• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kārļa Ulmaņa atgriešanos Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2003., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ceļu uz Eiropas Savienību

Vēl šajā numurā

03.06.2003., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kārļa Ulmaņa atgriešanos Rīgā

Lai Kārļa Ulmaņa pieminekli varētu atklāt 22. jūlijā, vēl nepieciešami līdzekļi pieminekļa vietas iekārtošanai, apmēram 10 000 latu. Pieminekļa rīcības komisija aicina cilvēkus palīdzēt arī ar vietas iekārtošanai nepieciešamajiem materiāliem. Pašlaik piemineklim savākti 57 000 latu, no kuriem Latvijā - tikai 14 000. Kā vēsta pieminekļa rīcības komisija, tomēr jebkurā gadījumā vairs neesot šaubu, ka datumā, kad Kārlis Ulmanis 1940. gadā tika aizvests moku ceļos uz Krieviju, proti, 22. jūlijā viņš nu jau bronzas pieminekļa veidolā atgriezīsies Rīgā.

Pieminekļa vietu varētu iekārtot ar saziedotiem materiāliem, taču noslēguma pasākumam nepieciešama nauda: apskaņošanai, tehnikas īrei, māksliniekiem un tamlīdzīgi. Skrīveru zemnieks un zinātnieks Aldis Jansons jau apsolījis mauriņa zālienam nepieciešamos 40 kg sēklu. Uzņēmēja Gundega Sauškina apsolījusi skuju koku stādījumam nepieciešamo kūdru. Vēl nepieciešams sagādāt 140 kubikmetrus grants pieminekļa uzbērumam, 70 kubikmetrus melnzemes un komposta, divarpus kubikmetra mizu un mulčas, 36 kubikmetrus granīta šķembu, 12 kubikmetrus šķembu atsiju, 67 kubikmetrus kalta granīta bruģakmens un piecas iespējami lielas dekoratīvās sudrabegles vai baltegles.

Viens no rīcības komisijas locekļiem Aivars Berķis: “Mēs būtu īpaši priecīgi par sudrabeglēm, melnzemi un pārējiem materiāliem. Līdzekļu vākšana atšķirībā no Konstantīnam Čakstem veltītā pieminekļa rit gausāk, jo Ulmanim ziedo nabadzīgāki ļaudis. Nospriedām, ka cilvēkam ir vieglāk atvest kravu melnzemes vai iedot kravu šķembu, kas viņam neprasa skaidru naudu. Biju Pāvilostā, kur tēlnieks Uldis Kurzemnieks taisa pieminekli, divarpus metra garā statuja jau ir izlieta bronzā, rit pēdējie darbi.”

Naudas vākšanu Latvijā uzņēmies Rīgas Latviešu biedrības atbalsta fonds, kura direktore ir Mirdza Stirna. Lielākā daļa līdzekļu nāk no trimdas latviešiem. Naudas vākšanu ārzemēs uzņēmās trīs Kārļa Ulmaņa krustdēli - Latvijas goda konsuls Emīls Dēliņš, Dainis Rudzītis no ASV un Gunārs Meierovics.

“LAUKU AVĪZE”; pēc U. Rāceņa informācijas “Kārlis Ulmanis 22. jūlijā atgriezīsies Rīgā”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!