• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar vienotas nākotnes Eiropas redzējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2003., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.06.2003., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar vienotas nākotnes Eiropas redzējumu

PREZID MB.JPG (41069 bytes)
Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kopsapulces dalībniekus uzrunā Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Dr.habil.oec. Baiba Rivža, sēž — LLMZA zinātniskais sekretārs Dr.agr. Mārtiņš Belickis, LLMZA viceprezidents Dr.sci.ing., Dr.agr.h.c. Pēteris Bušmanis un Dr.habil.agr., Dr.vet.med. Aleksandrs Jemeļjanovs

Piektdien, 30. maijā, Jelgavā kopā sanāca Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija (LLMZA).

Kopsapulci ievadīja akadēmijas prezidente Dr. habil oec. Baiba Rivža, pastāstot par jaunākajām atziņām lauksaimniecības un pārtikas zinātņu pētniecībā Eiropā. Maija vidū zinātniecei bijusi iespēja piedalīties starptautiskajā konferencē Atēnās, kur mūsu kontinenta lauksaimniecības un pārtikas zinātnes vadošie speciālisti divas dienas sprieda par nozares attīstības virzieniem un iespējām.

Konferencē aplūkots ļoti plašs problēmu loks: jauno tehnoloģiju ietekmes pētījumi par pārtikas kvalitāti un drošību, pārtikas un lauksaimniecības zinātnisko pētījumu un finansējuma plūsmas pārvaldība, līdzsvarotas attīstības modelēšana reģionos, lauksaimniecības un vides jaunās iespējas, to izvērtējums, lauku dzīves aspektu pētījumi, izglītības nozīmes kvantitatīvā un kvalitatīvā izpēte un virkne citu.

Spriests arī par to, kā Eiropas paplašināšana ietekmēs pārtikas produktu tirgu, analizēti iespējamie tautsaimnieciskie, ekoloģiskie un citi riski, to ietekme uz iedzīvotāju dzīves līmeni.

Runājot par Eiropas sabiedrības attīstības tendencēm, īpaša uzmanība pievērsta tam, kas mūs sagaida nākotnē. Pieaugs globalizācija un mobilitāte, kas izpaudīsies tūrisma un tirdzniecības straujā attīstībā un informācijas tehnoloģiju izstrādāto jaunu komunikācijas veidu uzplaukumā, veicinot patērētāju prasību palielināšanos. Arvien lielāka uzmanība tiks veltīta ētiskajām un humānajām vērtībām. Bet vienlaikus priekšplānā izvirzīsies arī patērētāju problēmjautājumi par vides un dzīvnieku aizsardzību, drošu un veselīgu pārtiku un citi. Konferencē ziņotāji no daudzām valstīm īpaši uzsvēruši, cik būtiski ir veidot uz zināšanām balstītu sabiedrību, savukārt pārtikā un lauksaimniecībā galvenā uzmanība jāveltī pārtikas drošībai un kvalitātei, līdz ar to arī patērētāju drošībai.

Nākotnes Eiropā aizvien augstāk tiks vērtēta tīra vide, kuras attīstību sekmēs jaunās Eiropas zinātnieku sadarbība un atvērtība tehnoloģiskiem jauninājumiem un dialogam ar sabiedrību. Un, neapšaubāmi, tur visur līdzdarbosies arī Latvijas lauksaimniecības un meža zinātnieki. Vēstulē kopsapulci sveica Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Jānis Stradiņš:

“Mīļā prezidentes kundze! Augsti godātie LLMZA kopsapulces dalībnieki!

Latvijas Zinātņu akadēmijas un savā vārdā sirsnīgi sveicu Jūs Latvijas Lauksaimniecības un mežu zinātņu akadēmijas kopsapulces dienā. Senajā Jelgavas pilī pulcējas Latvijas lauku labākie pētnieki un pazinēji. Jūsu pētniecības un mīlestības objekts – lauksaimniecība, daba un dabas produkti – ir mūsu rūpe, mīlestība un drošības sajūta. Agrārā zinātne – tā ir zemnieku praktiskās pieredzes apkopojums.

Ceļā uz jaunu, Rietumu civilizācijas un demokrātijas vērtībās orientētu 25 valstu kopu mēs ejam pārdomu mākti – vai saglabāsim Latvijas identitāti? Saglabāsim! Paļaujamies uz savu zinātnieku darbu. Senajiem grieķiem bija varonis Antejs, kurš guva spēku saskarsmē ar māti Zemi. Mēs, visa tauta, esam viņa radinieki, jo arī mēs gūstam spēku saskarsmē ar mūsu Zemi. Lauki ir mūsu dzīvesveida un kultūras šūpulis. Tādiem tiem jāpaliek arī nākotnē. Mēs esam priecīgi, ka LLMZA darbībā pastiprinās humanitāro zinātņu ietekme – Latvijas lauki iegūst estētisku, ētisku vērtību. Tiem jātop koptiem, ziedošiem, drošiem, pārvarot šodienas nesakārtotību, nabadzību un šaubas.

Mēs esam gandarīti par laikmetu vēsturisko saistību LLMZA darbā. Prezidente Baiba Rivža ir ievēlēta Zemes mīļotāju akadēmijā – Accademia Georgofili Florencē. Tāpat kā slavenais 18. gs. zemes zinātnes un mineraloģijas pilnveidotājs grāfs Mihals Borhs, kurš dzimis vienā gadā ar šīs akadēmijas dibināšanu. Viņa muižā un parkā mēs, LZA izbraukuma konferences dalībnieki, 16. un 17. maijā Varakļānu pilsētas 75. gadskārtā pieminējām grāfu 250. dzimšanas dienā.

Zemes mīļotāji būtībā esam mēs visi. Plaukstošu Latviju plaukstošā Eiropā – tādu mēs vēlētos redzēt mūsu nākotni. Tas ir Jūsu tiešais uzdevums – izzināt, pētīt un darīt visu, lai tas tā būtu. Lai Jums veicas!”

Kopsapulces turpinājumā akadēmisko lekciju “Riska faktoru apzināšana un to novēršanas iespējas dzīvnieku valsts produkcijas ieguvē” nolasīja 2003. gada Pauļa Lejiņa balvas laureāts lauksaimniecības zinātnēs LLMZA viceprezidents Dr. habil agr., Dr. vet. med. Aleksandrs Jemeļjanovs. No plašās uzstāšanās kāda atziņa mūsu lauksaimnieku pārdomām: ar organiskā lauksaimniecībā audzētu barību var samazināt holesterīna daudzumu cūkgaļā, tātad uzlabot tās kvalitāti un paaugstināt pieprasījumu.

Akadēmisko lekciju “Lignīna problēmas koksnes ķīmijā” nolasīja 2003. gada Arvīda Kalniņa balvas laureāts mežzinātnē Dr. habil. chem. Ģirts Zaķis.

Tika pasniegta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), LLMZA un Hipotēku bankas balva. To saņēma LLU Ekonomikas fakultātes doktorante Maira Leščevica par promocijas darbu “Lauku uzņēmējdarbības vide un tās attīstība Latvijā”. Pateicība par piedalīšanos konkursā tika izteikta LLU Lauksaimniecības fakultātes doktorantei Lindai Legzdiņai un LLU Ekonomikas fakultātes lektorei Aijai Eglītei.

Notika jaunu LLMZA locekļu vēlēšanas. Par LLMZA ārzemju locekļiem ievēlēja Ščecinas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes profesoru Antoniju Mickeviču un Baltkrievijas Lauksaimniecības akadēmijas profesoru Ivanu Serjakovu, par LLMZA goda locekļiem – televīzijas raidījuma “Savai zemītei” producenti Dainu Bruņinieci un Latvijas Zivsaimniecības institūta direktoru Māri Vītiņu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!