• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlētāju reģistra izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2003., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas NBS gatavību iekļauties NATO struktūrās

Vēl šajā numurā

12.06.2003., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlētāju reģistra izveidi

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars trešdien, 11. jūnijā, iesniedza vēstuli Ministru prezidentam Einaram Repšem, kurā lūdz valdību izveidot darba grupu, kuras uzdevums būtu izstrādāt Vēlētāju reģistra likumprojektu.

Vēstulē Ministru prezidentam CVK priekšsēdētājs norāda, ka objektīvu nepieciešamību pēc vēlētāju reģistra izveides Latvijā rada dzīvesvietas deklarēšanas sistēmas ieviešana no 2003. gada 1. jūlija, plānotā pāreja uz dubulto personu apliecinošo dokumentu sistēmu no 2004. gada maija un iespēja, ka Latvijai kā ES dalībvalstij 2004. gada jūnijā būs jāpiedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Šobrīd Latvijā nav iepriekš sastādīta vēlētāju reģistra. Vēlētāji tiek reģistrēti vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņos, bet principu “viens vēlētājs – viena balss” nodrošina spiedogs pasē. Tomēr, ieviešot dubulto personu apliecinošo dokumentu sistēmu, atsakoties no pasu lietošanas Latvijas teritorijā un ieviešot personas apliecības, vairs nebūs vienota dokumenta, kas būtu izmantojams šā principa nodrošināšanai.

Vēlētāju reģistrs nepieciešams, arī lai nodrošinātu 2005. gada pašvaldību vēlēšanas, jo, stājoties spēkā jaunajai dzīvesvietas deklarēšanas kārtībai, kā apliecinājumu par tiesībām vēlēt attiecīgo pašvaldību vairs nevarēs izmantot atzīmi par pierakstu pasē, kā tas bija līdz šim.

Vēstulē Ministru prezidentam CVK priekšsēdētājs norāda, ka vēlētāju reģistra aktualizēšanai vajadzīgais laiks dažādās valstīs ir seši līdz desmit mēneši un Latvijā pēc attiecīga likuma pieņemšanas vēlētāju reģistra izveide prasīs ne mazāk laika. Turklāt iespējami ātrāka politiska izšķiršanās par piemērotāko vēlētāju reģistrācijas kārtību nepieciešama, lai būtu iespējams aprēķināt vēlētāju reģistra izveidei nepieciešamo finansējumu, kas iekļaujams jau 2004. gada budžeta pieprasījumā un ir tieši saistīts ar izvēlēto vēlētāju reģistra modeli.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!