• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pretterorisma akciju bīstamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2003., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pūliņiem izbeigt haosu Irākā

Vēl šajā numurā

10.06.2003., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pretterorisma akciju bīstamību

Vašingtonas izvērstais “karš pret terorismu” padarījis pasauli bīstamāku, jo tas ierobežo cilvēktiesības, grauj starptautiskās tiesības un aizsargā valdības no rūpīgām pārbaudēm, paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International”. Savā gadskārtējā pārskatā par globāliem cilvēktiesību pārkāpumiem 2002. gadā šī Londonā bāzētā uzraudzības organizācija mudina pasauli censties atrisināt Irākas problēmas tagad, kad ir beidzies Persijas līča karš.

“Amnesty International” apgalvo, ka centieni izskaust teroru pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem ir devuši negatīvu rezultātu. “Tie ir padziļinājuši sašķeltību starp dažādu reliģiju un izcelsmes cilvēkiem un sējuši turpmāko konfliktu sēklas,” teikts šīs organizācijas paziņojumā. “Tas radījis visaptverošas bailes visos sabiedrības sektoros.” Paziņojumā norādīts, ka pasaule pietiekami necenšas atrisināt pēckonfliktu problēmas Afganistānā un Irākā, kuras abas bija pakļautas ASV vadītiem bumbu triecieniem karā pret teroru. “Pastāv ļoti reāls risks, ka Irāka sekos Afganistānas paraugam, ja netiks uzklausīti Irākas tautas lūgumi atjaunot likumību un kārtību un pilnībā respektēt cilvēktiesības,” teica “Amnesty International UK” direktore Keita Allena.

“Amnesty International”, kas kļuvusi par pasaules lielāko un respektētāko cilvēktiesību aizstāvju grupu kopš tās dibināšanas pirms vairāk nekā 40 gadiem, īpaši uzsvēra vairāk nekā 600 aizturēto likteni ASV militārajā bāzē Gvantanamo līcī Kubā, kur viņi tiek turēti bez apsūdzību izvirzīšanas un tiesas kopš kara Afganistānā. “Apgalvojot, ka tās nesot taisnību upuriem Irākā, ASV aktīvi cenšas mazināt Starptautiskās krimināltiesas autoritāti, kas ir vispārējā taisnīguma mehānisms,” norādīts paziņojumā. Tajā arī sīki aprakstīts, kā Lielbritānija, kas bija Vašingtonas galvenā sabiedrotā Afganistānas un Irākas karā, padarījusi stingrākus savus pretterorisma likumus, pagarinot laiku, cik ilgi aizdomīgās personas drīkst turēt cietumā, no septiņām līdz 14 dienām.

“Amnesty International” 311 lappušu ziņojums neattiecas vienīgi uz krīzēm, ko izraisījuši 11. septembra uzbrukumi. Tajā norādīts, ka intensīvā mediju uzmanība pret notikumiem Afganistānā un Irākā 2002. gadā nozīmē, ka cilvēktiesību pārkāpumi Kotdivuārā, Kolumbijā, Burundi, Čečenijā un Nepālā pagājuši lielākoties nepamanīti. Stāvoklis Kongo Demokrātiskajā Republikā joprojām ir “drūms, jo tur turpinās kaujas un uzbrukumi civiliedzīvotājiem”. “Burundi valdības spēki bez tiesas nogalina cilvēkus, viņi “pazūd”, tiek spīdzināti. Ir novēroti arī citi nopietni pārkāpumi.” “Ir vitāli svarīgi pretoties manipulācijai ar bailēm un pārskatīt šauro koncentrēšanos uz drošību,” teica Allena. “Drošības definīcija ir jāpaplašina, iekļaujot tajā kā cilvēku, tā valstu drošību.”

Pēc LETA-REUTERS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!