrammām, insektiem, astroloģiju, gaismu, šokolādes ražošanu, antīkās pasaules zinātni, komunikāciju un cilvēka ķermeņa tēmu. Centra darbības laikā to apmeklējuši 270 000 dažāda vecuma interesentu.

Divi nozīmīgākie Tartu zinātnes kodoli ir universitātes Fizikas institūts un Igaunijas Biocentrs. Eiropas Komisijas, Zviedru zinātniskā fonda un Igaunijas valdības apbalvotā Fizikas institūta paspārnē radītas vairākas nozīmīgas lāzera medicīnas tehnoloģijas, kuru tirgus cenas ASV sniedzas vairākos desmitos tūkstošu dolāru. Institūts specializējas biofizikā, radioaktivitātes pētīšanā un optikā. 76 zinātnieki un 24 tehniķi strādā desmit institūta laboratorijās un gada laikā dažādos pasaules zinātniskajos žurnālos publicē aptuveni 140 pētījumus. Šis rādītājs Eiropā ir otrs lielākais aiz Somijas.

Igaunijas Biocentra dibinātājs un ilggadējais vadītājs ir izglītības un zinātnes ministrs Toivo Maimetss. PHARE un Igaunijas valdības atbalstītais centrs pēta gēnus un meklē vairākus vēža noteikšanas un ārstēšanas veidus. Biocentra gada budžets ir 45 miljoni kronu (1,8 miljoni latu), no kuriem 40 procentus piešķir valdība, bet pārējo daļu sedz ES un ASV fondi. 120 centra darbinieki mēnešalgas saņem no projektu naudām.

“DIENA”; pēc K. Pētersona raksta “Tartu būvē zinātnes parku”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!