• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likuma pārkāpumiem partiju finansiālajā darbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2003., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Eiropas "par" un "pret" Valmierā

Vēl šajā numurā

04.06.2003., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likuma pārkāpumiem partiju finansiālajā darbībā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (Birojs) ir konstatējis pārkāpumus politisko organizāciju – “Latvijas Brīvībai” un “Sociāldemokrātu savienība – SDS” finanšu darbībā.

Politiskā organizācija “Latvijas Brīvībai” ir pārkāpusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktās prasības, ka visus dāvinājumus (ziedojumus) finanšu līdzekļu veidā tieši jāpārskaita attiecīgās politiskās organizācijas bankas kontā. Birojs ir konstatējis, ka četri ziedojumi par kopējo summu 14 510 latu apmērā laikā no 2002.gada 4.jūnija līdz 25.jūnijam tika iemaksāti skaidrā naudā partijas kasē, nevis ieskaitīti bankas kontā.

Savukārt 2002. gada 12. septembrī, saņemot ziedojumu 2 200 latu apmērā no fiziskas personas, politiskā organizācija “Latvijas Brīvībai” pārkāpusi trīs Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasības:

— desmit dienu laikā pēc ziedojuma saņemšanas par to netika iesniegta informācija Noziedzības un korupcijas novēršanas padomes sekretariātā un publicēšanai internetā;

— kalendārā gada laikā partija no vienas fiziskas personas saņēmusi ziedojumus finanšu līdzekļu veidā, kas pārsniedz likumā noteikto 10 000 latu ierobežojumu;

— arī šis ziedojums tika iemaksāts partijas kasē, nevis ieskaitīts bankas kontā.

Politiskā organizācija “Sociāldemokrātu savienība – SDS” ir pārkāpusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteikto ziedojumu (dāvinājumu) maksimālo summu 10 000 latu, kuru fiziskā persona var ziedot kalendārā gada laikā. 2002. gadā Jānis Leja politiskajai organizācijai ir izdarījis trīs ziedojumus par kopējo summu 10 100 latu.

Turklāt “Sociāldemokrātu savienība–SDS” nav ievērojusi likumā noteikto aizliegumu ņemt aizņēmumus. Katru mēnesi, izdarot pirkumus partijas vajadzībām par saviem līdzekļiem, Arnis Mugurēvičs veicis īslaicīgus aizdevumus partijai, kurus partija viņam atmaksājusi nākamajos mēnešos.

Diemžēl pašreiz spēkā esošajos normatīvajos aktos nav paredzēta ne administratīvā, ne kriminālatbildība par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma pārkāpumiem. Kā Birojs ir ziņojis iepriekš, Saeima ilgstoši aizkavējusi grozījumu akceptēšanu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas dotu tam tiesības saukt pie administratīvās atbildības par pārkāpumiem korupcijas novēršanas jomā. Pirms divām nedēļām Birojs atkārtoti lūdza Saeimu paātrināt APK grozījumu izskatīšanu, jo bez attiecīgu grozījumu izdarīšanas Biroja darbs ir apgrūtināts un nepilnvērtīgs.

Birojs ir konstatējis arī likuma “Par grāmatvedību” pārkāpumus abu minēto partiju darbībā. Par šiem pārkāpumiem tiks informēts Valsts ieņēmumu dienests, kam tiek lūgts savas kompetences ietvaros izvērtēt iespēju uzlikt administratīvo sodu.

Birojs uzdevis abām partijām novērst Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma konstatētos pārkāpumus. Partijai “Latvijas Brīvībai” Finanšu ministrijas norādītajā kontā jāpārskaita 16 710 latu, savukārt partijai “Sociāldemokrātu savienība – SDS” – 100 latu.

22. maijā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa apmierināja pirmo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prasību un apturēja Dabas likuma partijas darbību uz sešiem mēnešiem. Tiesa arī uzlika Dabas likuma partijai pienākumu divu nedēļu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīža iesniegt KNAB ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2002.gadu. Ja tiesas uzliktās prasības netiks izpildītas, tad pēc sešiem mēnešiem KNAB sniegs tiesā prasību par partijas likvidāciju.

Pamatojoties uz to, ka politiskā organizācija „Dabas likuma partija” nav iesniegusi KNAB ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2002. gadu, šā gada 9. aprīlī KNAB iesniedza tiesā prasības pieteikumu par partijas darbības apturēšanu uz sešiem mēnešiem. Prasība tika iesniegta, pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta otro daļu. Tas nosaka: gadījumā, ja mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas politiskā organizācija (partija) neiesniedz finansiālās darbības deklarāciju, KNAB priekšniekam ir pienākums divu nedēļu laikā ierosināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu tiesas ceļā.

Pavisam KNAB ir iesniedzis 11 prasības pieteikumus tiesā par partiju darbības apturēšanu sakarā ar ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju neiesniegšanu vai nepilnīgu ziņu sniegšanu ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas ietvaros. Šī izskatītā lieta ir pirmā KNAB iesniegtā prasība par politiskās organizācijas darbības apturēšanu, kas tikusi izskatīta un apmierināta tiesā.

Saskaņā ar KNAB likumu birojs veic Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma izpildes kontroli.

Diāna Kurpniece,  KNAB nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!