• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad līdz referendumam 106 dienas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2003., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai iekļaujamies nākotnes iespēju izvēlē

Vēl šajā numurā

06.06.2003., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad līdz referendumam 106 dienas

Vakar Valsts prezidente tikās ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju

CIMDARS1.JPG (17982 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
CIMDARS2.JPG (19946 bytes)
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 5. jūnijā, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tikās ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru, lai pārrunātu jautājumus sakarā ar gaidāmās tautas nobalsošanas par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) sarīkošanu.

Pārrunāta darba organizācija vēlēšanu iecirkņos. Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga bija ieinteresēta, lai 20. septembrī paredzētajā tautas nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā būtu nodrošināta gan brīva vēlētāju plūsma un iecirkņos neveidotos rindas, kā arī lai attālu lauku ciemu iedzīvotāju nokļūšana līdz vēlēšanu iecirknim nebūtu nepārvarama problēma. Tādēļ vēlētājiem, kas vēlēsies nokļūt vēlēšanu iecirknī, ir jānodrošina sabiedriskā transporta pieejamība. Turklāt cilvēku pārvadāšanā nedrīkst prasīt braukšanas maksu par biļeti. “Nav noslēpums, ka sabiedriskais transports daudzviet Latvijā ne vien brīvdienās, bet arī darbadienās kursē ļoti neregulāri. Lai novērstu situāciju, kad iedzīvotāji izsaka sūdzības par to, ka nav varējuši nokļūt līdz vēlēšanu iecirknim, jau laikus jāmeklē risinājums. Šāda negatīvā pieredze mums ir no iepriekšējām vēlēšanām, kad pēdējā brīdī un pēc tam, kad iejaucās Valsts prezidente, kopā ar Satiksmes ministriju problēmu atrisināja. Ceru, ka pašvaldības laikus parūpēsies, lai vēlāk nerastos domstarpības,” teica A.Cimdars.

Otrs nozīmīgākais temats, kas tika skarts sarunas laikā, bija paredzamā pāreja uz jaunu vēlētāju reģistrācijas kārtību. V.Vīķe-Freiberga norādīja, ka Latvijai ir jābūt gatavai pārejai uz jauno kārtību jau 2004.gadā, kad, iespējams, būs jāpiedalās Eiroparlamenta vēlēšanās. Šādu vēlēšanu sarīkošanā Latvijai nav ne pieredzes, ne atbilstošas likumdošanas bāzes. A.Cimdars atzina, ka kopumā jaunas vēlētāju reģistrācijas sistēmas izveide, cītīgi strādājot, ir iespējama jau līdz 2004.gada janvārim. Par pamatu tikšot izmantots valstī esošais iedzīvotāju reģistrs un apkopots labākais no Lietuvas un Lielbritānijas pieredzes šīs sistēmas veidošanā.

Arnis Cimdars pastāstīja: piedaloties ar vēlēšanām saistītajās norisēs citur pasaulē, ir novērots, ka palēnām tiek pārtraukts izmantot īpaši no koka konstrukcijām būvētas vēlēšanu kabīnes, kas aprīkotas ar aizkariem. Arī Latvijā vēlēšanu iecirkņu aprīkojumam jau tiek piedāvātas vieglas salokāmas konstrukcijas — aizslietņi vai vienreizējie kartona galda aizslietņi. CVK priekšsēdētājs izteica domu, ka īpašu kabīņu izvietošana vairāk būtu nodrošināma tajos vēlēšanu iecirkņos, kur balso valsts augstākās amatpersonas.

Tikšanās reizē arī pārrunāta aizvadītā gada rudenī notikušo 8.Saeimas vēlēšanu norise. Arnis Cimdars iepazīstināja Valsts prezidenti ar CVK sagatavoto un izdevumā apkopoto pētījumu par 8.Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Šādu izdevumu CVK gatavo pēc katrām valstī notikušajām vēlēšanām. Pēc A.Cimdara domām, jaunais izdevums ir daudz pārskatāmāks, interesantāks un bagātāks ar informāciju. Atšķirībā no iepriekšējiem izdevumiem, šajā ir apkopotas ziņas plašākai sabiedrībai, savukārt politikas pētnieku un sociologu vajadzībām sagatavota paplašināta informācija, kas apkopota kompaktdiska formātā. Jaunā izdevuma ieguvums ir arī salīdzinošās informācijas daļa. Lasītājam ir iespēja iegūt ziņas par iepriekšējo vēlēšanu datiem — vēlēšanu sarakstu skaitu, ievēlēto deputātu skaitu un citas ziņas. Arī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga atzina, ka izdevumam gan šobrīd, gan nākotnē būs savs interesentu un pētnieku loks.

Zaida Kalniņa, “LV” Saeimas un pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!